Χειρουργός - Ουρολόγος, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής - Ρομποτική Λαπαροσκοπική Ενδοσκοπική Ουρολογία / Γυναικολογική Ουρολογία, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ιατρική πρωτοπορία και νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του προστατικού καρκίνου

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Κυριάκου, MD, PhD, FEBU, Ουρολόγος, Διδακτικό Μέλος IRCAD/EITS Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ο καρκίνος προστάτη αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον ανδρικό πληθυσμό. Η πορεία και η εξέλιξη της νόσου περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια και αντίστοιχη θεραπεία, για το κάθε ένα, ξεχωριστά. Καταλυτικός παράγοντας για τη θεραπεία αποτελεί η πολυπαραγοντική αντιμετώπιση από ένα εξειδικευμένο κέντρο και από μία διεπιστημονική ομάδα έμπειρων ιατρών, που παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες, αλλά και την κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπευτική λύση, για κάθε ασθενή.

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τον τελευταίο χρόνο, δημιουργήσαμε το Κέντρο Προστατικού Καρκίνου. Το Κέντρο είναι στελεχωμένο με έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, που αποτελεί τη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, λειτουργεί με εφάμιλλες προδιαγραφές των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κέντρων και είναι εξοπλισμένο με βιοτεχνολογικό εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να παρέχει στους ασθενείς, υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Βασικός στόχος του Κέντρου Προστατικού Καρκίνου αποτελεί η πρώιμη και επιτυχημένη διάγνωση της νόσου, με το χαμηλότερο ποσοστό αστοχίας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δυνατότητα υψηλής διαγνωστικής κατεύθυνσης σε «ύποπτες» περιπτώσεις, κάνοντας χρήση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τελευταίας τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, παρέχεται, πλέον, η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη, αλλά και η τεχνολογία των υπερήχων  (σύστημα fusion), μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι βιοψίες, στοχευμένα, με μεγάλη επιτυχία.

Επιπρόσθετα, στον τομέα της αντιμετώπισης της νόσου, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών διαθέτει, μεταξύ, άλλων, το πλέον σύγχρονο σύστημα Ρομποτικής χειρουργικής, da Vinci Xi HD, ειδική παραγγελία για το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αλλά και το τελευταίας γενιάς, Ρομποτικό Σύστημα Focal One, εστιακής θεραπείας του καρκίνου. Κύριο χαρακτηριστικό του Focal One είναι η εξαφάνιση του καρκίνου με τη χρήση υπερήχων, διορθικά, χωρίς χειρουργική παρέμβαση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών είναι το μοναδικό νοσοκομείο σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που διαθέτει το Ρομποτικό Σύστημα Focal One. Τα παραπάνω Ρομποτικά Συστήματα αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία στα χέρια της ομάδα των ρομποτιστών ουρολόγων του Κέντρου, η οποία διαθέτει πολυετή εμπειρία και αποκτηθείσα εκπαίδευση στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ίδια ομάδα, λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών και εξειδίκευσης, έχει οριστεί ως «πρώκτορας» νέων χειρουργών και αποτελεί διδακτικό, έμμισθο προσωπικό, ρομποτικής εκπαίδευσης σε Ευρωπαϊκή ιατρική σχολή. Οι αναισθησιολόγοι και το νοσηλευτικό προσωπικό συνθέτουν και συμπληρώνουν τη Χειρουργική Ομάδα, η οποία είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε δύσκολα, από πλευράς συνοσηρότητας, περιστατικά (νοσογόνος παχυσαρκία, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, προηγηθείσες επεμβάσεις κλπ), με μεγάλη επιτυχία.

Αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη αποτελεί η άρτια επανδρωμένη ακτινοθεραπευτική μονάδα που διαθέτει τα πλέον, εξελιγμένα μηχανήματα, αλλά κυρίως, τους άρτια καταρτισμένους ακτινοθεραπευτές, που κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξατομικευμένη θεραπεία του ασθενούς. 

Όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση και η επιλογή της θεραπείας για έναν ασθενή με προστατικό καρκίνο λαμβάνεται από τη Διεπιστημονική Ομάδα, στην οποία συμμετέχει και το Ογκολογικό Συμβούλιο, με καθοριστικό ρόλο, αυτόν της αξιολόγησης των πιο απλών αλλά  και των περισσότερο σύνθετων και προχωρημένων περιστατικών, ώστε να καθοριστεί η αντίστοιχη και κατάλληλη θεραπεία.

Είναι σαφές ότι στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών αντιμετωπίζονται χειρουργικά, με απόλυτη επιτυχία και τοπικά προχωρημένα περιστατικά. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα αλλά και στη σύμπραξη και συνεργασία με παγκοσμίως αναγνωρισμένους ογκολόγους (μερικοί εξ αυτών ελληνικής καταγωγής). Η στενή συνεργασία του κέντρου μας με διεθνώς αναγνωρισμένες μονάδες καρκίνου προστάτη όπως MD Anderson Τέξας και Γαλλίας, αποτελεί στόχο ζωής και εξαιρετικής απόδοσης θεραπείας, στους άνδρες με καρκίνο προστάτη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση δεν περιλαμβάνει μόνο την καταπολέμηση της νόσου, αλλά κυρίως, τη διασφάλιση των επακόλουθων λειτουργικών αποτελεσμάτων για τον ασθενή, ανεξάρτητα από την επιλογή της θεραπείας που θα ακολουθήσει, όπως πχ. η εγκράτεια των ούρων και η στυτική ικανότητα.  

Στο Κέντρο Προστατικού Καρκίνου, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον ασθενή, με φροντίδα και ευαισθησία, καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, έχοντας ως αρωγό τη Διοίκηση του Ομίλου, η οποία με συνεχείς επενδύσεις, μας παρέχει όλα εκείνα τα εφόδια ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, στον Έλληνα και Διεθνή ασθενή.

Για τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για αυτόν το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής  διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

 

Ιατρός

Χειρουργός - Ουρολόγος, Διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογικής Χειρουργικής - Ρομποτική Λαπαροσκοπική Ενδοσκοπική Ουρολογία / Γυναικολογική Ουρολογία, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Covid-19
Προπληρωμή Test