
Γρίπη
Από τον Αναστάσιο Δ. Χατζή, Παιδίατρο – Εντατικολόγο, Διευθυντή ΜΕΘ Παίδων, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών
Και φέτος ο παιδικός πληθυσμός (μαζί με τους ενήλικες) δοκιμάζεται από τον ιό της γρίπης.
Παιδιά και μεγάλοι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι κι όσοι έχουν και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας (καρδιοπάθεια ή αναπνευστική πάθηση, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.), οι παχύσαρκοι, οι χρόνια κατακλιμένοι, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου γιατί ο ιός της γρίπης προκαλεί μία γενικευμένη νόσηση, την οποία ο μεν υγιής οργανισμός αντέχει, ο δε ήδη πάσχων από άλλο νόσημα δυσκολεύεται να διαχειριστεί και κινδυνεύει.
Αυτό ευτυχώς ισχύει σε πολύ μικρότερο βαθμό στα παιδιά με εξαίρεση βέβαια τα παιδιά που έχουν κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο, κυρίως συγγενή ή επίκτητη καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια. Σε αυτά θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση σε περίπτωση υποψίας γρίπης για άμεση και ορθή αντιμετώπιση, που προϋποθέτει οπωσδήποτε την ιατρική εξέταση και τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, όπου θα χορηγηθεί η αντιϊική θεραπεία μαζί με όλα τα άλλα θεραπευτικά μέσα.
Τα συμπτώματα της γρίπης, που θα μας βάλουν την υποψία και θα κινητοποιηθούμε άμεσα (μαζί με τα επιδημιολογικά δεδομένα) είναι:
- Πυρετός
- Πονοκέφαλος
- Κόπωση
- Μυαλγίες
- Βήχας
- Φαρυγγαλγία
- Ρινόρροια
Σε αυτά προστίθενται και είναι συχνές στα παιδιά στομαχικές διαταραχές, όπως η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια γιατί ο ιός της γρίπης κατ’ εξοχήν προσβάλλει και το γαστρεντερικό σωλήνα.
Τέλος, η γρίπη στα παιδιά, ιδιαίτερα στα βρέφη και νήπια, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ανεξάρτητα ηλικίας να έχει ως επιπλοκή την πνευμονία (ιογενή ή / και μικροβιακή).
Αντιγριπικό εμβόλιο
Γενικώς και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να αποβάλλουμε τη φοβία ότι τα εμβόλια έχουν παρενέργειες. Αποτελεί μύθο που αναστέλλει την προσπάθεια θωράκισης του πληθυσμού ακόμη και έναντι θανατηφόρων νοσημάτων.
Είναι μακρύς ο κατάλογος των παθήσεων που στο παρελθόν κυριολεκτικά θέρισαν ολόκληρους πληθυσμούς, που τώρα έχουν εξαφανιστεί χάρη στα εμβόλια!
Ως προς τις «παρενέργειες» ο πόνος, η ερυθρότητα και η διόγκωση στο σημείο χορήγησης του εμβολίου σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να νοούνται ως τέτοιες, αλλά αντίθετα ως αναμενόμενη και επιθυμητή αντίδραση του οργανισμού στην ξένη ουσία. Από αυτήν ακριβώς την αντίδραση προκύπτει η προστασία από τον μικροοργανισμό εναντίον του οποίου γίνεται το εμβόλιο.
Ακόμη, έχει πια αποδειχθεί διεθνώς με τον πιο δραματικό τρόπο ότι όπου ανεστάλη το πρόγραμμα εμβολισμού είχαμε επανεμφάνιση των κρουσμάτων από την ίδια νόσο και μάλιστα με θανατηφόρα αποτελέσματα.
Τέλος αν ένα εμβόλιο δεν μας παρέχει 100% προστασία, αυτή είναι μεγαλύτερη από το 0% που έχουμε αν δεν κάνουμε εμβόλιο!
Όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης ισχύουν οι παρακάτω τρεις παραδοχές.
(α) το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το γεγονός ότι κάθε χρόνο έχει διαφορετική σύνθεση, αυτό οφείλεται στο ότι παρασκευάζεται με βάση τα στελέχη του ιού της γρίπης που επεκράτησαν την προηγούμενη χρονιά. Άρα είναι προφανές ότι είναι αδύνατο να καλύψει 100% όλα τα στελέχη της χρονιάς που χορηγείται. Όμως και εδώ ισχύει ότι είναι καλύτερο από το μη εμβολιασμό, που όπως προείπα καλύπτει …κατά 0%!
(β) Είναι σίγουρο ότι οι ευπαθείς ομάδες δηλαδή οι πάσχοντες από σοβαρό χρόνιο νόσημα, οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί (σ’ αυτούς οφείλουμε να προσθέσουμε και τους εκπαιδευτικούς) θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιάζονται τόσο για τη δική τους προφύλαξη όσο και για την προστασία των ατόμων με τους οποίους επαγγελματικά έρχονται σε επαφή.
(γ) Όσον αφορά στα παιδιά, τα μικρότερα των 6 μηνών θα πρέπει να καλύπτονται από τον εμβολιασμό των μητέρων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των πατέρων τους καθώς και όλου του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Τα παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών μπορούν άφοβα να εμβολιαστούν ώστε και να μην ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της γρίπης (αν και με εξαίρεση τα παιδιά με χρόνιο σοβαρό νόσημα δεν κινδυνεύουν όσο οι ενήλικες) και ταυτόχρονα να χτίζουν μια ανοσία από όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης με την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από τη θεραπεία!!!