
Τρόφιμα-έκπληξη που περιέχουν γλουτένη
Επιστημονική Επιμέλεια: Δέσποινα Τσίτα , Παιδιάτρος - Παιδογαστρεντερολόγος, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Η γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και μερικές φορές στη βρώμη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πεπτικές διαταραχές σε άτομα με κοιλιοκάκη — ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.
Ακόμα κι αν προσέχετε αυστηρά τη διατροφή των παιδιών με κοιλιοκάκη, υπάρχουν «κρυφές» πηγές γλουτένης που μπορεί να περνούν απαρατήρητες. Παρακάτω παρουσιάζονται τρόφιμα και προϊόντα που ίσως δεν γνωρίζατε ότι περιέχουν γλουτένη και πώς να τα αποφεύγετε.
Πού κρύβεται η γλουτένη:
Κρέας, ψάρι & πουλερικά
Επεξεργασμένα αλλαντικά, λουκάνικα και παναρισμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν υδρολυμένη πρωτεΐνη σιταριού. Ελέγχετε και τα έτοιμα κατεψυγμένα ή μαριναρισμένα.
Υποκατάστατα κρέατος
Veggie burgers, απομιμήσεις θαλασσινών κ.ά. συχνά περιέχουν γλουτένη για υφή ή συνοχή.
Πατατάκια & τηγανητές πατάτες
Τα ίδια τα λαχανικά είναι gluten-free, όμως το καρύκευμα ή το λάδι στο οποίο τηγανίζονται μπορεί να έχει γλουτένη.
Gluten-free πίτσες & αρτοσκευάσματα
Αν δεν ψήνονται σε ξεχωριστό φούρνο, υπάρχει κίνδυνος επαφής με αλεύρι.
Γλυκά & σνακ
Γεύσεις όπως cookie dough σε παγωτά, γλυκά, ενεργειακές μπάρες ή μπάρες δημητριακών μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Ελέγχετε κάθε φορά τις ετικέτες.
Σαλάτες & dressing
Ντρέσινγκ, έτοιμες σαλάτες ή σαλάτες σε μπουφέ μπορεί να περιέχουν ή να έχουν γλουτένη (π.χ. κρουτόν). Ζητήστε καθαρές παραλλαγές.
Σούπες & σάλτσες
Χρησιμοποιείτε συχνά αλεύρι ή γλουτένη ως πηκτικό σε σούπες, ζωμούς και σάλτσες. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες.
Συμβουλές για αποφυγή γλουτένης
- Μάθετε να αναγνωρίζετε το σιτάρι: Προϊόντα όπως σιμιγδάλι, φάρο, καμούτ, κ.ά. περιέχουν γλουτένη.
- Προσοχή σε ύποπτα συστατικά: Αν δεν αναγράφεται “χωρίς γλουτένη”, προσέξτε για: άμυλο, μαλτοδεξτρίνη, υδρολυμένη πρωτεΐνη, σιρόπι ρυζιού, καραμέλα, malt.
- Αν έχετε αμφιβολία, αποφύγετε: Προτιμήστε φυσικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ρύζι, πατάτες, κινόα, ψάρια και κρέας.
- Αποφύγετε την επαφή με γλουτένη στην κουζίνα: Ξεχωριστά σκεύη, τοστιέρες, σφουγγάρια και καθαρές επιφάνειες είναι απαραίτητα.
Η παρακολούθηση της διατροφής με συνέπεια, η σωστή ανάγνωση των ετικετών και η αποφυγή επαφής με τη γλουτένη είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της κοιλιοκάκης. Η γλουτένη υπάρχει σε περισσότερα προϊόντα απ’ όσα φαντάζεστε, αλλά με ενημέρωση και προσοχή, μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία σας.