Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου

GLP-1: Τρόπος Λειτουργίας και Απώλειας Βάρους

Γράφει ο Νικόλαος Κάντζος, Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου

Το 2020 είχε εκτιμηθεί ότι τα 2/5 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ίσως περισσότερο.

Το 2035 το ποσοστό αυτό θα εκτιναχθεί στο 50% αγγίζοντας τα 4 δις. υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους ειδικά στην Αίγυπτο-Μεξικό και Σαουδική Αραβία. Η χώρα μας δυστυχώς είναι πρώτη ευρωπαϊκά στην παιδική παχυσαρκία και στον επιπολασμό μεταξύ των ενηλίκων αγγίζοντας το 40%.

Η αγορά φαρμάκων που αφορούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα φτάσει τα 150 δις. δολάρια μέχρι το 2031 εκεί που σήμερα είναι το κόστος αντιμετώπισης του καρκίνου παγκόσμια.

Τα ανάλογα του γλυκανόμορφου πεπτιδίου (GLP-1) ανήκουν στην κατηγορία των ινκρετινικών ορμονών που παράγονται στο κύτταρο του γαστρεντερικού σωλήνα κάθε φορά που τρώμε έχοντας τέσσερεις βασικούς μηχανισμούς λειτουργίας,

  1. Αυξάνουν την γλυκοζοεξαρτώμενη έκκριση ινσουλίνης
  2. Μειώνουν την έκκριση γλυκαγόνης από τα α-κύτταρα του παγκρέατος
  3. Βοηθούν στην γρήγορη γαστρική κένωση
  4. Καταστέλλουν την όρεξη χαρίζοντας αίσθημα κορεσμού μέσω της δράσης τους στο ΚΝΣ.
  5. Παρέχουν καρδιαγγειακή ασφάλεια (μελέτες LEADER – REWIND – SUSTAIN – 6) νεφροπροστασία και επιδρούν θετικά στην λιπώδη νόσο του ήπατος μη αλκοολικής αιτιολογίας.

Παρενέργειες κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα όπως ναυτία – έμετοι – διάρροια – τυμπανισμός – χολολιθίαση – χολοκυστίτιδα – παγκρεατίτιδα και αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η σεμαγλουτίδη μειώνει την Hba1c από 1,5% σε 2% και μέση απώλεια βάρους περίπου 20% που ισοδυναμεί με το αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης γαστρικού μανικιού.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και εγκρίθηκε από την FDA των ΗΠΑ η αντίστοιχη ουσία σε χάπι 3mg – 7mg – 14mg ασφαλής μέχρι τα 50mg με παρόμοια αποτελέσματα των ενέσιμων εβδομαδιαίας μορφής του (απώλεια 15% Σ.Β. στις 68 εβδομάδες).

Ιατρός

Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου