Γιατί νοιώθουμε κόπωση
Γράφει ο Παναγιώτης Κατωπόδης, Ειδικός Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου, εξηγεί.
H κόπωση, το αίσθημα καταβολής, η εύκολη εξάντληση είναι ένα πάρα πολύ συχνό σύμπτωμα, το οποίο συνήθως ο ασθενής το αναφέρει ανάμεσα σε άλλα που βιώνει, αλλά και σαν μοναδικό ή προεξάρχoν.
Περίπου ένας στους τρείς ασθενείς, που αναζητά υπηρεσίες υγείας αναφέρει αίσθημα κόπωσης. Φαίνεται από επιδημιολογικές μελέτες να αφορά στο 8% του γενικού πληθυσμού στις ΗΠΑ.
Η κόπωση σαν σύμπτωμα, περιλαμβάνεται σε όλη σχεδόν την ιατρική νοσολογία και έτσι πάρα πολλές παθήσεις, από διαφορετικά συστήματα του οργανισμού, την εκδηλώνουν.
Γι’ αυτό και ο γιατρός θα πρέπει, απολύτως εξατομικευμένα να εξετάσει τον κάθε ασθενή και να ζητήσει έναν περαιτέρω στοχευμένο έλεγχο προκειμένου να αποσαφηνιστεί η αιτία του προβλήματος.
Λαμβάνει υπόψιν την ηλικία, το φύλο, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, αξιοποιεί τον τελευταίο προληπτικό έλεγχο, που ενδεχομένως διαθέτει και φυσικά την λεπτομερή κλινική εξέταση.
Η κόπωση, κλινικά ταξινομείται αναλόγως της χρονικής της διάρκειας σε:
- Οξεία κόπωση (διάρκεια κάτω του μηνός): συνήθως αναγνωρίζεται ευκολότερα το αίτιο( λοιμώξεις, αναιμία, καρδιαγγειακά, ενδοκρινολογικά, μεταβολικά νοσήματα, φάρμακα, χρήση ουσιών και αλκοόλ, αγχώδεις διαταραχές).
- Υποξεία κόπωση (διάρκεια από 1έως 6 μήνες): συνήθως απαιτεί ευρύτερη διερεύνηση. (Νευρομυϊκά, νεοπλασματικά, αυτοάνοσα νοσήματα, υπνική άπνοια, βαρέα μέταλλα κ.α.).
- Χρόνια κόπωση (διάρκεια άνω του εξαμήνου): μετά από έλεγχο, δεν ανευρίσκεται αιτία, ονομάζεται και «Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης»
Θεραπείες που αφορούν σε κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε μεγάλο αριθμό αυτών των ασθενών.
Τα προηγούμενα χρόνια επίσης προέκυψε και το “long covid” ή “post covid” σύνδρομο, όπου σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. είναι η κατάσταση που ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα που δεν εξηγούνται αλλιώς, 3 τουλάχιστον μήνες μετά από νόσηση με κορονοϊό.
Τελευταία φάνηκε, ότι παρόμοιο σύνδρομο έχουμε και μετά από γρίπη ή και άλλους αναπνευστικούς ιούς.
Στους ασθενείς αυτούς, η αντιμετώπιση παραμένει συμπτωματική, ενώ δημιουργήθηκαν και ειδικά ιατρεία σε νοσοκομειακές δομές της χώρας.
Η λύση λοιπόν στην κόπωση, είναι η προσφυγή στον γιατρό μας και η επιστημονική, εξατομικευμένη προσέγγιση του προβλήματος και όχι οι εύκολες απαντήσεις ή η άκρατη προσφυγή σε βιταμίνες, ανεξέλεγκτα συμπληρώματα και «μαγικά» σκευάσματα.