Δισκοπλαστική με Discogel

Δισκοπλαστική αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αναίμακτη μέθοδο αντιμετώπισης της δισκοπάθειας, είτε της Αυχενικής, είτε τη Οσφυϊκής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική.

Η μέθοδος αφορά στη διαδερμική έγχυση ειδικού ζελατινούχου υλικού (αποτελούμενου από αιθυλική αλκοόλη, κυτταρίνη και ακτινοσκιερή ουσία – Discogel) εντός του μεσοσπονδυλίου δίσκου που έχει υποστεί εκφύλιση.

Ο ασθενής, δε χρειάζεται να λάβει γενική αναισθησία, ενώ η επέμβαση δεν είναι καθόλου αιματηρή. Στα σημεία εισόδου των ειδικών λεπτών βελόνων που χρησιμοποιούνται γίνεται τοπική αναισθησία.

Η ουσία εγχύεται εντός του κατεστραμμένου δίσκου υπό ακτινοσκοπική παρακολούθηση, μέσω ειδικών μηχανημάτων, ούτως ώστε ο χειρουργός να διατηρεί καθόλη τη διάρκεια τον έλεγχο.

Η φαρμακευτική ουσία που εγχύεται στο κέντρο του δίσκου, ασκεί ωσμωτική δράση, απορροφώντας σταδιακά το υγρό υλικό της κήλης από την περιφέρεια προς το κέντρο του πυρήνα και ανασυνθέτει με αυτόν τον τρόπο έναν καινούριο πυρήνα δίσκου, αποσυμπιέζοντας ταυτόχρονα την κήλη και επομένως την πίεση που αυτή ασκεί.

Επιπρόσθετα, το Discogel σφραγίζει την όποια ρωγμή του περιβλήματος του δίσκου (ινώδης δακτύλιος) έχει συμβεί λόγω της εκφύλισης αυτού, εμποδίζοντας την έξοδο φλεγμονωδών ουσιών προς τις νευρικές ρίζες. Λόγω αυτής ακριβώς της δράσης του Discogel, ο σωστός ιατρικός όρος για τη μέθοδο αυτή είναι «Πυρηνόλυση», καθώς επί της ουσίας «λύει» τον πηκτοειδή πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Πλεονεκτήματα

Η τεχνική της Δισκοπλαστικής μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου τόσο στον αυχένα, όσο και στην οσφύ.

Ένα από τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματά της είναι, ότι μπορεί να γίνει ταυτόχρονη θεραπεία όχι μόνο σε έναν αλλά και σε δύο, τρεις ή περισσότερους δίσκους που μπορεί να πάσχουν.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με έγχυση αναισθητικού και κορτιζόνης στις σπονδυλικές αρθρώσεις.

Έτσι, ο ασθενής μπορεί σε μία συνεδρία να αντιμετωπίσει οριστικά ένα χρόνιο πρόβλημα που επηρεάζει πολύ αρνητικά την προσωπική και την επαγγελματική του καθημερινότητα.

Όταν η τεχνική εφαρμόζεται με τις σωστές ενδείξεις, τα ποσοστά επιτυχίας είναι πάνω από 75%.

Το πολύ σοβαρό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια μέρα της επέμβασης.

Υπάρχουν όμως και άλλα πλεονεκτήματα της μεθόδου διαδερμικής δισκοπλαστικής με Discogel για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κήλης των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

  • Η τεχνική είναι διαδερμική και δεν αφορά χειρουργείο
  • Ο ασθενής δε χρειάζεται να λάβει αναισθησία
  • Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές, αιμορραγία ή κίνδυνος φλεγμονής, ούτε ράμματα που θα πρέπει να αφαιρεθούν
  • Υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης θεραπείας περισσοτέρων του ενός δίσκων
  • Ο ασθενής δε χρειάζεται να νοσηλευτεί και μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση της έγχυσης

Βάσει προσφάτων μελετών μέχρι και 90% περίπου των ασθενών που υπεβλήθησαν σε Δισκοπλαστική με Discogel απέφυγαν βαρύτερα και πιο επώδυνα χειρουργεία στο μέλλον (π.χ. σπονδυλοδεσία).

Μετεγχειρητική εξέλιξη

Η όλη διαδικασία δεν κρατάει πάνω από 15 λεπτά και ο ασθενής φεύγει από την κλινική 3 – 4 ώρες μετά. Αποφεύγει τις βαριές δουλειές την πρώτη βδομάδα και επανέρχεται στη φυσιολογική του ζωή χωρίς πόνο.