Κλινικός Διαιτολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, Συντονιστής Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διατροφικές συμβουλές για τη περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτράκος, Κλινικός Διαιτολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, Συντονιστής Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

 

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να «ξεφύγουμε» από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Όχημα για αυτή την απόδραση μπορεί να είναι η θαλπωρή του σπιτιού, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η σύναξη της οικογένειας ή της παρέας, η εκδρομή στο χωριό, και βέβαια το εορταστικό τραπέζι.

Είναι θεμιτό να έχουμε στο μυαλό μας τα εξής απλά διατροφικά tips

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής με έμφαση σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες και λιπαρά.

Αποφύγετε να έχετε πειρασμούς εμφανείς σε όλο το σπίτι (π.χ. μπολ με σοκολατάκια ή γλυκά) – αντικαταστήστε τα με αρωματικά λουλούδια ή Χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Αποφύγετε τις καταχρήσεις σε σχέση με γλυκά, αλκοόλ, σνακ. Προσπαθήστε να κρατήσετε ισορροπία και δοκιμάστε μόνο όσα πραγματικά « αξίζει» να δοκιμάσετε.

Όσο για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες, μελομακάρονα και βασιλόπιτα, καταναλώστε τα με μέτρο. Δώστε μια ευκαιρία και δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας, με συνταγές που βασίζονται σε πιο ποιοτικά, διαιτητικά υλικά και όχι βασισμένα στη λευκή ζάχαρη και λευκά άλευρα.

Αποφύγετε τις υπερβολές σε σχέση με τη ποσότητα φαγητών. Σταματήστε μόλις καταλάβετε ότι χορτάσατε.

Λίγο πριν το γεύμα είναι καλό να καταναλώσουμε ένα ή δυο ποτήρια νερό. Το νερό μαζί με τις φυτικές ίνες από τη σαλάτα αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού.

Σε περίπτωση που είστε οικοδεσπότες, τότε μπορείτε να «γεμίσετε» το τραπέζι με άφθονες σαλάτες με διάφορα χρωματιστά λαχανικά όπως σγουρό λάχανο, ντοματίνια, πιπεριές, λίγους ξηρούς καρπούς και προτιμήστε σως με βάση το ελαιόλαδο, το balsamico, τη μουστάρδα.

Παραμείνετε δραστήριοι. Συνεχίστε όποια δραστηριότητα κάνετε όλη τη χρονιά.

Η αγάπη προς το τρόφιμο και τη διατροφή μπορεί να δράσει προστατευτικά, αφού θα μας κάνει να δώσουμε περισσότερο χρόνο και φροντίδα στο ποια τροφή καταναλώνουμε. Ιδιαίτερα όταν επιλέγουμε προϊόντα ή συνταγές, με πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά (λιγότερο επεξεργασμένα συστατικά και καλύτερη διατροφική ποιότητά).

Μην ξεχάσετε ούτε στιγμή ότι οι εορτές είναι μοναδική ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους σας. Απολαύστε τη στιγμή και μην αγχώνεστε για το φαγητό.

Ιατρός

Κλινικός Διαιτολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, Συντονιστής Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών