Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Αρτηριακή Θρόμβωση: Μια επικίνδυνη επιπλοκή που αφορά όλους μας

Γράφει ο Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Τι είναι η αρτηριακή θρόμβωση, ποιοι κινδυνεύουν, πως αντιμετωπίζεται;

Οι αρτηρίες είναι αγγεία που μεταφέρουν το αίμα γεμάτο με οξυγόνο από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα μας. Η αρτηριακή θρόμβωση είναι η παρουσία θρόμβου μέσα στην αρτηρία, ο οποίος εμποδίζει ή σταματάει τη ροή του αίματος και κατά συνέπεια το αίμα δε φτάνει σε σημαντικά όργανα και μέρη του σώματος. Εάν η θρόμβωση διαρκέσει πάνω από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ξεχωριστό για κάθε όργανο, το όργανο νεκρώνεται χωρίς να μπορεί να επανέλθει.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

Ο θρόμβος στις αρτηρίες δεν δίνει άμεσα συμπτώματα μέχρι να αποφράξει πλήρως τη ροή του αίματος προς κάποιο όργανο του σώματος μας. Τότε λέμε ότι το όργανο αυτό ισχαιμεί, δηλαδή δεν αιματώνεται. Εάν συμβεί αυτό κι ανάλογα με το σημείο του σώματος που ισχαιμεί, μπορούν να προκύψουν τα παρακάτω συχνότερα συμπτώματα:

 1. Σε περίπτωση που διακόπτεται η ροή στο μυ της καρδιάς, έχουμε το έμφρακτο του μυοκαρδίου με τα γνωστά συμπτώματα του πόνου στο στήθος, της δύσπνοιας και της ζάλης/συγκοπής.
 2. Σε περίπτωση που διακόπτεται η ροή στον εγκέφαλο, έχουμε το εγκεφαλικό, με αδυναμία κίνησης τη μιας πλευράς του σώματος, πτώση της μιας πλευράς του προσώπου, μπερδεμένο λόγο (δυσαρθρία)  ή αφασία. Εάν τα συμπτώματα επανέλθουν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες τότε μιλάμε για παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό με σαφώς καλύτερη πρόγνωση εάν αντιμετωπιστεί η αιτία έγκαιρα.
 3. Σε περίπτωση που διακόπτεται η ροή σε κάποιο όργανο της κοιλιάς με πιο συχνό το έντερο του ασθενούς, τότε έχουμε τη λεγόμενη μεσεντέρια ισχαιμία. Η μεσεντέρια ισχαιμία είναι μια από τις πιο δύσκολες διαγνώσεις γιατί ο ασθενής εμφανίζει έντονο πόνο στην κοιλιά στην αρχή ο οποίος μπορεί να υποχωρήσει και να αρχίζει η νέκρωση του εντέρου.
 4. Σε περίπτωση που διακόπτεται η ροή του αίματος στα άνω ή κάτω άκρα, έχουμε την οξεία ισχαιμία του άκρου, η οποία εμφανίζεται συχνότερα στα κάτω άκρα. Τα συμπτώματα της οξείας ισχαιμίας στα άκρα είναι τα συγκεκριμένα έξι: (1) η απουσία σφύξεων, (2) ο πόνος, (3) η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (άσπρο ή μπλε),  (4) η απουσία αίσθησης στο δέρμα, (5) η παράλυση του άκρου και (6) η χαμηλή θερμοκρασία του (παγωμένο άκρο).

ΠΟΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

Οι ασθενείς με εναποθέσεις λίπους στο τοίχωμα των αγγείων, την ονομαζόμενη αθηροσκλήρυνση είναι οι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση αρτηριακής θρόμβωσης. Οι εναποθέσεις αυτές σταδιακά μειώνουν τη διάμετρο των αρτηριών προκαλώντας στένωση και σταδιακά θρόμβωση.

Τα παρακάτω αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης αθηροσκλήρυνσης:

 • Ηλικία
 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Απουσία άσκησης
 • Κληρονομικότητα
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Υψηλή χοληστερίνη
 • Διαβήτης

Σε μερικές περιπτώσεις η αρτηριακή θρόμβωση μπορεί να προκληθεί από παθήσεις η οποίες αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβου όπως η κολπική μαρμαρυγή και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Η ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

Από αγγειοχειρουργικής πλευράς, οι σύγχρονες ενδαγγειακές τεχνικές προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες άμεσης αφαίρεσης του θρόμβου, ελάχιστα επεμβατικά και χωρίς κλινική επιβάρυνση για τον ασθενή. Οι ενδαγγειακές αυτές τεχνικές που έχουν ως κύριο σκοπό την αναρρόφηση ή διάλυση του θρόμβου έχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και η εμπειρία μας, μας έχει αναδείξει πρωτοπόρους στην Ελλάδα στην χρήση των υπερσύγχρονων αυτών τεχνολογιών. Πέρα από το καθαρά τεχνικό κομμάτι της αφαίρεσης του θρόμβου, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο χρόνος επαναφοράς της ροής του αίματος στο όργανο. Γι’ αυτό στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχουμε δημιουργήσει μια διεπιστημονική ομάδα ιατρών η οποία αντιμετωπίζει τον ασθενή με αρτηριακή θρόμβωση από την αιτία της έως την αφαίρεση του θρόμβου και τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την ισχαιμία.

Ιατρός

Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών