Αλλεργιολόγος, Διευθύντρια Αλλεργιολογικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ

Γράφει η Σταυρούλα Γιαβή, Αλλεργιολόγος Παίδων – Ενηλίκων, Διευθύντρια Αλλεργιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά την περίοδο των διακοπών που τα παιδιά παίζουν ανέμελα, με ελαφρύ ρουχισμό και γυμνά πόδια πολλές φορές σε εξωτερικό περιβάλλον, τα τσιμπήματα από έντομα είναι πολύ συχνά. Τα πιο συχνά τσιμπήματα είναι από κουνούπια, ψύλους, ακάρεα, τα οποία προκαλούν χαρακτηριστικά το καθένα εξανθήματα με ελάχιστα συμπτώματα που εύκολα αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται. Μία τοπική αντισταμινική κρέμα ή κρέμα με κορτιζόνη είναι αρκετή να ανακουφίσει το σύμπτωμα της φαγούρας και το παιδί να σταματήσει το ξύσιμο της βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε επιμόλυνση. Εάν ο κνησμός είναι έντονος, ενδεχομένως να χρειάζεται η λήψη αντισταμινικού φαρμάκου για λίγες ημέρες. 

Τα τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα (υμενόπτερα) μπορεί να προκαλέσουν έντονη τοπική αντίδραση με πόνο και τοπικό οίδημα , αλλά σπανιότερα η αντίδραση μπορεί να είναι αλλεργική (είτε τοπική είτε συστηματική) και να εξελιχθεί σε αναφυλακτική αντίδραση ενδεχομένως σοβαρή η οποία μπορεί να είναι απειλητική ακόμα και για τη ζωή του παιδιού. Εάν το παιδί παρουσιάσει εκτός από κνησμό ή κοκκινίλα στο σημείο του τσιμπήματος ή σε όλο το σώμα και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχα, δύσπνοια, βράγχος φωνής, δυσκολία στην αναπνοή), το γαστρεντερικό σύστημα (έμετοι, διάρροια) ή το κυκλοφορικό σύστημα (ζάλη , έντονη υπνηλία, λιποθυμία) τότε θα πρέπει άμεσα να μεταφερθεί σε Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της αναφυλαξίας και αξιολόγηση της γενικής του κατάστασης. Μετά το αναφυλακτικό επεισόδιο, θα πρέπει να ακολουθεί πάντα το παιδί σε κάθε δραστηριότητά του ένα σετ αντιμετώπισης αναφυλακτικής αντίδρασης που θα περιλαμβάνει αυτοενιέμενη αδρεναλίνη (το φάρμακο εκλογής για την αναφυλαξία), αντισταμινικό και κορτιζόνη, ενώ εάν έχει άσθμα θα πρέπει να έχει μαζί του και το βραγχοδιασταλτικό του. Τέλος, η αναφυλαξία στα υμενόπτερα αποτελεί απόλυτη ένδειξη έναρξης ανοσοθεραπείας, μία διαδικασία απευαισθητοποίησης στο δηλητήριο της σφήκας ή της μέλισσας, κάτι που αποφασίζεται από τον Αλλεργιολόγο μετά από εξειδικευμένο Αλλεργιολογικό έλεγχο και σκοπό έχει την προστασία του παιδιού από μελλοντικά τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα. 

Απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές για να μειώσουμε την πιθανότητα τσιμπήματος από υμενόπτερα : 

  • Αποφεύγουμε να ντύσουμε τα παιδιά με εμπριμέ λουλουδάτα υφάσματα και δεν αφήνουμε ακάλυπτη μεγάλη επιφάνεια του σώματος

  • Αποφεύγουμε τις έντονες μυρωδιές αρωμάτων

  • Δεν πατάμε ξυπόλυτοι στο γκαζόν ή σε λιμνάζοντα νερά στην παραλία

  • Αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις εάν μας πλησιάσει μέλισσα

  • Αποφεύγουμε να προσφέρουμε φρούτα και ποτά στην εξοχή.

  • Τοποθετούμε σίτες στα κουφώματα του σπιτιού

  • Κρατάμε κλειστά τα παράθυρα στο αυτοκίνητο

  • Αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις εάν το πλησιάσει μέλισσα

Εάν όμως τελικά το παιδί τσιμπηθεί από μέλισσα ή σφήκα, διατηρούμε την ψυχραιμία μας, αξιολογούμε και παρακολουθούμε ήρεμα τα συμπτώματα, επικοινωνούμε με το γιατρό μας και δεν διστάζουμε να κάνουμε την αυτοενιέμενη αδρεναλίνη έγκαιρα εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ιατρός

Αλλεργιολόγος, Διευθύντρια Αλλεργιολογικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών