Αλλεργιολόγος, Διευθύντρια Αλλεργιολογικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

3 χρήσιμες απαντήσεις για τις αλλεργίες του καλοκαιριού 

Γράφει η Σταυρούλα Γιαβή, Αλλεργιολόγος Παίδων – Ενηλίκων, Διευθύντρια Αλλεργιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

  1. Οι αναπνευστικές αλλεργίες (ρινίτιδα/άσθμα) σταματούν το καλοκαίρι;

Εξαρτάται από τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα για την αλλεργία μας. Η περίοδος ανθοφορίας πχ. της ελιάς  ή των γρασιδιών έχει τελειώσει το καλοκαίρι, αλλά άλλων δέντρων ή φυτών (περδικάκι, γκαζόν ή αμβροσία) εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και να προκαλούν συμπτώματα. Επιπλέον, τα αλλεργιογόνα των ζώων (γάτα, σκύλος), τα ακάρεα ή οι μύκητες, βρίσκονται όλο το χρόνο στην ατμόσφαιρα και επομένως επηρεάζουν όλο το χρόνο τα αλλεργικά, σε αυτά, άτομα. Ειδικά αλλεργικά tests, βοηθούν άμεσα και χωρίς πόνο να απομονώσουμε τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα για τα συμπτώματά μας και να λάβουμε στοχευμένα πλέον τα κατάλληλα μέτρα.

  1. Έχω κάνει σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά από τσίμπημα μέλισσας. Έκτοτε φοβάμαι πολύ να βγω στην ύπαιθρο το καλοκαίρι. Υπάρχει αντιμετώπιση;

Η σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας μπορεί να είναι πράγματι πολύ επικίνδυνη για τη ζωή και ο φόβος είναι δικαιολογημένος. Όμως, θα μειωθεί σημαντικά το άγχος μου και θα απολαύσω ευχάριστα το καλοκαίρι μου:

  1. Tα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τη μείωση της πιθανότητας να ξανατσιμπηθώ (αποφυγή εμπριμέ ρουχισμού, ποτέ περπάτημα ξυπόλυτος, αποφυγή έντονων αρωμάτων και φαγητού στο ύπαιθρο, κλειστά παράθυρα όταν οδηγώ κ.λπ.) 

  2. Έχοντας πάντα μαζί μου το σετ αντιμετώπισης της αναφυλαξίας με την αυτοενιέμενη αδρεναλίνη γνωρίζοντας τον τρόπο χορήγησης,. Η ειδική ανοσοθεραπεία στο δηλητήριο της μέλισσας ή της σφήκας είναι η μόνη αιτιολογική θεραπεία για αυτήν την αλλεργία με την οποία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα με προστατεύσει από επικίνδυνες αντιδράσεις από ενδεχόμενο μελλοντικό τσίμπημα

  3. Αλλεργία από το κρύο μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού; Υπάρχει;

Ονομάζεται κνίδωση εκ ψύχους, και όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η μαζική έκθεση του οργανισμού στη χαμηλή θερμοκρασία της θάλασσας σπάνια μπορεί να προκαλέσει κνίδωση και, πιο σπάνια  γενικευμένη αλλεργική αντίδραση με υπόταση και απώλεια αισθήσεων και επικίνδυνες συνέπειες. Σε άτομα που αναφέρουν τέτοια περιστατικά η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό της αντίδρασης, ενώ με το test πάγου εκτιμάται ο κίνδυνος συστηματικής αντίδρασης ώστε να συνταγογραφηθεί αυτοενιέμενη αδρεναλίνη. Κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και μέτρα προστασίας συστήνονται από τον Αλλεργιολόγο, ενώ η  ευαισθησία αυτή πρέπει να εκτιμάται συνήθως 2 φορές το χρόνο, πριν τη έκθεση στο κρύο του χειμώνα (σκι, παγωνιά κ.λπ.) και πριν την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών στη θάλασσα.

Ιατρός

Αλλεργιολόγος, Διευθύντρια Αλλεργιολογικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών