10th Hand Surgery Course

10th Hand Surgery Course
Η Χειρουργική Χεριού και Άνω Άκρου είναι μία εξέλιξη της Ορθοπαιδικής. Είναι γνωστό ότι ζούμε σε μια εποχή που η εξειδίκευση των Βασικών Ιατρικών ειδικοτήτων αποτελεί μία πρακτική γενικευμένη σε όλα τα επίπεδα της Ιατρικής. Η Χειρουργική ειδικότητα ακολούθησε τον κανόνα αυτόν και ο Χειρουργός από γιατρός όλων των χειρουργικών παθήσεων του ανθρώπινου σώματος, από τη κεφαλή μέχρι τα πόδια, απέκτησε εξειδίκευση και εμφανίστηκαν οι ειδικότητες της Γενικής Χειρουργικής, της Ορθοπαιδικής, της Μαιευτικής, της Νευροχειρουργικής, κλπ.
Η μεγάλη όμως εξέλιξη κάθε τομέα οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε περαιτέρω διάσπαση των ειδικοτήτων. Έτσι, σύμφωνα με το πνεύμα της σύγχρονης Ιατρικής, γεννήθηκε η Χειρουργική του Χεριού και του Άνω Άκρου.

Το Άνω Άκρο, σήμερα, θεωρείται αυτόνομο όργανο του Ανθρωπίνου Σώματος. Είναι ένα πολύ σύνθετο όργανο που περιλαμβάνει πολλές ανατομικές δομές (οστά, μυς, αγγεία, νεύρα, δέρμα, τένοντες, κ.λ.π.). Η διάγνωση μίας παθολογίας και η θεραπεία της απαιτεί συγκροτημένη και πλήρη γνώση αυτού. Δε νοείται, για παράδειγμα, να θεραπεύουμε έναν Ώμο χωρίς να γνωρίσουμε την παθολογία του Αγκώνα και του Χεριού, καθώς συχνά ο πόνος είναι δυνατόν να είναι αντανακλαστικός, να οφείλεται δηλαδή σε παθολογία γειτονικής περιοχής.

Το τμήμα Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής οργανώνει Σεμινάριο Εφαρμοσμένης Χειρουργικής του Άνω Άκρου από το 2007. Στο σεμινάριο αυτό εκπαιδεύονται στη Χειρουργική του Άνω Άκρου κυρίως Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί. Περιλαμβάνει 3 ενότητες: επίδειξη Χειρουργικών περιστατικών με άμεση μεταφορά της εικόνας από το Χειρουργείο στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Αποστολόπουλος», ομιλίες διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, και πρακτική άσκηση σε πτωματικά χέρια. Στα 9 Σεμινάρια που έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα το έχουν παρακολουθήσει 400 ιατροί.
Φέτος, οργανώνεται το 10ο επετειακό σεμινάριο στις 12-14 Μαίου 2016.