Πρωτοποριακή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας με το σύστημα PASCAL στο Ιατρικό Διαβαλκανικό

Θεσσαλονίκη, 4.7.2020.- Στην πρωτοπορία των διαδερμικών επεμβάσεων για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, συνεχίζει με νέα ιατρικά επιτεύγματα: Την πρώτη στη Βόρεια Ελλάδα edge to edge repair επιδιόρθωση με το σύστημα PASCAL της  εταιρείας Edwards διενήργησε η Γ΄ Καρδιολογική Κλινική σε 63χρονο ασθενή με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας και πολύ υψηλό χειρουργικό κίνδυνο. Ο ασθενής έλαβε εξιτήριο τρεις ημέρες μετά, σε πολύ καλή γενική κατάσταση.

Οι ιατροί της Γ΄ Καρδιολογικής ΚλινικήςΔρ. Χουρμούζιος Αραμπατζής, Δρ. Απόστολος Τζίκας,Δρ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο αναισθησιολόγος της ομάδας, Αθανάσιος Γραμμένος, πραγματοποίησαν την τρίωρη πρωτοποριακή επέμβαση με το σύστημα PASCAL™, το οποίο εφαρμόζεται σε λίγα Κέντρα διεθνώς και διαθέτει χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας.

Ειδικότερα, με τη χρήση μιας και μόνο συσκευής επιτυγχάνεται σύλληψη των γλωχίνων της βαλβίδας στην πλειονότητα των περιπτώσεων (>80%, 1.2 εμφυτεύσιμες συσκευές ανά ασθενή). Η εξειδικευμένη κατασκευή σέβεται την γηγενή κίνηση των γλωχίνων ελαχιστοποιώντας στο μέγιστο την κόπωση (stress) που υφίστανται οι γλωχίνες μετά την σύλληψη. Πρόσθετα, η πλοήγηση, τοποθέτηση αλλά και επανατοποθέτηση της συσκευής είναι εξαιρετικά ασφαλής με μία ευρεία γκάμα κινήσεων στον αριστερό κόλπο αλλά και στον υποβαλβιδικό σχηματισμό.

Όπως διευκρινίζει ο Διευθυντής της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής Δρ. Χ. Αραμπατζής, «η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη πάθηση βαλβίδας στην Ευρώπη. Εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, οδηγεί προοδευτικά σε καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Η εκφυλιστική ή πρωτοπαθής ανεπάρκεια μιτροειδούς οφείλεται σε πάθηση καθαυτού του βαλβιδικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα την πρόπτωσή τους ή την εκδήλωση πλήρως αστήρικτης γλωχίνας.

»Η λειτουργική ή δευτεροπαθής (Functional Mitral Regurgitation/FMR) ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαδερμική επέμβαση με το σύστημα PASCALΗ δευτεροπαθής ανεπάρκεια οφείλεται σε προϋπάρχουσα καρδιακή δυσλειτουργία (π.χ. μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου) και της συνεπαγόμενης διάτασης των καρδιακών κοιλοτήτων.

»Τα νεότερα δεδομένα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές (μελέτη COAPT) κατέδειξαν σημαντική μείωση της ανάγκης για νοσηλεία και αύξηση της επιβίωσης, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαδερμική επιδιόρθωση της βαλβίδας ενώ ταυτόχρονα πιστοποιήθηκε το εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας της μεθόδου», καταλήγει ο Επεμβατικός Καρδιολόγος, Δρ. Χουρμούζιος Αραμπατζής.

Στην ομάδα της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής, μετέχουν επίσης ο Δρ. Δημήτρης Κωνσταντίνου, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου εμφύτευσης βηματοδοτών και απινιδωτών και η Δρ. Κωνσταντίνα Μητρούση, εξειδικευμένη  στην αξονική και μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

Covid-19
Προπληρωμή Test