Πρωτοποριακή επέμβαση άμεσης αποκατάστασης του προσωπικού νεύρου μετά από ολική παρωτιδεκτομή

Πρωτοποριακή επέμβαση άμεσης αποκατάστασης του προσωπικού νεύρου σε ασθενή με όγκο της παρωτίδας που υποβλήθηκε σε ολική παρωτιδεκτομή, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης από την ομάδα των Γναθοπροσωπικών Χειρουργών Δρ. Ιωάννη Χατζηστεφάνου και Πέτρου Ζήκου.

Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση δίνει θεραπευτική λύση και σε ασθενείς οι οποίοι λόγω όγκου, εγκεφαλικού ή τραύματος υπέστησαν εκτομή του προσωπικού νεύρου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα αδυναμίας σύγκλεισης των βλεφαρών και ενδεχόμενη απώλεια του ματιού καθώς και έντονη πτώση της γωνίας του στόματος που προκαλεί δυσκολία στη σίτιση και διαφυγή σάλιου.

Η πρώτη επέμβαση θα παρουσιαστεί στην Ιατρική Κοινότητα στο πλαίσιο επιστημονικών δράσεων. Αφορά σε 63χρονο ασθενή με επιθετικό καρκίνωμα της αριστερής παρωτίδας και πάρεση του προσωπικού νεύρου λόγω διήθησης. Μετά από ομόφωνη σύσταση του Ογκολογικού Συμβουλίου του Ιατρικού Διαβαλκανικού, οι Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί Ι. Χατζηστεφάνου και Π. Ζήκος διενήργησαν εκτεταμένη ογκολογική επέμβαση ολικής παρωτιδεκτομής με συναφαίρεση του προσωπικού νεύρου και σύστοιχο εκλεκτικό λεμφαδενικό καθαρισμό για την εκρίζωση της νόσου. Στο ίδιο χειρουργείο προέβησαν στην άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του προσωπικού νεύρου.

Η «δυναμική» τεχνική αποκατάστασης που επιλέχθηκε ήταν με κινητοποίηση παρακείμενων μυικών κρημνών. Χρησιμοποιήθηκε ο κραταφίτης μυς για να δώσει κίνηση στα βλέφαρα και ο μασητήρας μυς για να δώσει τόνο και κίνηση στη γωνία του στόματος. Και οι δύο αυτοί μυς νευρώνονται από το τρίδυμο νεύρο και επομένως η λειτουργία τους δεν επηρεάζεται από την εκτομή του προσωπικού νεύρου.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης ήταν άκρως εντυπωσιακό, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του προσωπικού νεύρου. Ο ασθενής μπορεί να ανοιγοκλείνει τα βλέφαρα, χωρίς να χρειάζεται βοηθητικά οφθαλμικές σταγόνες για τη ξηροφθαλμία. Μπορεί επίσης να σιτίζεται κανονικά χωρίς να φεύγουν από το πλάι του στόματος ούτε κάν υγρές τροφές, ενώ δεν έχει και καθόλου διαφυγή σάλιου.

Η πρωτοποριακή αυτή επέμβασηπου πραγματοποιείται από την ομάδα των δύο Γναθοπροσωπικών Χειρουργών στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, ανοίγει νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση προβλημάτων ασθενών που θα ταλαιπωρούνται σε όλη τους τη ζωή από παρόμοια προβλήματα.-