Κοχλιακό εμφύτευμα: Το τέλος της κώφωσης

Θεσσαλονίκη 03.06.2020 - Μια «καινούρια ζωή», χωρίς ακουολογικά προβλήματα σε πάσχοντες από απώλεια ακοής, είναι έτοιμο να προσφέρει το Κέντρο Τοποθέτησης Κοχλιακών Εμφυτευμάτων στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με επιστημονικά υπεύθυνους, τον Ομ. Καθηγητή ΩΡΛ Δρ. Βίκτωρ Βιτάλ και τον Δρ. Ιωσήφ Βιτάλ.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα, μικρές “επαναστατικές συσκευές” όπως χαρακτηρίστηκαν, αποτελούν τη θεραπεία εκλογής για ασθενείς άνω των 12 μηνών, με αμφοτερόπλευρη κώφωση ή και για ενήλικες με μεγάλου βαθμού νευροαισθητήρια βαρηκοϊα, που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την εφαρμογή σύγχρονων ακουστικών βαρηκοΐας. Η επιλογή γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και απαιτείται προσέγγιση από μια σύνθετη διεπιστημονική ομάδα που να καλύπτει τις ποικίλες ανάγκες του ασθενούς.

Πως γίνεται η τοποθέτηση του κοχλιακού εμφυτεύματος

Η τοποθέτηση του κοχλιακού εμφυτεύματος, πραγματοποιείται από εξειδικευμένο στα κοχλιακά εμφυτεύματα ΩΡΛ χειρουργό με γενική αναισθησία, με μικρή οπισθοωτιαία τομή.

Ο αναγκαίος ακοολογικός έλεγχος (Ωτοακουστικές εκπομπές και Ακουστικά Δυναμικά)  και οι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις (CT και MRI) διασφαλίζουν τις αναγκαίες πληροφορίες για την συμβατότητα του εμφυτεύματος, αλλά καθορίζουν και τις προϋποθέσεις για την επιτυχή χειρουργική έκβαση.

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί έως και 3 ώρες, ενώ ο ασθενής  στις περισσότερες περιπτώσεις, παίρνει εξιτήριο ακόμη και μετά από 2 ημέρες. Πιθανές επιπλοκές δεν είναι συχνές, αλλά και όταν εμφανιστούν, δε διαφέρουν από τις συνήθως παρατηρούμενες σε άλλες ωτοχειρουργικές επεμβάσεις.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του Κέντρου Εμφύτευσης Κοχλιακών Εμφυτευμάτων του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Καθηγητής Βίκτωρ Βιτάλ, «η χειρουργική διαδικασία της κοχλιακής εμφύτευσης, είναι μια λεπτή Ωτοχειρουργική επέμβαση η οποία απαιτεί ιδιαιτέρες δεξιότητες από τους εμπλεκόμενους. Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρα στελέχη και ελπίζουμε να αποφορτίσει από το βάρος των επεμβάσεων, τα κρατικά νοσοκομεία. Ελπίζουμε το Κέντρο μας να μπορέσει να εξυπηρετήσει περιστατικά και από τις όμορες χώρες της Ελλάδος και από την Κύπρο»

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό αναμένεται σύντομα η έγκριση για τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων και σε βρέφη και παιδιά, καθ’ όσον στο Νοσοκομείο λειτουργεί πλήρως οργανωμένη Παιδιατρική Κλινική. Ο Καθηγητής Βίκτωρ Βιτάλ έχει πολυετή εμπειρία στην κοχλιακή εμφύτευση των παιδιών.