Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρώτη αρθροσκόπηση ώμου στην Ελλάδα, χωρίς γενική αναισθησία

Νέα, καινοτόμος τεχνική για την αντιμετώπιση τενοντίτιδας ώμου, εφαρμόστηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τον Ανδρέα Λεωνίδου, MSc, FRCS (Tr&Orth), Διευθυντή Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την ομάδα του. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αρθροσκόπηση ώμου στην Ελλάδα, χωρίς γενική αναισθησία

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με τη χορήγηση περιοχικής αναισθησία (διασκαληνικό block) με υπερηχογραφική καθοδήγηση, από την αναισθησιολόγο Δρ. Μ. Κούτρα. Με τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου, ο ασθενής έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί, σε πραγματικό χρόνο (real time) τη διαδικασία του χειρουργείου στην οθόνη, να συζητά με το χειρουργό, αλλά και να κατανοεί την επεμβατική διαδικασία.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της πρώτης αρθροσκόπησης ώμου, χωρίς γενική αναισθησία (awake shoulder surgery) είναι πολλαπλά: καταρχάς, αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες και αναίμακτες τεχνικές, που παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών. Παράλληλα, και κατά τη διάρκεια της πράξης, ο ασθενής ο κατανοεί τα ευρήματα με άμεσο αποτέλεσμα την καλύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Η περιοχική αναισθησία διαρκεί, περίπου, 24 ώρες και ως εκ τούτου, ο ασθενής δεν υφίσταται μετεγχειρητικό πόνο, ενώ αποφεύγονται όλες οι πιθανές επιπλοκές της γενικής αναισθησίας. Τέλος, μετά  το πέρας της επέμβασης, και σε διάστημα λίγων ωρών, ο ασθενής, λαμβάνει εξιτήριο και εξέρχεται από το νοσοκομείο, απόλυτα ασφαλής.

τενοντίτιδα ώμου είναι μία πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων και επακόλουθο πόνο στην περιοχή του ώμου. Είναι από τις πιο συχνές παθήσεις της περιοχής και οφείλεται σε συχνή και διαρκή καταπόνηση στην καθημερινότητα ή σε έντονη και επαναλαμβανόμενη αθλητική δραστηριότητα. Η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και ύστερα από έναν τραυματισμό.  

Οι  ασθενείς με τενοντίτιδα παρουσιάζουν πόνο στην πρόσθια και έξω επιφάνεια του ώμου που ενδέχεται να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα ή το λαιμό, νυκτερινό πόνο, αδυναμία και δυσκαμψία. Η ποιότητα ζωής ενός ασθενούς, καθώς και η εργασία του μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από την τενοντίτιδα. Εάν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ή εάν υπάρχουν συνοδές παθήσεις (όπως ρήξη τένοντα) τότε η αρθροσκόπηση ώμου προσφέρει οριστική λύση, με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα.  

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό με εμπειρία μεγάλου όγκου περιστατικών. Το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου, θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιατρού.

 Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.