Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Νέα επιστημονικά δεδομένα στην αποφυγή ακρωτηριασμών κάτω άκρων, σε ασθενείς με Διαβητικό Πόδι

Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας σε διεθνές, εξειδικευμένο περιοδικό για την αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού 

Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από τη Διεπιστημονική Ομάδα αντιμετώπισης του Διαβητικού Ποδιού, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Η έρευνα αφορούσε στην πορεία των 20 πρώτων ασθενών, που πάσχουν από Διαβητικό Πόδι, με στόχο την αναζήτηση δεύτερης γνώμης, πριν τη διαδικασία του ακρωτηριασμού. Σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, μιας και όλοι οι ασθενείς έχουν διατηρήσει το κάτω άκρο τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, με τίτλο: «Limb salvage in patients with severe critical limb ischemia after referral for a second opinion to a dedicated CLI center» δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού, με τίτλο: «The International Journal of Lower Extremity Wounds».

Η δημοσίευση αυτή έρχεται ως έμπρακτη απόδειξη για τη ζωτική σημασία της δημιουργίας αντίστοιχων εξειδικευμένων κέντρων, που προσφέρουν εξατομικευμένη και ορθή αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού. Ο στόχος της δημιουργίας της Διεπιστημονικής Ομάδας αντιμετώπισης του Διαβητικού Ποδιού είναι μονοσήμαντος: Η πρόληψη των ακρωτηριασμών η πλήρης κινητοποίηση του ασθενούς και η επανένταξη του στην καθημερινότητά του.

Η Διεπιστημονική Ομάδα αντιμετώπισης του Διαβητικού Ποδιού, που δημιουργήθηκε, για πρώτη φορά, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση του Δρ. Θεοδόσιου Μπίσδα, MD, PhD, Διευθυντή της Γ‘ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Η συγκεκριμένη Διεπιστημονική Ομάδα στελεχώνεται από εξειδικευμένους ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων και συγκεκριμένα από διαβητολόγους, λοιμωξιολόγους, καρδιολόγους, ορθοπεδικούς και νεφρολόγους, καθώς και παραϊατρικό προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα συμπληρώνεται με έναν αριθμό ειδικών νοσηλευτών που επισκέπτονται τον ασθενή στο σπίτι, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παρακολούθησης του ασθενούς.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, ότι η αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών απαιτεί  οργανωμένες νοσοκομειακές δομές, βιοϊατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, και υψηλό βαθμό εξειδίκευσης. Η δημιουργία του μοναδικού στην Ελλάδα, νέου πιστοποιημένου Ρομποτικού Υβριδικού Χειρουργείου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», νέας γενιάς Discovery IGS 740 της GΕ Healthcare, αλλά και η χρήση όλων των τελευταίων τεχνολογιών, καθιστούν το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σημείο αναφοράς στην πρόληψη και θεραπεία του διαβητικού ποδιού.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο Δρ. Θ. Μπίσδας, δήλωσε «Το διαβητικό πόδι είναι μια σύγχρονη πανδημία και αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη πάθηση. Η αγγειοχειρουργική παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διάνοιξη των αγγείων ώστε να βελτιωθεί η αιμάτωση του ποδιού. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να παρέχουμε στον ασθενή, όχι μόνο ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, υψηλού επιπέδου, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να νιώσει ασφαλής, μέσα στην οργανωμένη νοσοκομειακή δομή του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας».