Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΥ ΑΝΕΥΡΙΣΜΑΤΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Η πρώτη επιτυχής επέμβαση αποκλεισμού και εκτομής γιγαντιαίου ανευρίσματος εγκεφάλου με συνοδό εξω-ενδοκρανιακό by-pass στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, από το νευροχειρουργό Γεράσιμο Μπαλτσαβιά και την ομάδα του.

Η πολύωρη επιτυχής επέμβαση  έγινε σε 28χρονη ασθενή μετά από ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό και επελέγη, καθώς δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί μόνο με  εμβολισμό,  στον οποίο ο ιατρός Γ. Μπαλτσαβιάς  κατέχει την απόλυτη εξειδίκευση. Για το σκοπό αυτό από τον θεράποντα ιατρό,  προσκλήθηκε ο καθηγητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βιέννης  Χ. Φερράς, ειδικός στις επεμβάσεις by-pass εγκεφάλου, για να συνδράμει στο πρώτος στάδιο της επέμβασης, η οποία διήρκεσε συνολικά 12 ώρες.

Η 28χρονη ασθενής ανάρρωσε πολύ γρήγορα, χωρίς νευρολογικές διαταραχές  λόγω της επέμβασης και αναχώρησε περπατώντας μετά από 9 ημέρες νοσηλείας.

Αναφερόμενος στη νέα μέθοδο η οποία για πρώτη φορά διενεργείται στη Βόρεια Ελλάδα, ο θεράπων ιατρός  Γ. Μπαλτσαβιάς δήλωσε: « Οι εξειδικευμένες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε η ασθενής μετά από  εγκεφαλικό επεισόδιο και προβλήματα στην κίνηση και στην ομιλία, αποκάλυψαν την ύπαρξη γιγαντιαίου  (μέγιστη διάσταση 3,2 εκατ. ) ανευρίσματος αριστερής μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας με φυσιολογικά αγγεία που αναδύονταν μέσα από το σάκο του ανευρίσματος. Το συγκεκριμένο ανεύρισμα, λόγω ανεπαρκούς παράπλευρης κυκλοφορίας, δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί με τη συνήθη μέθοδο  του εμβολισμού. Απαιτούσε  ανοιχτή χειρουργική επέμβαση αποκλεισμού του ανευρίσματος με συνοδό διενέργεια επέμβαση εξω-ενδοκράνιου by-pass. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη επέμβαση η οποία πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, με τη συνδρομή του καθηγήτη  Χ. Φερράς για το by-pass, προκειμένου να εξασφαλισθεί η επιτυχής έκβαση σε μια μόνο επέμβαση, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό».