Διαδερμική Επιδιόρθωση Μιτροειδούς με τη συσκευή MitraClip στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η διαδερμική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας με τη χρήση της συσκευής MitraClip, από τον Γεώργιο Παπαϊωάννου, MD, MPH, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος Διαδερμικών Βαλβίδων, Διευθυντή Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας,  Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε ασθενή ηλικίας 86 ετών, ο οποίος πάσχει από στεφανιαία νόσο, νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια κολπική μαρμαρυγή και είχε  συμπτωματολογία δύσπνοιας σε ήπια δραστηριότητα, παρά τη λήψη διουρητικών, λόγω σοβαρής ανεπάρκειας της μιτροειδούς (Εικόνα 1). Η επέμβαση έγινε με γενική νάρκωση, τοποθέτηση θηκαριού σε μηριαία φλέβα, παρακέντηση του μεσοκολπικού διαφράγματος και προώθηση της συσκευής, με τελική απελευθέρωση του MitraClip, το οποίο συμπλησιάζει τα δύο πέταλα της μιτροειδούς βαλβίδας, μειώνοντας την ανεπάρκεια. Τοποθετήθηκαν δύο MitraClip, με άριστο αποτέλεσμα τόσο ακτινοσκοπικά (Εικόνα 2) όσο και υπερηχογραφικά (Εικόνα 3), ενώ παράλληλα, η επέμβαση υποστηρίχθηκε από διοισοφάγειο υπερηχογράφημα, το οποίο και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχούς τοποθέτησης. Μετά από βραχεία νοσηλεία, ο ασθενής έλαβε εξιτήριο, σε άριστη κατάσταση, μόλις δύο ημέρες μετά το επιτυχημένο χειρουργείο.

Σοβαρή δομική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας Τοποθέτηση δύο MitraClip, με άριστο αποτέλεσμα (Ακτινοσκοπικά) Τοποθέτηση δύο MitraClip, με άριστο αποτέλεσμα (Υπερηχογραφικά)

Η παραπάνω τεχνική εφαρμόζεται σε ασθενείς που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού χειρουργικού κινδύνου, οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας (δύσπνοια), λόγω σοβαρής, δομικής κυρίως, ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας η οποία συνδέει τις αριστερές κοιλότητες της καρδιάς (αριστερός κόλπος-αριστερά κοιλία).

Η επεμβατική επιδιόρθωση της μιτροειδούς (MitraClip), έρχεται να συνεχίσει το ήδη, επιτυχημένο πρόγραμμα διαδερμικής αντιμετώπισης της αορτικής βαλβίδας (TAVI), συμπληρώνοντας και εξελίσσοντας, ταυτόχρονα, το πρόγραμμα Διαδερμικών Βαλβίδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών διαθέτει πιστοποίηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ), για τη διενέργεια αυτών των επεμβάσεων, οι οποίες  πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας Καρδιάς (Heart Team).

Με το εξιτήριο του ασθενούς από το νοσοκομείο, ο κ. Γ. Παπαϊωάννου δήλωσε: «Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του γενικού πληθυσμού, έρχεται σε συνδυασμό με την αύξηση της συχνότητας των βαλβιδοπαθειών της αορτικής και μιτροειδικής βαλβίδας που, από μόνο του, συνιστά ένα σημαντικό σύγχρονο θέμα Δημόσιας Υγείας. Μαζί, καθιστάται αναγκαία και η ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση για τη βελτίωση της θνητότητας και της ποιότητας ζωής, αυτών των ασθενών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διεπιστημονική ομάδα και συγκεκριμένα, τον κ. Βασίλειο Κωτσή, MD, Καρδιοχειρουργό, Διευθυντή Καρδιοχειρουργικής Κλινικής & Κέντρου Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς και τους συνεργάτες του, τον κ. Στέφανο Καραγιάννη, MD, PhD, Καρδιολόγο, Διευθυντή Τμήματος Ηχοκαρδιολογίας και τους συνεργάτες του, τον κ. Γεώργιο Γεωργίου, Αναισθησιολόγο, τον κ. Γεώργιο Πεσκέση, συνεργάτη του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, καθώς και όλο το νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. Κυρίως, όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, ο οποίος με τις συνεχείς επενδύσεις σε εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, την πρόθεση δημιουργίας υπερσύγχρονου υβριδικού αιμοδυναμικού εργαστηρίου και τη στήριξη του σε κάθε βήμα, μας παρέχει τη δυνατότητα μετάβασης σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών».

Covid-19
Προπληρωμή Test