Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου: Μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Μία νέα, καινοτόμος, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ώμου, εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, από τον Ανδρέα Λεωνίδου, MSc, FRCS (Tr&Orth), Διευθυντή, Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την ομάδα του. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ελάχιστα επεμβατική ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου, με τη χρήση του συστήματος Verso.

Εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο με τη χρήση ψηφιακού τρισδιάστατου μοντέλου - απεικονίζεται το αναγκαίο μέγεθος και η θέση των υλικών

Κάνοντας χρήση του εξειδικευμένου λογισμικού, το σύστημα Verso επεξεργάζεται την αξονική τομογραφία και δημιουργεί το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο, βάσει του οποίου αναπτύσσει το εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο (templating). Στη συνέχεια πραγματοποιείται μία μικρή τομή (<10 εκατοστά), στο πλαϊνό μέρος του ώμου, μέσω της οποίας εισάγονται ειδικοί οδηγοί που επιτρέπουν, με ακρίβεια, να αφαιρεθούν οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες και να αντικατασταθούν με τεχνητά εμφυτεύματα, με απόλυτα βιοσυμβατά υλικά, για το ανθρώπινο σώμα.

Εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο με τη χρήση ψηφιακού τρισδιάστατου μοντέλου - απεικονίζεται το εύρος κινήσεως του ώμου μετά την τοποθέτηση των υλικών

Η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος κα. Κούτρα χορήγησε περιοχική αναισθησία (διασκαληνικό block) με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η ασθενής παρέμεινε στο νοσοκομείο για 24 ώρες και εξήλθε χωρίς καθόλου μετεγχειρητικό πόνο.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της πρώτης ανάστροφης αρθροπλαστικής ώμου με το σύστημα Verso είναι πολλαπλά: καταρχάς, αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες και σχεδόν αναίμακτες τεχνικές, που παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών. Προσδίδει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω της μικρής τομής, ενώ παράλληλα, μέσω της ειδικής προσπέλασης, δεν τραυματίζονται οι υποκείμενοι ιστοί και δεν υπάρχουν μετεγχειρητικοί πόνοι. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνονται λιγότερες διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (πρωτόκολλο fast track), κυρίως όμως, παρέχεται η άμεση  κινητοποίηση του  ώμου εντός ολίγων ημερών (πρωτόκολλο  rapid recovery).

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον εκφυλισμό των επιφανειών της άρθρωσης. Οι  ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζουν πόνο στην πρόσθια και έξω επιφάνεια του ώμου, ο οποίος ενδέχεται αντανακλάται μέχρι τον αγκώνα ή το λαιμό, νυκτερινό πόνο, αδυναμία και δυσκαμψία. Η ποιότητα ζωής  ενός ασθενούς καθώς και η εργασία του μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από την οστεοαρθρίτιδα.

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και θα πρέπει να διενεργείται μόνο από έμπειρο χειρουργό, μεγάλης εξειδίκευσης. Το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου, θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιατρού.

Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.

Covid-19
Προπληρωμή Test