Υπογονιμότητας & Στυτικής Δυσλειτουργίας Ιατρείο

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ανδρική υπογονιμότητα και η στυτική δυσλειτουργία αποτελούσαν για χρόνια, ταμπού για τον άνδρα. Σε επιστημονικό επίπεδο πολλά θέματα, που θα βοηθούσαν τη διάγνωση, τελούσαν υπό διερεύνηση ενώ σε φαρμακολογικό επίπεδο οι επιλογές ήταν φτωχές.

Τα τελευταία χρόνια οι ραγδαίες ιατρικές εξελίξεις, οι μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές και οι νεότερες φαρμακευτικές θεραπείες, έφεραν μία μικρή επανάσταση στον τομέα αυτό, ενώ, καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την εξειδικευμένη ιατρική υποστήριξη του άνδρα που αιτιάται τα ζητήματα αυτά.

Το Ιατρείο Υπογονιμότητας και Στυτικής Δυσλειτουργίας του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, στοχεύοντας στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση, στην ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία και με τη χρήση υψηλής επεμβατικής τεχνολογίας, προσφέρει στο σύγχρονο άνδρα, τη δυνατότητα να είναι σεξουαλικά υγιής αλλά και αναπαραγωγικά ικανός.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Ιατρείο Ανδρικής Υπογονιμότητας, βασισμένο σε διεθνή πρότυπα λειτουργίας, προσφέρει μία μοναδική, ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματος αυτού, αλλά και μία άρτια συντονισμένη συνεργασία με όσες επιστημονικές ομάδες απαιτείται να εμπλακούν προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια του ζεύγους (Γυναικολόγοι, γενετιστές, εμβρυολόγοι κ.λπ.).

Το Ιατρείο Στυτικής Δυσλειτουργίας, εξασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου διαγνωστική προσέγγιση αλλά και εξατομικευμένη θεραπεία, στηρίζει, με συνέπεια, το δικαίωμα του άνδρα στη σεξουαλική υγεία.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η υπογονιμότητα, δηλαδή η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες ελεύθερων, συστηματικών σεξουαλικών επαφών, είναι μία κατάσταση που αφορά στο 15-20% των ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Για την ένδεια στη γονιμοποιητική ικανότητα του ζευγαριού μπορεί να ευθύνεται σε ένα ποσοστό 40% ο γυναικείος παράγοντας, σε ένα 20% τόσο ο γυναικείος όσο και ο ανδρικός παράγοντας και – σε αντίθεση με το τι πιστευόταν παλαιότερα – σε ένα 40% των περιπτώσεων υπογόνιμων ζευγαριών, ευθύνεται αποκλειστικά ο ανδρικός παράγοντας.

Η ανδρική γονιμότητα εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα, ενός περίπλοκου συστήματος που αποτελείται από λεπτά όργανα που παράγουν ορμόνες και η λειτουργία τους ελέγχεται από άλλες.

Ο ρόλος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος είναι η παραγωγή και αποθήκευση ικανού αριθμού υγειών σπερματοζωαρίων, καθώς και η επιτυχής μεταφορά τους έξω από το σώμα.

Η αναπόφευκτη ύπαρξη κοινωνικής διάστασης στο πρόβλημα είναι για μας ένας ακόμη λόγος να είμαστε δίπλα στον σύγχρονο άνδρα που επιθυμεί να γίνει πατέρας, με συνέπεια και κατανόηση.

Η ταχεία πρόοδος της έρευνας στον τομέα της ανδρικής αναπαραγωγής έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές, τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Ένα μεγάλο μέρος των ζευγαριών που πάσχουν από υπογονιμότητα μπορούν τώρα να βοηθηθούν, ώστε να συλλάβουν ένα παιδί από μόνοι τους, ενώ τα ζευγάρια που θα υποβοηθηθούν θα μπορέσουν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η επίτευξη της εγκυμοσύνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του σπέρματος, η οποία και εκτιμάται κατά τη λήψη εκσπερματίσματος για Σπερμοδιάγραμμα, μία απλή εξέταση, η οποία ανώδυνα και γρήγορα, δίνει τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να αξιολογήσει πληθώρα παραμέτρων που σχετίζονται με τη γονιμότητα του άνδρα.

Αυτές οι παράμετροι αφορούν κυρίως:

 • Στον αριθμό των σπερματοζωαρίων που περιέχεται στο σπέρμα. Εάν ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος του φυσιολογικού, η κατάσταση ονομάζεται ολιγοσπερμία, ενώ αν δεν υπάρχουν καθόλου σπερματοζωάρια, αζωοσπερμία.
 • Στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, γιατί αυτά πρέπει να κινηθούν με τις δικές τους δυνάμεις στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας και να διανύσουν την απόσταση μέχρι τις σάλπιγγες. Έτσι, η μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων που ονομάζεται ασθενοσπερμία επηρεάζει αρνητικά τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος.
 • Στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, η οποία πρέπει να είναι, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, φυσιολογική.

Πέραν αυτών των βασικών χαρακτηριστικών υπάρχουν και πλήθος άλλων, όπως ο όγκος του σπέρματος, η παρουσία φλεγμονωδών κυττάρων σε αυτό, η βιοχημική του σύσταση, η ύπαρξη αντισπερμικών αντισωμάτων και άλλα.

Σε ένα σπερμοδιάγραμμα μπορεί να έχουν επηρεαστεί ένας ή περισσότεροι παράγοντες από μία ή περισσότερες αιτίες.

Αίτια

Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές του σπέρματος. Τέτοιες καταστάσεις είναι:

 • Φλεγμονές των όρχεων, με πιο γνωστή την προκαλούμενη από παρωτίτιδα, αλλά και σοβαρές φλεγμονές του προστάτη.
 • Τραυματισμοί, κακώσεις ή συστροφή των όρχεων,
 • Η συγγενής ή επίκτητη απόφραξη των σωληναρίων από τα οποία διέρχονται τα σπερματοζωάρια πριν την εκσπερμάτιση,
 • Η κιρσοκήλη,
 • Η λήψη διαφόρων τοξικών φαρμάκων,
 • Η ακτινοβολία της περιγεννητικής χώρας,
 • Η κατάχρηση οινοπνεύματος,
 • Διάφορες συγγενείς ανωμαλίες στα γονίδια ή τα χρωματοσώματα του άνδρα,
 • Σπάνιοι όγκοι και βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθούν και οι παροδικές διαταραχές του σπέρματος που μπορεί να εμφανισθούν σε άνδρες που δε διατρέφονται σωστά, υφίστανται μεγάλη σωματική κόπωση, ζουν σε υψηλό υψόμετρο ή φορούν στενά εσώρουχα και παντελόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται υπερβολικά η θερμοκρασία στην περιοχή.

Θεραπεία

Πολλές αιτίες υπογονιμότητας στον άνδρα μπορούν πλέον σήμερα να αντιμετωπισθούν επιτυχώς τόσο με φαρμακευτική θεραπεία όσο και με ειδικές, ελάχιστα επεμβατικές, χειρουργικές τεχνικές, (π.χ. λαπαροσκοπική αποκατάσταση κιρσοκήλης – μία ημέρα νοσηλείας)

Τέλος, ένα φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα δεν αποκλείει την ύπαρξη υπογονιμότητας, παρά το γεγονός ότι και ο διαγνωστικός έλεγχος της γυναίκας μπορεί να είναι επίσης φυσιολογικός.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο εργαστηριακός έλεγχος πρέπει να είναι πιστοποιημένος, η διαγνωστική προσέγγιση πρέπει να είναι ενδελεχής και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και η συνεργασία με τον Ειδικό Γυναικολόγο που διαχειρίζεται τη γυναικεία παράμετρο, επιβεβλημένη.

Η σεξουαλική υγεία αποτελεί δικαίωμα του άνδρα κάθε ηλικίας αλλά πλέον και επιλογή. Η διαταραχή της σεξουαλικής υγείας του άνδρα αποτελεί ευρύ πεδίο μελέτης της σύγχρονης Ανδρολογίας που έχει πλέον να προτείνει σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες στο μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που αφορούν σε αυτό το θέμα.

Αίτια

Συχνότερη αιτία σεξουαλικής δυσλειτουργίας στον άνδρα είναι οι διαταραχές της στύσεως.

Η στυτική δυσλειτουργία, που στην πραγματικότητα δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα, είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή.

Χαρακτηρίζεται σύμπτωμα, γιατί η εμφάνισή της συχνά είναι συνέπεια υποκείμενης παθολογίας, όπως Σακχαρώδους Διαβήτη, Στεφανιαίας Νόσου και άλλων.

Σημαντική είναι η διαπίστωση αν πρόκειται για διαταραχή της ίδιας της στύσης, της εκσπερμάτισης, της ερωτικής επιθυμίας, του οργασμού ή ο συνδυασμός αυτών.

Το 52% των ανδρών μεταξύ 40 – 70 ετών εμφανίζουν κάποια μορφή στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ η συχνότητα της διαταραχής διαρκώς αυξάνει.

Σήμερα, με τη χρήση νεότερων διαγνωστικών μεθόδων, μπορεί να διαγνωστεί οργανική βλάβη στο 50-80% των ασθενών με διαταραχές στύσης.

Στις νεαρότερες ηλικίες έχει βρεθεί ότι περίπου το 30% των ασθενών εμφανίζει οργανικές βλάβες, ενώ ψυχογενείς παράγοντες υπάρχουν στο 70%.

Σε ηλικίες 35-50 ετών υπάρχουν οργανικά αίτια στο 57%, ενώ ψυχογενή στο 43%. Σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 50 ετών), οργανικά αίτια υπάρχουν στο 85% και ψυχογενή στο 15%.

Διάγνωση

Η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, την ενδελεχή κλινική εξέταση, ενώ συχνά απαιτείται γενικός και ειδικός εργαστηριακός έλεγχος. Η χρήση διεθνώς εξειδικευμένων ερωτηματολογίων επιτρέπει τη βαθμολόγηση των συμπτωμάτων και την παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας.

Θεραπεία

Τα τελευταία 20 χρόνια η εξέλιξη στη θεραπευτική προσέγγιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι θεαματική με αποτέλεσμα να υπάρχει ευρεία επιλογή θεραπευτικών επιλογών, που περιλαμβάνει συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η ψυχοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή με δισκία ή ενέσεις, αλλά και η χειρουργική θεραπεία με την εφαρμογή πεϊκών προθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας, οι συνοδές παθήσεις και οι επιθυμία του ασθενούς θα προσδιορίσουν και την ανάλογη θεραπευτική επιλογή.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το Ιατρείο Υπογονιμότητας και Στυτικής Δυσλειτουργίας δίνει έμφαση στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση και την ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία με τη χρήση υψηλής επεμβατικής τεχνολογίας.

Βρίσκεται στην αιχμή των ιατρικών εξελίξεων, υιοθετώντας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και φαρμακευτικές θεραπείες.

Ευνοεί την άρτια συντονισμένη συνεργασία με όσες επιστημονικές ομάδες απαιτείται να εμπλακούν προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια ενός ζεύγους για τεκνοποίηση (Γυναικολόγοι, γενετιστές, εμβρυολόγοι κ.λπ.).

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ανδρική υπογονιμότητα και η στυτική δυσλειτουργία αποτελούσαν για χρόνια, ταμπού για τον άνδρα. Σε επιστημονικό επίπεδο πολλά θέματα, που θα βοηθούσαν τη διάγνωση, τελούσαν υπό διερεύνηση ενώ σε φαρμακολογικό επίπεδο οι επιλογές ήταν φτωχές.

Τα τελευταία χρόνια οι ραγδαίες ιατρικές εξελίξεις, οι μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές και οι νεότερες φαρμακευτικές θεραπείες, έφεραν μία μικρή επανάσταση στον τομέα αυτό, ενώ, καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την εξειδικευμένη ιατρική υποστήριξη του άνδρα που αιτιάται τα ζητήματα αυτά.

Το Ιατρείο Υπογονιμότητας και Στυτικής Δυσλειτουργίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στοχεύοντας στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση, στην ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία και με τη χρήση υψηλής επεμβατικής τεχνολογίας, προσφέρει στο σύγχρονο άνδρα, τη δυνατότητα να είναι σεξουαλικά υγιής αλλά και αναπαραγωγικά ικανός.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Ιατρείο Ανδρικής Υπογονιμότητας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, βασισμένο σε διεθνή πρότυπα λειτουργίας, προσφέρει μία μοναδική, ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματος αυτού, αλλά και μία άρτια συντονισμένη συνεργασία με όσες επιστημονικές ομάδες απαιτείται να εμπλακούν προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια του ζεύγους (Γυναικολόγοι, γενετιστές, εμβρυολόγοι κ.λπ.).

Το Ιατρείο Στυτικής Δυσλειτουργίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, εξασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου διαγνωστική προσέγγιση αλλά και εξατομικευμένη θεραπεία, στηρίζει, με συνέπεια, το δικαίωμα του άνδρα στη σεξουαλική υγεία.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η υπογονιμότητα, δηλαδή η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες ελεύθερων, συστηματικών σεξουαλικών επαφών, είναι μία κατάσταση που αφορά στο 15-20% των ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Για την ένδεια στη γονιμοποιητική ικανότητα του ζευγαριού μπορεί να ευθύνεται σε ένα ποσοστό 40% ο γυναικείος παράγοντας, σε ένα 20% τόσο ο γυναικείος όσο και ο ανδρικός παράγοντας και – σε αντίθεση με το τι πιστευόταν παλαιότερα – σε ένα 40% των περιπτώσεων υπογόνιμων ζευγαριών, ευθύνεται αποκλειστικά ο ανδρικός παράγοντας.

Η ανδρική γονιμότητα εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα, ενός περίπλοκου συστήματος που αποτελείται από λεπτά όργανα που παράγουν ορμόνες και η λειτουργία τους ελέγχεται από άλλες.

Ο ρόλος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος είναι η παραγωγή και αποθήκευση ικανού αριθμού υγειών σπερματοζωαρίων, καθώς και η επιτυχής μεταφορά τους έξω από το σώμα.

Η αναπόφευκτη ύπαρξη κοινωνικής διάστασης στο πρόβλημα είναι για μας ένας ακόμη λόγος να είμαστε δίπλα στον σύγχρονο άνδρα που επιθυμεί να γίνει πατέρας, με συνέπεια και κατανόηση.

Η ταχεία πρόοδος της έρευνας στον τομέα της ανδρικής αναπαραγωγής έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές, τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Ένα μεγάλο μέρος των ζευγαριών που πάσχουν από υπογονιμότητα μπορούν τώρα να βοηθηθούν, ώστε να συλλάβουν ένα παιδί από μόνοι τους, ενώ τα ζευγάρια που θα υποβοηθηθούν θα μπορέσουν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η επίτευξη της εγκυμοσύνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του σπέρματος, η οποία και εκτιμάται κατά τη λήψη εκσπερματίσματος για Σπερμοδιάγραμμα, μία απλή εξέταση, η οποία ανώδυνα και γρήγορα, δίνει τη δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό να αξιολογήσει πληθώρα παραμέτρων που σχετίζονται με τη γονιμότητα του άνδρα.

Αυτές οι παράμετροι αφορούν κυρίως:

 • Στον αριθμό των σπερματοζωαρίων που περιέχεται στο σπέρμα. Εάν ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος του φυσιολογικού, η κατάσταση ονομάζεται ολιγοσπερμία, ενώ αν δεν υπάρχουν καθόλου σπερματοζωάρια, αζωοσπερμία.
 • Στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, γιατί αυτά πρέπει να κινηθούν με τις δικές τους δυνάμεις στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας και να διανύσουν την απόσταση μέχρι τις σάλπιγγες. Έτσι, η μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων που ονομάζεται ασθενοσπερμία επηρεάζει αρνητικά τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος.
 • Στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, η οποία πρέπει να είναι, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, φυσιολογική.

Πέραν αυτών των βασικών χαρακτηριστικών υπάρχουν και πλήθος άλλων, όπως ο όγκος του σπέρματος, η παρουσία φλεγμονωδών κυττάρων σε αυτό, η βιοχημική του σύσταση, η ύπαρξη αντισπερμικών αντισωμάτων και άλλα.

Σε ένα σπερμοδιάγραμμα μπορεί να έχουν επηρεαστεί ένας ή περισσότεροι παράγοντες από μία ή περισσότερες αιτίες.

Αίτια

Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές του σπέρματος. Τέτοιες καταστάσεις είναι:

 • Φλεγμονές των όρχεων, με πιο γνωστή την προκαλούμενη από παρωτίτιδα, αλλά και σοβαρές φλεγμονές του προστάτη.
 • Τραυματισμοί, κακώσεις ή συστροφή των όρχεων,
 • Η συγγενής ή επίκτητη απόφραξη των σωληναρίων από τα οποία διέρχονται τα σπερματοζωάρια πριν την εκσπερμάτιση,
 • Η κιρσοκήλη,
 • Η λήψη διαφόρων τοξικών φαρμάκων,
 • Η ακτινοβολία της περιγεννητικής χώρας,
 • Η κατάχρηση οινοπνεύματος,
 • Διάφορες συγγενείς ανωμαλίες στα γονίδια ή τα χρωματοσώματα του άνδρα,
 • Σπάνιοι όγκοι και βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθούν και οι παροδικές διαταραχές του σπέρματος που μπορεί να εμφανισθούν σε άνδρες που δε διατρέφονται σωστά, υφίστανται μεγάλη σωματική κόπωση, ζουν σε υψηλό υψόμετρο ή φορούν στενά εσώρουχα και παντελόνια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται υπερβολικά η θερμοκρασία στην περιοχή.

Θεραπεία

Πολλές αιτίες υπογονιμότητας στον άνδρα μπορούν πλέον σήμερα να αντιμετωπισθούν επιτυχώς τόσο με φαρμακευτική θεραπεία όσο και με ειδικές, ελάχιστα επεμβατικές, χειρουργικές τεχνικές, (π.χ. λαπαροσκοπική αποκατάσταση κιρσοκήλης – μία ημέρα νοσηλείας)

Τέλος, ένα φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα δεν αποκλείει την ύπαρξη υπογονιμότητας, παρά το γεγονός ότι και ο διαγνωστικός έλεγχος της γυναίκας μπορεί να είναι επίσης φυσιολογικός.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο εργαστηριακός έλεγχος πρέπει να είναι πιστοποιημένος, η διαγνωστική προσέγγιση πρέπει να είναι ενδελεχής και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και η συνεργασία με τον Ειδικό Γυναικολόγο που διαχειρίζεται τη γυναικεία παράμετρο, επιβεβλημένη.

Η σεξουαλική υγεία αποτελεί δικαίωμα του άνδρα κάθε ηλικίας αλλά πλέον και επιλογή. Η διαταραχή της σεξουαλικής υγείας του άνδρα αποτελεί ευρύ πεδίο μελέτης της σύγχρονης Ανδρολογίας που έχει πλέον να προτείνει σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες στο μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που αφορούν σε αυτό το θέμα.

Αίτια

Συχνότερη αιτία σεξουαλικής δυσλειτουργίας στον άνδρα είναι οι διαταραχές της στύσεως.

Η στυτική δυσλειτουργία, που στην πραγματικότητα δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα, είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή.

Χαρακτηρίζεται σύμπτωμα, γιατί η εμφάνισή της συχνά είναι συνέπεια υποκείμενης παθολογίας, όπως Σακχαρώδους Διαβήτη, Στεφανιαίας Νόσου και άλλων.

Σημαντική είναι η διαπίστωση αν πρόκειται για διαταραχή της ίδιας της στύσης, της εκσπερμάτισης, της ερωτικής επιθυμίας, του οργασμού ή ο συνδυασμός αυτών.

Το 52% των ανδρών μεταξύ 40 – 70 ετών εμφανίζουν κάποια μορφή στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ η συχνότητα της διαταραχής διαρκώς αυξάνει.

Σήμερα, με τη χρήση νεότερων διαγνωστικών μεθόδων, μπορεί να διαγνωστεί οργανική βλάβη στο 50-80% των ασθενών με διαταραχές στύσης.

Στις νεαρότερες ηλικίες έχει βρεθεί ότι περίπου το 30% των ασθενών εμφανίζει οργανικές βλάβες, ενώ ψυχογενείς παράγοντες υπάρχουν στο 70%.

Σε ηλικίες 35-50 ετών υπάρχουν οργανικά αίτια στο 57%, ενώ ψυχογενή στο 43%. Σε μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 50 ετών), οργανικά αίτια υπάρχουν στο 85% και ψυχογενή στο 15%.

Διάγνωση

Η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας γίνεται με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, την ενδελεχή κλινική εξέταση, ενώ συχνά απαιτείται γενικός και ειδικός εργαστηριακός έλεγχος. Η χρήση διεθνώς εξειδικευμένων ερωτηματολογίων επιτρέπει τη βαθμολόγηση των συμπτωμάτων και την παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας.

Θεραπεία

Τα τελευταία 20 χρόνια η εξέλιξη στη θεραπευτική προσέγγιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι θεαματική με αποτέλεσμα να υπάρχει ευρεία επιλογή θεραπευτικών επιλογών, που περιλαμβάνει συντηρητικές μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η ψυχοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή με δισκία ή ενέσεις, αλλά και η χειρουργική θεραπεία με την εφαρμογή πεϊκών προθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση η αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας, οι συνοδές παθήσεις και οι επιθυμία του ασθενούς θα προσδιορίσουν και την ανάλογη θεραπευτική επιλογή.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το Ιατρείο Υπογονιμότητας και Στυτικής Δυσλειτουργίας δίνει έμφαση στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση και την ακριβή και επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία με τη χρήση υψηλής επεμβατικής τεχνολογίας.

Βρίσκεται στην αιχμή των ιατρικών εξελίξεων, υιοθετώντας τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και φαρμακευτικές θεραπείες.

Ευνοεί την άρτια συντονισμένη συνεργασία με όσες επιστημονικές ομάδες απαιτείται να εμπλακούν προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια ενός ζεύγους για τεκνοποίηση (Γυναικολόγοι, γενετιστές, εμβρυολόγοι κ.λπ.).