Βαριατρικής Χειρουργικής Τμήμα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Τμήμα Βαριατρικής Χειρουργικής έχει ως στόχο τη χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και των νοσημάτων που προκαλεί, παρέχοντας στους ασθενείς υπηρεσίες εξαιρετικά υψηλού επιστημονικού επιπέδου, σε ένα περιβάλλον, όπου πληρούνται οι πλέον αυστηρές προϋποθέσεις ασφάλειας, τόσο από πλευράς ανθρώπινου δυναµικού, όσο και από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού.

Με αυτό το πνεύµα πραγματοποιείται, όλο το φάσµα των βαριατρικών επεµβάσεων σε απόλυτη αρµονία µε τα δεδομένα της ∆ιεθνούς Επιστημονικής Κοινότητος.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στη Μονάδα Βαριατρικής Χειρουργικής κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται σαν µοναδική περίπτωση και του προτείνεται η πλέον ενδεδειγμένη γι’ αυτόν επέµβαση, είτε είναι γαστρικός δακτύλιος, είτε γαστρικό µανίκι (sleeve gastrectomy), είτε – σπανιότερα – σύνθετες επεµβάσεις, όπως η δωδεκαδακτυλική εκτροπή (duodenal switch).

Η πρώτη συνάντηση µε τον ασθενή είναι καθαρά ενημερωτική και έχει σαν στόχο τη λεπτομερειακή πληροφόρησή του, την επίλυση όλων των αποριών του, καθώς επίσης και τη λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού.

Η Μονάδα Βαριατρικής Χειρουργικής πλαισιώνεται από οµάδα έµπειρων και διακεκριμένων επιστημόνων, διαφορετικών ειδικοτήτων.

Αναισθησιολόγος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος, γαστρεντερολόγος, ακτινολόγος, κλινικός διατροφολόγος και ψυχολόγος προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο και εκτίµηση της κατάστασης του ασθενούς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η χειρουργική επέµβαση µε τη µέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Ο ψυχολόγος και ο κλινικός διατροφολόγος καθορίζουν µε ακρίβεια τη σχέση του ασθενούς µε τη διατροφή, παρέχοντας στον ίδιο και στους θεράποντες ιατρούς του πολύτιµες συμβουλές για τη µετεγχειρητική του πορεία.

Οι επεµβάσεις αυτές πραγματοποιούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα γίνονται λαπαροσκοπικά µε ελάχιστο µετεγχειρητικό πόνο και χρήση του πλέον σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Υπάρχουν δυο τύποι χειρουργικών επεμβάσεων:

Η Βαριατρική Χειρουργική ή αλλιώς Χειρουργική της Νοσογόνου Παχυσαρκίας είναι ασφαλής και αποτελεσματική, διότι προσφέρει µια πραγματική ευκαιρία και τη δυνατότητα, ομαλοποιώντας το βάρος, να εξαφανιστούν τα συνοδά νοσήματα και τα προβλήματα, τα οποία συνδέονται µε αυτά.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η νοσογόνος παχυσαρκία ορίζεται από τη σχέση ύψους και βάρους, η οποία καλείται Δείκτης Μάζας Σώµατος (ΔΜΣ) ή αλλιώς BMI (Body Mass Index) και προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους (σε κιλά ), µε το ύψος (σε µέτρα, στο τετράγωνο), π.χ. ένας ενήλικας µε βάρος 100 κιλά και ύψος 1,80 θα έχει ΔΜΣ (BMI)100/(1,80x1,80) =30,86.

Σε αυτό το πλαίσιο, ΒΜΙ μεταξύ 18-25 θεωρείται κανονικό βάρος, ΒΜΙ μεταξύ 25-30 συνιστά υπερβολικό βάρος, ΒΜΙ μεταξύ 30-35 συνιστά παχυσαρκία.

Ως νοσογόνος παχυσαρκία ορίζεται ΒΜΙ άνω του 40, χωρίς κανένα συνοδό νόσημα, ή ΒΜΙ άνω του 35 όταν υπάρχουν τουλάχιστον δυο συνοδά νοσήματα.

Σύµφωνα µε τον Παγκόσμιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ), η παχυσαρκία είναι µία πραγματική νόσος µε τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία, στην ικανότητα προς εργασία, στην κοινωνικότητα, καθώς και στην ποιότητα και διάρκεια ζωής.

Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι ο αριθµός των ενηλίκων µε πρόβληµα παχυσαρκίας ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια, ενώ οι υπέρβαροι ανέρχονται σε 1,4 δισεκατομμύρια.

Χαρακτηριστικά, το 69% του πληθυσμού των ΗΠΑ αποτελείται από υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτοµα. Τα τελευταία δηµογραφικά στοιχεία δείχνουν µία αύξηση των παχύσαρκων, που αφορά όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως νεαρά άτοµα.

Η χειρουργική της παχυσαρκίας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια λόγω των µετρίων αποτελεσμάτων που έχουν οι φαρμακευτικές λύσεις, αλλά και οι δίαιτες.

Οι προσπάθειες χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ξεκίνησαν τη δεκαετία του ‘50. Μόνο, όµως, τα τελευταία 15 χρόνια, µε την καθιέρωση της λαπαροσκόπησης στην καθημερινή χειρουργική πρακτική, επετράπη µία πραγματική αύξηση των βαριατρικών επεμβάσεων, οι οποίες γρήγορα έγιναν ανώδυνες και εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Η εκδήλωση της παχυσαρκίας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα από την καθιστική εργασία, την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, χωρίς όµως να αγνοούνται οι γενετικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες.

Η χειρουργική της αντιμετώπιση έχει τρεις κύριους στόχους:

  • Την άµεση απώλεια βάρους και την ίαση των συνοδών νοσημάτων.
  • Τη διατήρηση του αποτελέσματος σε βάθος χρόνου.
  • Την καλή ποιότητα ζωής.

Η παχυσαρκία ευθύνεται για µία πληθώρα νοσημάτων, όπως:

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, που οφείλεται κυρίως στην αντοχή στην ινσουλίνη. Χωρίς αγωγή είναι µαθηµατικά βέβαιες οι επιπλοκές του διαβήτη που αφορούν τα αγγεία, τους νεφρούς και τα µάτια.

Η αρτηριακή υπέρταση και καρδιοαγγειακά προβλήματα: Η υπέρταση προκαλεί βλάβες στην καρδιά και τα αγγεία, κυρίως του εγκεφάλου και των νεφρών.

Προβλήματα στις αρθρώσεις: Οι αρθρώσεις, οι οποίες δε µπορούν να αντέξουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα τα υπερβολικά κιλά, καταστρέφονται προοδευτικά. Το αποτέλεσμα είναι η εµφάνιση αρθρίτιδας, κυρίως στα ισχία και τα γόνατα.

Αναπνευστικές διαταραχές: Το άσθµα και η δύσπνοια στην κόπωση, είναι πολύ συχνές διαταραχές των παχύσαρκων. Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας είναι µία πολύ σοβαρή επιπλοκή της παχυσαρκίας, διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου σταµατά η αναπνοή και µειώνεται η παροχή οξυγόνου στον οργανισµό.

Η χολολιθίαση: Η χολή, υπερκορεσµένη σε χοληστερόλη, γίνεται λιθογόνος µε αυξημένο κίνδυνο εµφάνισης επιπλοκών, όπως η χολοκυστίτιδα ή η παγκρεατίτιδα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ευνοείται από τη διάταση του διαφράγματος και την ενδοκοιλιακή αύξηση της πίεσης, λόγω του πάχους. Αποτέλεσμα της παλινδρόμησης είναι η οισοφαγίτιδα, δηλαδή χηµικό έγκαυµα του οισοφάγου, η οποία απαιτεί συγκεκριμένη αγωγή.

Η δυσλιπιδαιµία: ∆ιαταραχές του µεταβολισµού των λιπιδίων.

Η υπογονιμότητα και διαταραχές της περιόδου: Η υπερβολική αύξηση του λίπους αυξάνει το επίπεδο των οιστρογόνων και προκαλεί διαταραχές της περιόδου και υπογονιμότητα.

Η ακράτεια ούρων: Ακράτεια ούρων, η οποία οφείλεται στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση και τις διαταραχές της στατικής της πυέλου που προκαλεί.

Η κατάθλιψη: Είναι αποτέλεσμα των χρόνιων ενοχλημάτων, της αποτυχίας της δίαιτας και της κακής εικόνας που αποκτά για τον εαυτό του το άτοµο.

Επιπλέον, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου: Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος του νεφρού για άντρες και γυναίκες, καθώς επίσης κίνδυνος καρκίνου του µαστού και της µήτρας στις γυναίκες.

Βεβαίως, δεν πρέπει να αγνοείται ο κοινωνικό-οικογενειακός αποκλεισµός, ο οποίος συνδέεται µε δυσκολία στην αναζήτηση εργασίας στην επαγγελματική εξέλιξη, στις ενδυματολογικές επιλογές, κ.λπ.

Δεν µπορούν να χειρουργηθούν για ιατρικούς λόγους οι χρήστες ουσιών, οι ασθενείς µε µη ρυθμισμένα ψυχιατρικά νοσήματα, οι µη συμμορφούμενοι ασθενείς, οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, HIV λοίμωξη, φυματίωση ή έλκος στοµάχου, µε υψηλό αναισθησιολογικό κίνδυνο - λόγω αναπνευστικών καρδιολογικών ή άλλων προβλημάτων – και οι εγκυμονούσες.

Χειρουργική Αντιμετώπιση της Νοσογόνου Παχυσαρκίας

Η αρχή γίνεται με τη συνάντηση γιατρού – ασθενούς, κατά την οποία εκτιμάται η κατάσταση της υγείας του ενδιαφερομένου, των διατροφικών του συνηθειών και του ψυχισμού του, ούτως ώστε να δρομολογηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος.

Ο τελευταίος περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογική, πνευμονολογική και αναισθησιολογική αξιολόγηση.

Το χειρουργείο προγραμματίζεται είτε άµεσα, είτε αργότερα, εάν πρέπει να µεσολαβήσει η προετοιμασία του ασθενούς και η ρύθμιση των προβλημάτων υγείας του.

Τα βαριατρικά χειρουργεία δύναται να γίνουν λαπαροσκοπικά και πάντοτε υπό γενική αναισθησία. Ο χρόνος παραµονής στο νοσοκοµείο ποικίλει από μία έως πέντε ηµέρες.

Υπάρχουν δυο τύποι χειρουργικών επεμβάσεων:

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Στο Τμήμα Βαριατρικής Χειρουργικής πραγματοποιούνται οι πιο εξειδικευμένες χειρουργικές πράξεις με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, χάρη στο μοναδικό εξοπλισμό και την απόλυτη εξειδίκευση των ιατρών του.

Οι πρωτοποριακές μέθοδοι που εφαρμόζονται και τα εγχειρητικά αποτελέσματα, επιταχύνουν την ανάρρωση και εκμηδενίζουν την πιθανότητα επιπλοκών.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό του προσωπικό εκπαιδεύεται και μετεκπαιδεύεται διαρκώς στις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, καλύπτοντας όλο το φάσμα των ειδικοτήτων και υποειδικοτήτων της Γενικής Χειρουργικής.