Ορθοπεδικό Χεριού - Μικροχειρουργική

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Μικροχειρουργικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει περιστατικά από όλο το φάσμα των παθήσεων του άνω άκρου και αποτελεί Ευρωπαϊκό Κέντρο Τραύματος Χεριού και Συγκολλήσεων, με πιστοποίηση FESSH (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Εταιρειών Χειρουργικής Χεριού).

Πιστοποίηση

Η πιστοποίηση χορηγήθηκε το 2019 μετά από αξιολόγηση και πλήρωση από το τμήμα αυστηρών κριτηρίων, μεταξύ των οποίων:

 • Η ύπαρξη εξειδικευμένων στη Χειρουργική Χεριού και στη Μικροχειρουργική Ορθοπαιδικών Χειρουργών, οι οποίοι διαθέτουν πλούσια κλινική και χειρουργική εμπειρία στην αντιμετώπιση του τραύματος του χεριού και του άνω άκρου.
 • Ο αριθμός των επεμβάσεων που έχουν διενεργηθεί στο Νοσοκομείο και αφορούν όλο το φάσμα της χειρουργικής χεριού και άνω άκρου, συμπεριλαμβανομένων πολλών επεμβάσεων συγκολλήσεων και επαναγγειώσεων μετά από πλήρεις και μερικούς αντίστοιχα ακρωτηριασμούς.
 • Ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός που είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών.
 • Η λειτουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου Κέντρου Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης

Χειρουργική Χεριού – Μικροχειρουργική

Η Χειρουργική Χεριού εφαρμόζεται στο νοσοκομείο από ορθοπαιδικούς χειρουργούς που έχουν λάβει την απαραίτητη εξειδίκευση σε όλες τις τεχνικές της Μικροχειρουργικής.

Ο όρος «Μικροχειρουργική» αναφέρεται στη χειρουργική που γίνεται με τη χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου, ειδικών εργαλείων μικροχειρουργικής και μικροραμμάτων. Αποτελεί τεχνική που επιτρέπει την αναγνώριση και την αποκατάσταση πολύ μικρών ανατομικών δομών του σώματος,  όπως είναι η αναστόμωση πολύ μικρών αγγείων και η συρραφή αντίστοιχων νεύρων (τυπικά διαμέτρου 1 χιλ.), τη μεταφορά ιστών από ένα σημείο του σώματος σε ένα άλλο και τη συγκόλληση ακρωτηριασμένων τμημάτων των άκρων.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι Χειρουργοί Χεριού είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση όλων παθήσεων και των τραυμάτων του άνω άκρου, ενώ οι πιο σύνθετες επεμβάσεις αντιμετώπισης τραυμάτων αφορούν τη συγκόλληση ακρωτηριασμένων μελών.

Η Ομάδα των εξειδικευμένων Χειρουργών ενημερώνεται και ανταποκρίνεται 24ώρες Χ7 ημέρες σε επείγοντα περιστατικά.

Παθήσεις /Τραύματα

Αναλυτικότερα, το αντικείμενο της χειρουργικής πρακτικής των άκρως εξειδικευμένων ιατρών του Τμήματος περιλαμβάνει την αντιμετώπιση:

 • Τραυματισμών του άνω άκρου (καταγμάτων, συνδεσμικών κακώσεων, τραυματισμών τενόντων, νεύρων, αγγείων έως και πλήρως ακρωτηριασμένων μελών με τη συγκόλληση τους)
 • Δευτερογενών βλαβών μετά από πλημμελή αντιμετώπιση τραυματισμών
 • Συγγενών διαφοροποιήσεων του άνω άκρου
 • Χρόνιων παθήσεων του άνω άκρου (πχ διαφόρων τύπων αρθρίτιδων)
 • Πιεστικών νευροπαθειών (συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, ωλένιας νευρίτιδας)
 • Ισχαιμικής νέκρωσης του καρπού (νόσος Kienbock, νόσος Preiser)
 • Νόσου Dupuytren
 • Καλοήθων και κακοήθων νεοπλασμάτων των άνω άκρων
 • Γαγγλίων, βλεννωδών κυστών, καρπιαίων ύβων
 • Λοιμώξεων του άνω άκρου
 • Μαιευτικής παράλυσης
 • Τραυματικών βλαβών του βραχιονίου πλέγματος και των περιφερικών νεύρων των άνω άκρων
 • Παραλυτικών βλαβών με τη χρήση τενοντομεταφορών
 • Ελλειμμάτων των άνω άκρων με τη χρησιμοποίηση δερματικών μοσχευμάτων ή κρημνών (μισχωτών, ελεύθερων)
 • Παραμορφώσεων των άνω άκρων συνεπεία εγκεφαλικής παράλυσης, εγκεφαλικού τραύματος η αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σημαντική θεωρείται και η εμπειρία των ιατρών του τμήματος στην αποκατάσταση πολεμικών τραυμάτων, έχοντας αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία, εκατοντάδες περιστατικά τραυματιών με βαρύτατες κακώσεις.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ένα  από τα πλέον συχνά προβλήματα των άνω άκρων, ιδιαίτερα στις γυναίκες, είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Η πρώτη περιγραφή του συνδρόμου ανάγεται στον James Pajet το 1863.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ

Το μέσο νεύρο πορεύεται κατά μήκος της παλαμιαίας επιφανείας του αντιβραχίου και καταλήγει στα δάκτυλα, αφού διέλθει δια του καρπιαίου σωλήνα. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι οστεο-ινώδης σωλήνας που το έδαφος του αποτελούν τα οστά του καρπού και η κορυφή του ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού. Το περιεχόμενο του εκτός από το μέσο νεύρο, είναι οι 9 τένοντες που εκτελούν τις κινήσεις των δακτύλων και του αντίχειρα. Ο σωλήνας είναι ανένδοτος και οποιαδήποτε αύξηση του όγκου των περιοχομένων ιστών, οδηγεί αναπόφευκτα σε πίεση του μέσου νεύρου που είναι και το πιο ευπαθές.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν σε πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα είναι πολλά. Τα πλέον συνήθη είναι:

 • επαναλαμβανόμενη έντονη χρησιμοποίηση των χεριών
 • επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψεως του καρπού
 • κατάγματα-εξαρθήματα του κάτω πέρατος της κερκίδος και των οστών του       καρπού
 • φλεγμονώδεις παθήσεις με συνηθέστερη μορφή την ρευματοειδή αρθρίτιδα
 • ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός ή οι ορμονικές διαταραχές μετά την εμμηνόπαυση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • μεταβολικά νοσήματα, κυρίως ο σακχαρώδης διαβήτης
 • ανατομικές ανωμαλίες
 • τοπικοί όγκοι

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τα συμπτώματα, εκδηλούνται κυρίως με μούδιασμα στα δάκτυλα που νευρώνονται από το μέσο νεύρο, δηλαδή στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και στο μισό παράμεσο. Τα δάκτυλα που εμπλέκονται περισσότερο είναι ο δείκτης και ο μέσος. Στην αρχή το μούδιασμα έρχεται και παρέρχεται, ενώ αργότερα γίνεται μόνιμο, εμφανίζεται κυρίως τις πρωινές ώρες και πολλές φορές ξυπνά την άρρωστη.Τα συμπτώματα αυτά για άγνωστο λόγο, υποχωρούν ή βελτιώνονται με την ανύψωση του μέλους και την άσκηση και επιδεινώνονται σε καταστάσεις όπου ο καρπός βρίσκεται σε κάμψη όπως στην οδήγηση ακόμα και στο διάβασμα της εφημερίδας. Συχνά εμφανίζεται πόνος κεντρικώτερα του καρπού στη μεσότητα του αντιβραχίου και στον αγκώνα, ενώ μερικές φορές μπορεί να φτάσει  μέχρι τον βραχίονα και τον ώμο. Υπαισθησίες ή παραισθήσεις μπορεί να υπάρχουν σ' ολόκληρο το χέρι και η απώλεια της αισθήσεως οδηγεί στην καλούμενη "ατζαμοσύνη", να πέφτουν δηλαδή τα αντικείμενα από το χέρι. Μυική αδυναμία εμφανίζεται σε παραμελημένες καταστάσεις και εκδηλώνεται με αδυναμία πλήρους χρησιμοποιήσεως του αντίχειρα .

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με τη σωστή κλινική εξέταση, και επιβεβαιώνεται  με τον εργαστηριακό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα).Θα πρέπει να σημειωθεί  ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών, το ηλεκτρομυογράφημα δεν επιβεβαιώνει την κλινική εκτίμηση, η οποία θεωρείται και η πλέον σημαντική.

Σπανιώτερα απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τον καθορισμό της αιτιολογίας της νόσου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Ελαφρές μορφές αντιμετωπίζονται με νυχτερινούς νάρθηκες και αποφυγή κινήσεως κάμψεως του καρπού. Η ανάπαυση οδηγεί στη μείωση του ερεθισμού της περιοχής. Ταυτόχρονα, η χορήγηση με στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενισχύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Η έκχυση κορτιζόνης στον καρπιαίο σωλήνα επίσης, έχει προταθεί σαν θεραπεία σε πιο σοβαρά σύνδρομα πιέσεως του καρπιαίου σωλήνα και χρησιμοποιείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις.

Στους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στην συντηρητική  αγωγή, καθώς και στους ασθενείς με έντονα σημεία πιέσεως, είναι απαραίτητη η χειρουργική διάνοιξη.Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία στην περιοχή του καρπού.Η τομή είναι επιμήκης 3cm περίπου και η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου επιτυγχάνεται κατόπιν διατομής του εγκαρσίου συνδέσμου.

Μετεγχειρητικά, εφαρμόζεται μαλακή επίδεση για διάστημα 2-3 εβδομάδων.

Η πλήρης δραστηριότητα του χεριού επανέρχεται σε χρονικό διάστημα περίπου  4-6 εβδομάδων.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό διαθέτει το μόνο Τμήμα Χειρουργικής Τραύματος Χεριού & Συγκολλήσεων με πιστοποίηση FESSH (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Εταιρειών Χειρουργικής Χεριού) στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι εξειδικευμένοι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί του – Μικροχειρουργοί, διαθέτουν τεράστια εμπειρία στη διαχείριση μεγάλου αριθμού περιστατικών με διάφορες περίπλοκες, αλλά και συνήθεις παθήσεις του άνω άκρου.

Αντιμετωπίζονται σε 24ωρη βάση όλα τα απλά και σύνθετα προβλήματα που απαιτούν εξειδικευμένη φροντίδα και διακομίζονται ως επείγοντα περιστατικά.

Επίσης αντιμετωπίζονται ασθενείς με συγγενείς παθήσεις του άνω άκρου από όλη την Ελλάδα, λόγω της υψηλής εξειδίκευσης και της μεγάλης εμπειρίας των ιατρών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ