Περιτονίτιδα

Η περιτονίτιδα είναι ένα σοβαρό και επείγον ιατρικό περιστατικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η περιτονίτιδα είναι η φλεγμονή του περιτοναίου, δηλαδή της μεμβράνης που επικαλύπτει τα κοιλιακά όργανα και την κοιλότητα της κοιλιάς.

Αίτια Περιτονίτιδας

Στα αίτια της περιτονίτιδας συγκαταλέγονται η διάτρηση της σκωληκοειδούς απόφυσης, η διάτρηση του έλκους του στόμαχου, η διάτρηση του εντέρου, π.χ. έπειτα από κήλη που δεν έχει αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ρήξη της χοληδόχου κύστης, η παγκρεατίτιδα και άλλα.

Περιτονίτιδα μπορεί να προκαλέσει επίσης η απόφραξη του εντέρου με αποτέλεσμα τη γάγγραινα και τη διάτρηση του εντέρου.

Επίσης, τα άτομα που πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο έχουν κρίσεις περιτονίτιδας.

Διάγνωση Περιτονίτιδας

Η διάγνωση για την περιτονίτιδα γίνεται με εξέταση του ασθενούς από το γιατρό και λήψη του ιστορικού του. Ακολουθεί γενική εξέταση αίματος, ακτινογραφία και υπέρηχος της κοιλιακής χώρας και του θώρακα. Ενίοτε διενεργείται παρακέντηση ή περιτοναϊκή έκπλυση.

Συμπτώματα Περιτονίτιδας

Τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε περιτονίτιδα είναι τα εξής:

  • Αυξανόμενος κοιλιακός πόνο,
  • Διογκωμένη και ευαίσθητη κοιλιά,
  • Ειλεός παραλυτικός, (παράλυση του εντέρου),
  • Ναυτία και έμετος,
  • Αδυναμία αποβολής κοπράνων ή αερίων,
  • Πυρετός,
  • Χαμηλή πίεση,
  • Δίψα.

Θεραπεία Περιτονίτιδας

Ως επείγουσα και σοβαρότατη κατάσταση η περιτονίτιδα προϋποθέτει άμεση νοσηλεία. Στο νοσοκομείο θα χορηγηθεί αντιβίωση στον ασθενή κι αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση.

Στόχος της επέμβασης είναι είτε να αφαιρεθεί η αιτία του προβλήματος, όπως η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, είτε για να διορθωθεί κάποιο τραύμα, όπως η διάτρηση στο στομάχι ή στο έντερο.

Η πρόγνωση περιτονίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη κατάσταση του ασθενούς, τη ταχύτητα της διάγνωσης και την επακόλουθη θεραπευτική παρέμβαση, την ικανότητα του χειρουργού και άλλους παράγοντες. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η περιτονίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία.