Παθήσεις της μύτης

Η ενδοσκοπική χειρουργική της ρινός και των παραρρίνιων κόλπων είναι η σύγχρονη θεραπεία για τους πολύποδες ρινός, την παρραρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, σφηνοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα).

Η μοντέρνα αυτή τεχνική βοηθάει στην απελευθέρωση της ρινικής αναπνοής και την παροχέτευση των παραρρινικών κοιλοτήτων.

Με τη μέθοδο αυτή, ενδοσκοπική κάμερα εισάγεται μέσα στη μύτη, καθώς και χειρουργικά εργαλεία, ώστε ο ιατρός να έχει σε μεγέθυνση στην οθόνη τη μικροσκοπική ανατομική του εσωτερικού της μύτης. Έτσι μπορεί με ακρίβεια να διανοίξει την είσοδο των παραρρινικών κοιλοτήτων και να αφαιρέσει τους ρινικούς πολύποδες.

Με την εξέλιξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής, καθώς και των εργαλείων της, σήμερα έχει διευρυνθεί η χρήση της για τη χειρουργική αντιμετώπιση πιο σοβαρών παθήσεων, όπως αφαίρεση όγκων της ρινός και των παραρρίνιων κόλπων, όπου παλιότερα χρειάζονταν εξωτερικές τομές για την αφαίρεσή τους.

Επίσης σε συνεργασία με τους νευροχειρουργούς γίνεται αφαίρεση όγκων της υπόφυσης, της βάσης του κρανίου και της ανώτερης σπονδυλικής στήλης.

Η τεχνική χρειάζεται εμπειρία του χειρουργού για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών και χειρουργικά πολύπλοκων παθήσεων.

Η μύτη και οι παραρρινικές κοιλότητες συνορεύουν με τα μάτια, τον εγκέφαλο και μεγάλες αρτηρίες και γι' αυτό υπάρχει δυνατότητα χρήσης πλοηγού, ο οποίος κατευθύνει με ασφάλεια το χειρουργό διεγχειρητικά και εκμηδενίζει την ύπαρξη επιπλοκών.

Απαραίτητη για τη διενέργεια τέτοιων επεμβάσεων είναι η απεικόνιση με αξονική τομογραφία (CT), του σπλαχνικού κρανίου και η ενδελεχής μελέτη της από το θεράποντα ιατρό. Στη συνέχεια, ο ιατρός θα αποφασίσει αν θα γίνει χρήση του πλοηγού.

Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Η ενδοσκοπική χειρουργική διενεργείται συνηθέστερα με γενική αναισθησία. Ο μέσος χρόνος επέμβασης είναι περίπου μιάμιση ώρα.

Η μύτη μετεγχειρητικά είναι κλειστή με γάζες, οι οποίες αφαιρούνται δύο ημέρες μετά την επέμβαση.

Όλες οι επεμβάσεις αυτές γίνονται δια μέσου των ρουθουνιών της μύτης, οπότε δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές ουλές.

Ο ασθενής μπορεί εύκολα και άμεσα να γυρίσει στις καθημερινές του δραστηριότητες, όμως πρέπει να ακολουθήσει ένα εύκολα πρόγραμμα ρινοπλύσεων.

Επίσης πρέπει να κάνει δύο με τρεις επισκέψεις μετεγχειρητικά στο θεράποντα ιατρό για απλό καθαρισμό εσωτερικά της μύτης.