Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος ή λιπώδες ήπαρ

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος ή λιπώδες ήπαρ συνίσταται σε αυτό που λέμε απλά «λίπος στο συκώτι».

Όμως σε σοβαρότερες μορφές η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να αναπτυχθεί, στεατοηπατίτιδα (φλεγμονή λόγω του λίπους) ή και κίρρωση (ουλές στο συκώτι).

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αποτελεί μέρος του μεταβολικού συνδρόμου και περιλαμβάνει παχυσαρκία, διαταραχές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα αφού η συχνότητα του φτάνει και το 30% στον πληθυσμό.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος έχει σημαντική οικογενειακή προδιάθεση και οι οικογένειες ασθενών με λιπώδες ήπαρ πρέπει να ελέγχονται.

Η σωστή πρόληψη είναι απαραίτητη και μετά από συζήτηση με το γιατρό μας πρέπει να προγραμματιστεί ο απαραίτητος τακτικός έλεγχος (Check up), όπως για παράδειγμα οι τρανσαμινάσες που δείχνουν εάν το συκώτι μας παρουσιάζει πρόβλημα.

Επίσης μπορούν να προστεθούν και άλλες εξετάσεις που σχετίζονται με παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ, η υπέρταση, το οικογενειακό ιστορικό ηπατοπάθειας, οι σεξουαλικές συνήθειες κλπ.

Αυτό χρειάζεται γιατί συχνά το συκώτι μας έχει πρόβλημα χωρίς να το καταλαβαίνουμε, δηλαδή χωρίς να εμφανίζονται συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στο γιατρό.

Η μη αλκοολική ηπατοπάθεια θεραπεύεται σήμερα με τη σωστή διατροφική προσαρμογή, αλλά και την κατάλληλη φαρμακευτική υποστήριξη.