Μεθερπητική Νευραλγία

Η μεθερπητική νευραλγία είναι ένα σύνδρομο χρόνιου περιφερικού νευροπαθητικού πόνου και οφείλεται σε νευρική βλάβη που προκαλείται από τον ερπητοϊό-3 (HHV-3), γνωστός και ως ζωστήρας ιός της ανεμοβλογιάς (VZV).

Ο ιός της ανεμοβλογιάς, εφόσον ο ασθενής νοσήσει μία φορά και ιαθεί, παραμένει στα γάγγλια των νεύρων και δύναται να αναζωπυρωθεί. Εκδηλώνεται με φυσαλιδώδες ερυθηματώδες εξάνθημα με έντονο κνησμό και πόνο.

Σε ένα ποσοστό 10-15% των ασθενών με έρπητα ζωστήρα εμφανίζεται ως επιπλοκή η μεθερπητική νευραλγία, δηλαδή πόνος ή ανώμαλες αισθήσεις με δερμοτομιακή κατανομή που επιμένουν 120 ημέρες μετά την υποχώρηση του εξανθήματος.

Σε ποσοστό 9% των ασθενών ο πόνος μπορεί να επιμείνει και πέραν του έτους, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Οι περιοχές του σώματος όπου συχνότερα εμφανίζεται είναι ο θώρακας, η οσφυοϊερά χώρα, ο αυχένας και η περιοχή κατανομής του τρίδυμου νεύρου.

Επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση του είναι η ηλικία, καθώς 50% των ασθενών άνω των 60 ετών και 70% των ασθενών άνω των 75 ετών εμφανίζουν μεθερπητική νευραλγία.

Αυξημένη επίπτωση της μεθερπητικής νευραλγίας εμφανίζεται επίσης σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα (λήψη κορτικοστερεοειδών, ανοσοκατασταλτικών), σε καρκινοπαθείς και σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Ο πόνος της μεθερπητικής νευραλγίας εντοπίζεται κυρίως στο δερμοτόμιο που αντιστοιχεί στο προσβεβλημένο γάγγλιο.

Ο πόνος είναι οξύς, καυστικός, διαξιφιστικός, πιεστικός. Η πάσχουσα περιοχή συνήθως παρουσιάζει αλλοδυνία, δηλαδή αυξημένη ευαισθησία ακόμα και σε μη επώδυνο ερέθισμα (χάδι, άγγιγμα), αυξημένη ευαισθησία σε ένα επώδυνο ερέθισμα (υπεραλγησία) καθώς και αυξημένη ευαισθησία στην αφή (υπεραισθησία).

Η διάγνωση της μεθερπητικής νευραλγίας βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και στη κλινική εξέταση από το θεράποντα ιατρό.

Η θεραπεία της μεθερπητικής νευραλγίας απαιτεί εμπειρία και εξειδίκευση του θεράποντος γιατρού και περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και παρεμβατικές τεχνικές.

Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενοι φαρμακευτικοί παράγοντες για την αντιμετώπισή της είναι τα αντιεπιληπτικά (πρεγκαμπαλίνη, γκαμπαπεντίνη), ήπια οπιοειδή (τραμαδόλη, ταπεταντόλη), αντικαταθλιπτικά (τρικυκλικά, αναστολείς απαναπρόσληψης σεροτονίνης-νοραδρεναλίνης).

Για τη θεραπεία της μεθερπητικής νευραλγίας μπορούν να εφαρμόζονται τοπικά στην επώδυνη περιοχή επιθέματα τοπικού αναισθητικού (λιδοκαΐνη 5%).

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα τα διαδερμικό επίθεμα καψαϊκίνης 8%.

Oι δύσκολες περιπτώσεις μεθερπητικής νευραλγίας αντιμετωπίζονται με νευρικούς αποκλεισμούς (περιφερικούς, κεντρικούς) καθώς και με νευροδιέγερση.