Καρκίνος του Νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού, δηλαδή ο σχηματισμός όγκου, είναι σε εµφάνιση η όγδοη πιο συχνή κακοήθεια στους άνδρες και η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Στατιστικά, ο καρκίνος του νεφρού κάνει την εµφάνισή του µετά την ηλικία των 60 ετών και οι άνδρες προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τις γυναίκες.

Ο πιο συνήθης τύπος καρκίνου του νεφρού, που αφορά περίπου στο 85%, είναι ο νεφροκυτταρικός καρκίνος (renal cell carcinoma-RCC).

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται µε το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου περίπου 30.000 Ευρωπαίοι, ενώ τα αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην Αµερική, καταδεικνύουν ότι το 2% όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ αφορούν στον καρκίνο του νεφρού και σε πραγματικά νούµερα αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερους από 65.000 Αμερικανούς.

Αίτια Καρκίνου Νεφρού

Σύµφωνα µε αποτελέσµατα πρόσφατων µελετών, προκύπτει ότι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να δημιουργηθεί ο καρκίνος του νεφρού, µεταξύ άλλων είναι: το κάπνισµα, η απορρυθμισμένη αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η έκθεση στον αµίαντο και το κάδµιο, η ποιότητα διατροφής, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα και η νεφρική ανεπάρκεια.

Συμπτώματα Καρκίνου Νεφρού

Τα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού µπορεί είναι: το αίµα στα ούρα (αιματουρία), ο πόνος ή το αίσθηµα βάρους στην οσφύ, η ψηλαφητή µάζα στην κοιλιά, η απότοµη απώλεια βάρους, ο πυρετός, η αδυναµία, η υψηλή αρτηριακή πίεση ακόµη και η αναιµία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου νεφρού, ο ασθενής δεν έχει κανένα σύµπτωµα και η ανεύρεσή του αποτελεί τυχαίο εύρηµα σε απεικονιστικές εξετάσεις.

Ο καρκίνος του νεφρού µπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωστεί έγκαιρα. Συγκεκριμένα, πρόσφατες έρευνες ανεβάζουν το ποσοστό θεραπείας των ασθενών που διέγνωσαν γρήγορα την ύπαρξη καρκίνου στο νεφρό τους από το 80% στο 100%!

Διάγνωση Καρκίνου Νεφρού

Η διάγνωση του καρκίνου του νεφρού δε µπορεί να γίνει µε µία απλή εξέταση αίµατος ή ούρων αλλά χρειάζονται απεικονιστικές εξετάσεις - υπερηχογράφηµα, αξονική ή µαγνητική τοµογραφία, ενδοφλέβια ουρογραφία ή συνδυασμός εξετάσεων- προκειμένου να σιγουρευτεί ο γιατρός για την ύπαρξη όγκου.

Στην περίπτωση ευρήµατος, ο ασθενής πρέπει να αξιολογηθεί για τον τύπο του καρκίνου και για το αν έχουν γίνει µεταστάσεις σε άλλα σηµεία του σώµατος (σταδιοποίηση) προκειμένου να αποφασιστεί η σωστή αντιμετώπιση της πάθησης.

Θεραπεία Καρκίνου Νεφρού

Στην περίπτωση που ο όγκος είναι περιορισμένος µόνο στο νεφρό και δύναται λόγω θέσης και µεγέθους να εξαιρεθεί ολόκληρος και µε ασφάλεια, συνιστάται η µερική νεφρεκτομή. ∆ηλαδή η χειρουργική αφαίρεση της νεοπλασίας και όχι ολόκληρου του νεφρού, όπως παλαιότερα, προκειµένου να σωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος νεφρικός ιστός.

Στόχος της «λεπτής» αυτής χειρουργικής επέµβασης είναι να διατηρηθεί όσο περισσότερο λειτουργικό τµήµα του οργάνου