Ιγμορίτιδα

Τι είναι η Ιγμορίτιδα;

Η Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων η οποία προκαλείται από κάποιο απλό κρυολόγημα, γρίπη, μικρόβιο ή κάποια κρίση αλλεργικής ρινίτιδας. Κανονικά στα ιγμόρεια κυκλοφορεί αέρας αλλά και απλή βλέννα στην περίπτωση ενός κρυολογήματος. Όταν, όμως, το κοινό κρυολόγημα διαρκεί παραπάνω από μία εβδομάδα, η βλέννα μετατρέπεται σε ένα παχύρευστο πρασινοκίτρινο πύον. Τότε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε οξεία ιγμορίτιδα. 

Πόσα είδη υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο είδη Ιγμορίτιδας:

  • Oξεία

Η Οξεία Ιγμορίτιδα συνήθως είναι απότοκος κάποιας ιογενούς λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού και  διαρκεί 7-10 ημέρες. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που είναι πιο επίμονη και δεν υποχωρεί. Τότε, μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα πως πρόκειται για ιγμορίτιδα βακτηριακής προελεύσεως.

  • Χρόνια

Η Χρόνια Ιγμορίτιδα διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες και συνήθως προκαλείται από χρόνια φλεγμονή των ιγμορείων. Μη ξεχνάμε πως μπορεί να υποκρύπτει και την ύπαρξη πολυπόδων, μυκήτων αλλά και άλλων διαφόρων αλλεργιών. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η ρινική συμφόρηση, ο πονοκέφαλος, το αίσθημα βάρους στο μέτωπο, η αδιαθεσία και ο βήχας. Σε κάθε περίπτωση, ένας έμπειρος ΩΡΛ λαμβάνει τις πιθανές αιτίες σοβαρά υπόψιν και τις εξετάζει αναλυτικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ιγμορίτιδας;

Όταν κάποιος έχει ιγμορίτιδα μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα έντονης  ρινικής συμφόρησης, καταρροή, αλλά και οπισθορρινικές εκκρίσεις. Επίσης, αξιόλογο σύμπτωμα αποτελεί και το αίσθημα βάρους στο μέτωπο (ειδικά με το μπροστινό σκύψιμο του κεφαλιού), ο πυρετός, η μειωμένη όσφρηση, ο πονοκέφαλος, το αίσθημα κόπωσης αλλά και η κακοσμία στόματος. 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για την καλύτερη  διάγνωση της ιγμορίτιδας, συνίσταται η εξέταση και ο έλεγχος από εξειδικευμένο ΩΡΛ, σε συνδυασμό με τη λήψη ιστορικού από τον ασθενή. Η εξέταση θα περιλαμβάνει σίγουρα ενδοσκόπηση της μύτης η οποία θα μας δώσει πλήρη εικόνα για την κατάσταση τους.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία για την ιγμορίτιδα;

Η θεραπεία της ιγμορίτιδας εξαρτάται από τον τύπο και την αιτία που προκλήθηκε.

Συνήθως συνιστώνται ρινικές πλύσεις με ειδικά διαλύματα, χρήση ρινικών σπρέι αλλά και φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά και παυσίπονα. Έτσι, επιτυγχάνεται σωστός καθαρισμός των ιγμορείων αλλά και άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η συνολική διάρκεια της θεραπείας κρατά τουλάχιστον 10-15 ημέρες.

Σε περιπτώσεις, όμως, που τα συμπτώματα επιμένουν απαιτείται καθαρισμός των ιγμορείων με χειρουργική επέμβαση. Η ενδοσκοπική χειρουργική των ιγμορείων είναι πλέον η πιο αποτελεσματική επέμβαση για την αντιμετώπιση της χρόνιας ιγμορίτιδας.

Αίτια

Η κυριότερη αιτία που δημιουργεί την ιγμορίτιδα είναι η αυξημένη παραγωγή βλέννας στα ιγμόρεια. Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποσότητα αυτή. Οι πιο συχνοί είναι:

  • Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

Τα άτομα τα οποία έχουν «στραβό» ρινικό διάφραγμα δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τη μύτη. Η μειωμένη κυκλοφορία του αέρα στα ιγμόρεια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους μετωπιαίους κόλπους.

  • Ρινικοί πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες στη μύτη μπορούν να προκαλέσουν σημαντική παραγωγή βλέννας στα ιγμόρεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η φυσιολογική κυκλοφορία του αέρα, φράζοντας με αυτό τον τρόπο τα ιγμόρεια. Έτσι, δίνεται στον ασθενή η αίσθηση ενός μόνιμου βάρους στο μέτωπο και ενός ενοχλητικού συναχιού.

  • Ιοί και Βακτήρια

Η ύπαρξη ενός κρυολογήματος ή γρίπης συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία μιας μετωπιαίας κολπίτιδας. Τόσο οι ιοί όσο και τα βακτήρια, όταν εισέρχονται στον οργανισμό, δημιουργούν φλεγμονή στα ιγμόρεια και αυξάνουν την παραγωγή βλέννας. Έτσι, κι αυτά με τη σειρά τους προκαλούν τα πιο σοβαρά συμπτώματα μιας οξείας μετωπιαίας κολπίτιδας.