Υπερηχoγράφημα για μέτρηση του δείκτη λιπώδους διηθήσεως

Γράφει η Κωνσταντίνα Κυριακοπούλου, Διευθύντρια Τμήματος Υπερήχων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Νέα πρωτοποριακή μέθοδος μέτρησης της λιπώδους διηθήσεως με υπερηχογράφημα.

• Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι η πιο συνηθισμένη αιτία χρόνιας νόσου του ήπατος παγκοσμίως. Η λιπώδης νόσος του ήπατος, ή ηπατική στεάτωση, συμβαίνει όταν τα μόρια λίπους δεν μεταβολίζονται αποτελεσματικά από το σώμα και καταλήγουν να αποθηκεύονται στο ήπαρ.

• Ενώ ένα φυσιολογικό ήπαρ περιέχει μια μικρή ποσότητα λίπους, το ήπαρ θεωρείται "λιπώδες" εάν η ποσότητα λίπους μέσα στα ηπατοκύτταρα υπερβαίνει το 5%.

• Η πρώιμη ανίχνευση της ηπατικής στεάτωσης βελτιώνει τις πιθανότητες διαχείρισης ή αντιστροφής της κατάστασης πριν συμβούν μη αναστρέψιμες αλλαγές.

• Προς το παρόν, οι υπάρχουσες ιατρικές τεχνικές που μπορούν να διαγνώσουν το λιπώδες περιεχόμενο του ήπατος ποικίλλουν στο βαθμό αποτελεσματικότητας, στο κόστος, στο βαθμό επεμβατικότητας, καθώς και διαθεσιμότητα του εξοπλισμού. Υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη λιγότερο επεμβατικών και αντικειμενικών ποσοτικών βιοδεικτών για τη διάγνωση της ηπατικής στεάτωσης που να είναι οικονομικά εφικτοί και ευρέως διαθέσιμοι.

• Η (UDFF) είναι μια καινοτόμος προηγμένη εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για χρήση στο σύστημα υπερήχων η οποία μπορεί να ποσοτικοποιήσει την ποσότητα του λίπους που περιέχεται στο ήπαρ του ασθενή κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος. Η UDFF προσφέρει μια παρόμοια κλινική χρησιμότητα με τη μέτρηση του λίπους με την Μαγνητική Τομογραφία (MRI-PDFF) για να βοηθήσει τους κλινικούς στον προσδιορισμό της ηπατικής στεάτωσης.

• Οι μέθοδοι MRI-PDFF και UDFF κατατάσσουν την ηπατική στεάτωση ως μια τιμή δείκτη μεγαλύτερη από 5%. Με τη χρήση αυτού του απλού εργαλείου, οι γιατροί έχουν τώρα έναν νέο, μη επεμβατικό τρόπο για να βοηθήσουν στη διαχείριση των ενηλίκων ασθενών με ηπατική στεάτωση.