ΩΡΛ, Χειρουργός Κεφαλής &Τραχήλου, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Βράγχος φωνής: αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Κωνσταντίνος Βλάχτσης MD, MSc, PhD, FEB(ORL-HNS) Hon
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
 

Το βράγχος της φωνής (βραχνάδα) και γενικότερα η αλλοίωση της χροιάς της φωνής αποτελεί ένα σύμπτωμα το οποίο εμφανίζεται συχνά σε πολλούς ανθρώπους. Τι σημαίνει όμως το σύμπτωμα αυτό και πόσο θα πρέπει να μας ανησυχήσει;

Ως γνωστόν η φωνή μας παράγεται στο λάρυγγα από τις δονήσεις των φωνητικών χορδών. Οι δύο φωνητικές χορδές πάλλονται κατά την εκπνοή και δημιουργούνται ηχητικά κύματα, τα οποία αποτελούν τη φωνή. Η τελική χροιά της φωνής ολοκληρώνεται από τα αντηχεία στην περιοχή του φάρυγγα στόματος και μύτης.

Η «φυσιολογική» και συνηθισμένη φωνή μας προϋποθέτει οι δύο φωνητικές χορδές να κάνουν καλή σύγκλειση, να κινούνται και να δονούνται ελεύθερα και να μην υπάρχει κάποιο μόρφωμα ή εμπόδιο το οποίο να επηρεάζει τη διαδικασία αυτή. Έτσι όταν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, η φωνή μας αλλοιώνεται και βραχνιάζει.

Η πιο συνηθισμένη αιτία βράγχους φωνής αποτελούν οι φλεγμονές του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών, οι λεγόμενες λαρυγγίτιδες. Οι λαρυγγίτιδες μπορεί να συμβούν τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης της περιοχής του ανώτερου αναπνευστικού από ιούς και μικρόβια. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα χρόνιου ερεθισμού από κάπνισμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έντονη φώνηση, ή άλλους ερεθιστικούς παράγοντες. Οι λαρυγγίτιδες μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους, όμως αν επιμένουν ή επηρεάζουν και την αναπνοή χρειάζονται έλεγχο από ΩΡΛ και κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση.

Άλλη αιτία βράγχους και αλλοίωσης της φωνής αποτελούν οι λεγόμενες δυσφωνίες. Στην περίπτωση αυτή οι χορδές δεν κινούνται και δεν συγκλείνουν όπως πρέπει. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται έλεγχος από ΩΡΛ ιατρό και η αντιμετώπιση είναι ανάλογη, συνήθως με φωνητικές ασκήσεις και λογοθεραπεία. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η παράλυση της φωνητικής χορδής, η οποία χρειάζεται ενδελεχή έλεγχο από ΩΡΛ ιατρό, για την ανεύρεση του αιτίου της παράλυσης.

Τα μορφώματα του λάρυγγα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε βράγχος της φωνής μπορεί να είναι τα αθώα κομβία (κάλοι) τα οποία εμφανίζονται σε όσους κάνουν έντονη και κακή χρήση της φωνής. Η αντιμετώπιση είναι η λογοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις και η χειρουργική αφαίρεση. Ο πολύποδας του λάρυγγα είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής χρήσης της φωνής και όταν εμφανιστεί θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Το οίδημα των χορδών (Reinke) εμφανίζεται στους καπνιστές και δημιουργεί έντονη και «μπάσα» αλλοίωση της φωνής. Και εδώ η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και φυσικά διακοπή του καπνίσματος. Οι όγκοι του λάρυγγα αποτελούν την πιο σοβαρή αιτία βραχνάδας. Το βράγχος ξεκινάει σταδιακά και επιμένει. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γίνει άμεσα έλεγχος από ΩΡΛ ιατρό, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η βραχνάδα γενικότερα αποτελεί ένα σύμπτωμα, στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε την ανάλογη προσοχή. Βράγχος που επιμένει περισσότερο από 7-10 ημέρες θα πρέπει να μας κινητοποιήσει άμεσα και να ελεγχθεί από ΩΡΛ ιατρό. Τα διαγνωστικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα βοηθούν στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της αιτίας. Οι χειρουργικές επεμβάσεις στον λάρυγγα γίνονται με την βοήθεια μικροσκοπίων, ειδικών εργαλείων, χρήση Laser, ραδιοσυχνοτήτων, ώστε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.

Ιατρός

ΩΡΛ, Χειρουργός Κεφαλής &Τραχήλου, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης