Τρόποι αποφυγής της γύρης στην περίοδο της ανθοφορίας

Του Κώστα Ν Πρίφτη

Η γύρη αποτελεί το συχνότερο εισπνεόμενο αλλεργιογόνο, καθώς υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου το 40% των αλλεργικών ασθενών. Η έκθεση γίνεται μέσω του ατμοσφαιρικού αέρα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Προκαλεί αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με κύρια συμπτώματα τη ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), καταρροή, φτάρνισμα, φαγούρα στη μύτη, ερυθρότητα και φαγούρα στους επιπεφυκότες. Επίσης προκαλεί άσθμα με κύρια συμπτώματα βήχα, συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) και σφίξιμο στο στήθος.

Αλλεργίες προκαλεί η ελαφριά γύρη που μεταφέρεται εύκολα με τον άνεμο (ανεμόφιλη). Παράγεται από διάφορα χόρτα (π.χ. γρασίδι, δημητριακά), θάμνους (π.χ. περδικάκι) και δένδρα (π.χ. ελιά, κυπαρίσσι). Μπορεί να μεταφέρεται μέχρι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το φυτό που την παρήγαγε. Αντίθετα, η μεγαλύτερη και βαρύτερη γύρη που παράγεται από μεγάλα άνθη με έντονα χρώματα (π.χ. τριανταφυλλιές, μανόλιες, ντάλιες), μεταφέρεται με τη βοήθεια των εντόμων (εντομόφιλη).

Οι γονείς αλλά και τα παιδιά με αλλεργία στη γύρη πρέπει να γνωρίζουν τι μέτρα να λαμβάνουν την περίοδο της γυρεοφορίας ώστε να αποφεύγουν, κατά το δυνατόν, την έκθεση σε ποσότητες γύρης που μπορεί να πυροδοτήσει ή να διευκολύνει την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Τα προτεινόμενα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

  • Φροντίστε να ενημερωθείτε για τα φυτά που έχει αλλεργία το παιδί σας και την εποχή της ανθοφορίας τους.
  • Τις πρωινές ώρες (7.00-10.00), όπως και τις βραδινές (19.00-21.00) παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα. Περιορίστε τις δραστηριότητες του παιδιού σας εκτός σπιτιού και κρατήστε τα παράθυρα κλειστά.
  • Η ζέστη και η ξηρασία ευνοούν τη διασπορά των γυρεοκόκκων. Η βροχή τους καθηλώνει στο έδαφος. Τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος αφήστε τα παράθυρα (σπιτιού, αυτοκινήτου) κλειστά.
  • Φορέστε στο παιδί σας γυαλιά ηλίου για να μην έρχεται η γύρη στα μάτια του.
  • Μη στεγνώνετε ρούχα έξω στον αέρα τις μέρες της μεγάλης γυρεοφορίας. Η γύρη κολλάει πάνω τους.
  • Εφόσον το παιδί σας έχει αλλεργία στο γρασίδι, να αποφεύγει το παιχνίδι πάνω στο γκαζόν, ακόμα περισσότερο να το κουρεύει την περίοδο της ανθοφορίας.