Τροφική Δηλητηρίαση: αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Γράφει ο Αθανάσιος Ευσταθίου, Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Π.Φαλήρου
 

ΟΡΙΣΜΟΣ: Τροφική δηλητηρίαση είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένων, αλλοιωμένων, τοξικών τροφίμων και ύδατος.

ΑΙΤΙΑ:

Οι τροφικές δηλητηριάσεις, μπορεί να οφείλονται κυρίως σε:

Μικρόβια:

  • Σταφυλόκοκκος χρυσίζων ( Staphylococcus aureus)
  • Κλωστηρίδιο της αλλαντίασης ( Clostridium botulinum)
  • Κολοβακτηρίδιο ( E. Coli)
  • Σαλμονέλλα ( Salmonella)
  • Σιγκέλλα ( Shigella)
  • Βρουκέλλα ( Brucella)
  • Καμπυλοβακτηρίδιο ( Campylobacter)
  • Υερσίνια εντεροκολίτιδας ( Yersinia enterocolitica)

Ιούς

  • Ιός της Ηπατίτιδας Α ( Hepatitis A)
  • Ιοί Rota
  • Ιοί Nora

Παράσιτα

  • Κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium parvum)
  • Αμοιβάδα ιστολυτική ( Entamoeba histolytica)
  • Λάμβλια ( Giardia lamblia)
  • Τοξόπλασμα ( Toxoplasma gondii)
  • Τριχινέλλα η σπειροειδής ( Trichinella spiralis)

Τρόφιμα

  • Μανιτάρια
  • Κρέας, πουλερικά
  • Αυγά, γαλακτοκομικά
  • Μύδια
  • Σαλιγκάρια
  • Ανεπαρκώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά

Χημικές ουσίες

  • Εντομοκτόνα
  • Χλωρίνη
  • Απορρυπαντικά

Το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην χώρα μας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

  • Τα πιο συνηθισμένα είναι:
  • Η ναυτία
  • Ο έμετος
  • Η διάρροια
  • Ο πόνος στην κοιλιά
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Αίσθημα αδυναμίας

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Ο έμετος και η διάρροια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και λιπαρά καθώς αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφύγετε και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Καταναλώνετε στερεές τροφές, όπως ρύζι, λευκό κρέας, κοτόπουλο, πατάτες βραστές, καρότα και κολοκυθάκια καλά βρασμένα, μπανάνα, αχλάδι, μήλο, άσπρες φρυγανιές ή άσπρο ψωμί.
  • Πίνετε πολλά υγρά όπως νερό, τσάι, χυμό μήλου με προοδευτική αύξηση της ποσότητας, ξεκινώντας με 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 5 λεπτά καθώς ο εμετός και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση.
  • Η χρήση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ:

  • Η διάρροια και οι έμετοι διαρκούν πάνω από 2 ημέρες.ή συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίμα στα κόπρανα.
  • Έχετε επίμονους εμέτους ή νιώθετε αφυδατωμένοι.
  • Εμφανίσετε υπόταση και σύγχυση, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας ή στο νοσοκομείο.
  • Ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένα άτομα, έγκυες,  βρέφη και μικρά παιδιά, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, κτλ)

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:

  • Καλό πλύσιμο χεριών.
  • Καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών.
  • Καλό πλύσιμο των πάγκων της κουζίνας και του νεροχύτη προ και μετά παρασκευής φαγητού.
  • Καλό ψήσιμο κρέατος, ιδίως του κοτόπουλου.
  • Έλεγχος της ημερομηνίας λήξης σε όλα τα προϊόντα ανεξαιρέτως.
  • Αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ.γάλα ή τυρί από βοσκούς).
  • Τήρηση των κανόνων υγιεινής στην φροντίδα των κατοικιδίων ζώων.
  • Ενημέρωση των ταξιδιωτών για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στην/στις χώρες που θα επισκεφτούν.

Ιατρός

Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Π.Φαλήρου