
Τροφική Δηλητηρίαση: αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση
Γράφει ο Αθανάσιος Ευσταθίου, Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Π.Φαλήρου
ΟΡΙΣΜΟΣ: Τροφική δηλητηρίαση είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένων, αλλοιωμένων, τοξικών τροφίμων και ύδατος.
ΑΙΤΙΑ:
Οι τροφικές δηλητηριάσεις, μπορεί να οφείλονται κυρίως σε:
Μικρόβια:
- Σταφυλόκοκκος χρυσίζων ( Staphylococcus aureus)
- Κλωστηρίδιο της αλλαντίασης ( Clostridium botulinum)
- Κολοβακτηρίδιο ( E. Coli)
- Σαλμονέλλα ( Salmonella)
- Σιγκέλλα ( Shigella)
- Βρουκέλλα ( Brucella)
- Καμπυλοβακτηρίδιο ( Campylobacter)
- Υερσίνια εντεροκολίτιδας ( Yersinia enterocolitica)
Ιούς
- Ιός της Ηπατίτιδας Α ( Hepatitis A)
- Ιοί Rota
- Ιοί Nora
Παράσιτα
- Κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium parvum)
- Αμοιβάδα ιστολυτική ( Entamoeba histolytica)
- Λάμβλια ( Giardia lamblia)
- Τοξόπλασμα ( Toxoplasma gondii)
- Τριχινέλλα η σπειροειδής ( Trichinella spiralis)
Τρόφιμα
- Μανιτάρια
- Κρέας, πουλερικά
- Αυγά, γαλακτοκομικά
- Μύδια
- Σαλιγκάρια
- Ανεπαρκώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά
Χημικές ουσίες
- Εντομοκτόνα
- Χλωρίνη
- Απορρυπαντικά
Το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην χώρα μας.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
- Τα πιο συνηθισμένα είναι:
- Η ναυτία
- Ο έμετος
- Η διάρροια
- Ο πόνος στην κοιλιά
- Αίμα στα κόπρανα
- Πονοκέφαλος
- Πυρετός
- Αίσθημα αδυναμίας
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.
Ο έμετος και η διάρροια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:
- Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και λιπαρά καθώς αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφύγετε και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Καταναλώνετε στερεές τροφές, όπως ρύζι, λευκό κρέας, κοτόπουλο, πατάτες βραστές, καρότα και κολοκυθάκια καλά βρασμένα, μπανάνα, αχλάδι, μήλο, άσπρες φρυγανιές ή άσπρο ψωμί.
- Πίνετε πολλά υγρά όπως νερό, τσάι, χυμό μήλου με προοδευτική αύξηση της ποσότητας, ξεκινώντας με 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 5 λεπτά καθώς ο εμετός και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση.
- Η χρήση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
ΖΗΤΗΣΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ:
- Η διάρροια και οι έμετοι διαρκούν πάνω από 2 ημέρες.ή συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίμα στα κόπρανα.
- Έχετε επίμονους εμέτους ή νιώθετε αφυδατωμένοι.
- Εμφανίσετε υπόταση και σύγχυση, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας ή στο νοσοκομείο.
- Ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένα άτομα, έγκυες, βρέφη και μικρά παιδιά, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, κτλ)
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:
- Καλό πλύσιμο χεριών.
- Καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών.
- Καλό πλύσιμο των πάγκων της κουζίνας και του νεροχύτη προ και μετά παρασκευής φαγητού.
- Καλό ψήσιμο κρέατος, ιδίως του κοτόπουλου.
- Έλεγχος της ημερομηνίας λήξης σε όλα τα προϊόντα ανεξαιρέτως.
- Αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (π.χ.γάλα ή τυρί από βοσκούς).
- Τήρηση των κανόνων υγιεινής στην φροντίδα των κατοικιδίων ζώων.
- Ενημέρωση των ταξιδιωτών για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στην/στις χώρες που θα επισκεφτούν.