Τι σημαίνει Βαριά Περίοδος;

Γράφει η Στέλλα Ροΐδη, Γυναικολόγος Παίδων και Εφήβων, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών
 

Η λέξη «μηνορραγία» σημαίνει υπερβολικό αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Μια περίοδος θεωρείται βαριά εάν παρατηρείται ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Ανάγκη για αλλαγή σερβιέτας κάθε 1 ή 2 ώρες.
  • Παρουσία αίματος στα ρούχα ή τα σεντόνια
  • Ανάγκη για ΄΄διπλή ‘’ προστασία όπως σερβιέτα και tampon
  • Παρουσία πηγμάτων αίματος στη σερβιέτα
  • Παρέμβαση στις καθημερινές  δραστηριότητες π.χ. σχολείο, αθλητικά κλπ

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για βαριές περιόδους;

Για να έχουμε μία ΄φυσιολογική΄ ροή πρέπει να γίνει ωορρηξία από την ωοθήκη. Αυτό προϋποθέτει την εύρυθμη λειτουργεία του άξονα που κάνει την ωοθήκη να παράγει τις ορμόνες που πρέπει .Είναι γνωστό όμως ότι τα δύο πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της περιόδου αυτό δε συμβαίνει αφού το σύστημα που παράγει τις ορμόνες αυτές είναι ακόμα ανώριμο. Έτσι, οι περίοδοι  είναι ακανόνιστες και βαριές. Όσο προχωράμε στα χρόνια και με την ωρίμανση του συστήματος φτιάχνουν και οι περίοδοι μας .Υπάρχουν και άλλες αλλα όχι συχνές αιτίες όπως :  διαταραχές πήξης  ή και λοιμώξεις (εάν υπάρχει σεξουαλική δραστηριότητα).
Είναι επικίνδυνες οι βαριές περίοδοι?
Η βαριά αιμορραγία δεν προκαλεί άλλα ιατρικά προβλήματα παρά διαταραχή του τρόπου ζωής. Μερικές έφηβοι χάνουν αρκετό αίμα και μπορούν να εμφανίσουν σιδηροπενική αναιμία(χαμηλός αιματοκρίτης). Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ζάλη, δύσπνοια και κόπωση.

Είναι αναγκαία η παρακολούθηση;

Κρατήστε ένα ημερολόγιο των περιόδων σας σε εφαρμογή τηλεφώνου ή χειρόγραφα για λίγους μήνες και δείξτε το στο γιατρό σας. Αυτός θα σας κατευθύνει  εάν χρειάζεστε θεραπεία. Σημειώστε την ποσότητα αιμορραγίας και τον αριθμό των σερβιετών που χρειάζεστε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει κάποια θεραπεία και είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι περισσότερες θεραπείες χρειάζονται τρεις ή περισσότερους εμμηνορροϊκούς κύκλους για να λειτουργήσουν πλήρως. Ένα ημερολόγιο είναι χρήσιμο τόσο για εσάς όσο και για το γιατρό σας για να δείτε πόσο άσχημα είναι τα συμπτώματα και αν η θεραπεία βοηθά.

Είναι απαραίτητες εξετάσεις;

 Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μία γενική αίματος για να δει εάν έχετε αναιμία ή έχετε χαμηλά αποθέματα σιδήρου καθώς και έναν ορμονικό έλεγχο. Ο γιατρός σας θα πάρει ένα αναλυτικό ιστορικό για να διαπιστώσει  εάν η βαριά αιμορραγία σας ξεκίνησε μόλις ξεκίνησαν οι περίοδοι σας ή έχετε οικογενειακό ιστορικό ή τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα όπως παρατεταμένη αιμορραγία /συχνούς μώλωπες. Μπορεί να χρειαστείτε υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων.

Υπάρχει θεραπεία;

Φυσικά και υπάρχουν λύσεις.
Οι επιλογές για τη διαχείριση βαριών περιόδων είναι:

1. Μη ορμονικά δισκία – Μεφαιναμικό οξύ (ponstan)  με ή χωρίς Τρανεξαμικό οξύ (Transamin) κατά τη διάρκεια περιόδων
Πλεονέκτιμα: λαμβάνεται μόνο για λίγες ημέρες στην περίοδο που ο πόνος και η αιμορραγία είναι βαριά και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Μειονέκτημα: Το Ponstan είναι λίγο βαρύ για το στομάχι οπότε θέλει προσοχή σε γυναίκες με ευαισθησία και πάντα με τη καθοδήγηση του γιατρού σας για τη δοσολογία
 

2. Συνδυασμένα Αντισυλληπτικά
Πλεονέκτημα:
πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τις βαριές περιόδους. Βοηθά επίσης στον πόνο της περιόδου, στην ακμή. Αλλά και προσφέρει αξιόπιστη αντισύλληψη εάν τη χρειάζεστε. Το μοτίβο αιμορραγίας είναι συνήθως σύντομο και προβλέψιμο.
Μειονέκτημα: Παρενέργειες των αντισυλληπτικών που μπορεί να περιλαμβάνουν ευαισθησία στο στήθος, ναυτία, αλλαγές στη διάθεση και πονοκεφάλους. Θυμηθείτε όμως ότι αυτά είναι σπάνια και σε κάθε περίπτωση απλά σταματάτε την αγωγή.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην έναρξη της εφηβείας και ακόμα περισσότερο όταν ξεκινά και η περίοδος είναι ούτως ή αλλιώς μία εποχή συναισθηματικά φορτισμένη για τη κάθε έφηβο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στο πρακτικό κομμάτι και να στηρίζουμε τις έφηβες να καταλάβουν ότι η εφηβεία δεν είναι οδυνηρό στάδιο αλλά όμορφο ταξίδι προς την ενηλικίωσή τους.