Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για τα Νέα Self-Tests για τον Κορωνοϊό

Γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος, PhD, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

 

Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, η οποία εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, η επιστήμη κάνει τεράστια άλματα, ξεκινώντας με την ανάπτυξη και διάθεση των διαφόρων εμβολίων και φτάνοντας έως τη δυνατότητα που έχουμε πλέον να κάνουμε τεστ για τον ιό στο σπίτι μας.

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι στην ουσία μια άλλη εκδοχή των rapid test για κατ’οίκον χρήση. Συλλέγετε μόνοι σας το δείγμα και λαμβάνετε επιτόπου τα αποτελέσματα. Δε μεσολαβεί η αποστολή του δείγματος στο εργαστήριο και οι ημέρες αναμονής για το αποτέλεσμα. 

Αυτοί οι τύποι κατ’ οίκον δοκιμασιών σας επιτρέπουν επίσης να διαπιστώσετε εάν είστε θετικοί στον ιό χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείτε κάποιο διαγνωστικό κέντρο, όπου ενδεχομένως θα εκθέσετε και άλλους ανθρώπους σε κίνδυνο.

Τα εν λόγω τεστ είναι εγκεκριμένα για οικιακή χρήση από ενήλικες ενώ στην περίπτωση παιδιών μεγαλύτερων των 6 ετών γίνεται ή επιβλέπεται από ενήλικο.

 

Δοκιμασία αντιγόνου

Tα self-test είναι δοκιμασίες ανίχνευσης αντιγόνου. Οι δοκιμασίες αυτές αναζητούν τα αντιγόνα, τις πρωτεΐνες που παράγονται από τον ιό και πυροδοτούν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιείται για το γρήγορο τεστ Στρεπτόκοκκου (Strep Test) με φαρυγγικό επίχρισμα.

Μετά τη συλλογή, η συσκευή ελέγχει το δείγμα και παρέχει αποτελέσματα περίπου σε 15 λεπτά. 

 

Που πρέπει να δώσουμε προσοχή στα self-test

Είναι πολλά τα θετικά γνωρίσματα αυτών των τεστ που γίνονται στο σπίτι με σημαντικότερο το πλεονέκτημα του περιορισμού των δυνητικά μολυσμένων ασθενών στο σπίτι αλλά και στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας κάποια σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή που αφορούν τη συλλογή του δείγματος. 

Ενώ μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό το να σαρώνετε με μια μπατονέτα περιμετρικά το εσωτερικό της μύτης σας είναι πολύ σημαντικό για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί αυτά τα τεστ να ακολουθήσει τις οδηγίες που εσωκλείονται. Η συλλογή μπορεί να γίνει από εσάς του ίδιους με ασφάλεια απλώς είναι πολύ σημαντικό να εκτελεστεί σωστά. 

 

Ακρίβεια δοκιμασίας

Σε γενικές γραμμές, οι δοκιμασίες έχουν ποσοστά ακρίβειας άνω του 80%. Ωστόσο, προκύπτουν κάποια ζητήματα, όπως και στις ταχείες δοκιμασίες αντιγόνου που εκτελούνται από τον ιατρό ελαφρώς λιγότερο ακριβείς από τις δοκιμές PCR.

Η μεγαλύτερη ακρίβεια έχει σχέση και με το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την έναρξη της μόλυνσης ,δηλαδή αν π.χ. η μόλυνση έγινε > από 5 ημέρες είναι περισσότερο ακριβής.

Αυτές οι ταχείες δοκιμασίες κάποιες φορές υποδεικνύουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε ασυμπτωματικά άτομα. Έτσι, αν ένα άτομο είναι μεν ασυμπτωματικό αλλά έχει έλθει σε επαφή με κάποιο άλλο άτομο που έχει COVID-19, μπορεί να προκληθεί σύγχυση ως προς το αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό ή ψευδώς θετικό.

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να γίνει κι άλλο τεστ.

 

Εν κατακλείδι: Ένα μεγάλο βήμα μπροστά, αλλά συνεχίστε να τηρείτε τα μέτρα

Αυτές οι δοκιμασίες και η διαθεσιμότητά τους μέσω των αδειών χρήσης έκτακτης ανάγκης αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προόδου στον τομέα των τεστ και της πρόληψης του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον περισσότερες διαθέσιμες εξετάσεις και, χάρη σε αυτά τα γρήγορα αποτελέσματα, είναι πιο εύκολο να απομονωθεί κάποιος που έχει μολυνθεί. 

Ωστόσο, ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, είναι σημαντικό όλοι να συνεχίσουν να ακολουθούν τις τρέχουσες οδηγίες: Η λήψη προφυλάξεων – τήρηση της κοινωνικής απόστασης, συχνό πλύσιμο των χεριών και χρήση μάσκας – εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την αποτροπή της εξάπλωσης της COVID-19.

Ιατρός

Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών