Τι είναι η Νόσος Parkinson;

Η Νόσος Parkinson (NP) αποτελεί νόσημα του Νευρικού Συστήματος και συγκεκριμένα μια κινητική διαταραχή όπου μειώνεται βαθμιαία η έκκριση ντοπαμίνης. Αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως τρόμο, βραδύτητα στην κίνηση, άκαμπτα άκρα, προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. Η ΝΡ χειροτερεύει αργά. Πολλές θεραπείες μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. 

Η ΝΡ είναι συχνή. Κάθε χρόνο περίπου 50.000 άτομα διαγιγνώσκονται με ΝΡ. Παγκοσμίως 4-6 εκατομμύρια άτομα εμφανίζουν τη νόσο.

 

Τι προκαλεί τη ΝΡ;

Οι ερευνητές θεωρούν ότι επηρεάζουν την εμφάνισή της τόσο γενετικοί παράγοντες όσο και το περιβάλλον. Οφείλεται σε απώλεια νευρικών κυττάρων σε μια περιοχή  του εγκεφάλου, τη μέλαινα ουσία. Η ντοπαμίνη βοηθά στην ενδοεπικοινωνία του εγκεφάλου. Χωρίς επάρκεια ντοπαμίνης η κινητικότητα μειώνεται και χάνει την αυτοματοποίηση και την πλαστικότητά της.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι:

  • Διαταραχή της όσφρησης
  • Δυσκαμψία ή ακαμψία στα άκρα
  • Τρόμος συχνά πιο εμφανής όταν το προσβεβλημένο άκρο είναι σε ηρεμία
  • Μειωμένη ισορροπία και διαδοχοκινησία
  • Βραδυκινησία ή βραδύτητα στην έναρξη της κίνησης που οδηγεί σε ανέκφραστο πρόσωπο, αλλαγή της ομιλίας, της χροιάς και της έντασης της φωνής
  • Συρτά βήματα
  • Μικρογραφία
  • Διαταραχή στις λεπτές κινήσεις των δακτύλων (π.χ κούμπωμα στο ρούχο)

Τα συμπτώματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο και συνήθως εμφανίζονται προοδευτικά.

 

Πως διαγιγνώσκεται η ΝΡ;

Δεν τίθεται βεβαία διάγνωση μόνο με κάποια εργαστηριακή εξέταση ή νευροαπεικόνιση (σπινθηρογράφημα εγκεφάλου). Η κλινική εξέταση και εν συνεχεία ο ορθός εργαστηριακός και απεικονιστικό έλεγχος είναι απαραίτητα για την σωστή διάγνωση. Είναι αναγκαίο να γίνει η αντιμετώπιση  από έναν ιατρό με εμπειρία στη θεραπεία αυτής της νόσου. Οι νευρολόγοι μπορούν να βάλουν τη διάγνωση της νόσου. Η Νόσος Parkinson αποτελεί νόσημα.

Οι νευρολόγοι είναι γιατροί ειδικευμένοι στις παθήσεις του εγκεφάλου και των νεύρων.

 

Ποιες επιλογές θεραπείας υπάρχουν;

Μεγάλη έρευνα τελευταία εστιάζεται στην ανεύρεση θεραπειών για επιβράδυνση ή διακοπή της ΝΡ. Οι υπάρχουσες θεραπείες σήμερα δε ξεριζώνουν τη νόσο αλλά βοηθούν να βελτιωθεί η καθημερινή λειτουργικότητα του ασθενούς και ορισμένα συμπτώματα. Η θεραπεία της νόσου δεν είναι μόνο φαρμακευτική αλλά απαιτεί και τη συνεργασία πολλών επαγγελματιών υγείας (ψυχίατρος, παθολόγος, καρδιολόγος, λογοθεραπευτής, φυσίατρος, φυσικοθεραπευτής, νευροαπεικονιστής, διατροφολόγος) με συντονιστή τον κλινικό νευρολόγο.

 

Ζώντας με τη ΝΡ

Πλην των φαρμάκων απαιτούνται ισορροπημένη διατροφή για υγεία και δύναμη. Η ενεργητική άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα της ΝΡ. Διατηρεί το μυϊκό τόνο και την μυϊκή ισχύ και βελτιώνει την κινητικότητα. Η βάδιση βοηθά ιδιαίτερα. Ο ιατρός μπορεί να καθορίσει ένα πρόγραμμα άσκησης. Διατροφή υγιεινή, σε συνεχή ενεργό κατάσταση και η άσκηση βελτιώνουν και διατηρούν την καλή ποιότητα ζωής. Οι φροντιστές χρειάζονται υποστηρικτική θεραπεία  και κυρίως ομαδική ψυχοθεραπεία.

 

Ιατρός

Νευρολόγος, Διευθύντρια Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Covid-19
Προπληρωμή Test