Θυρεοειδίτιδα Hashimoto σε Παιδιά
Αριστοτέλης Παναγιωτόπουλος, Παιδο-ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος, Διευθυντής του Τμήματος Διαταραχών των Λιπιδίων, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών
Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto σε Παιδιά;
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, επίσης γνωστή ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα, οδηγώντας σε φλεγμονή και τελικά σε βλάβη. Η πάθηση αυτή είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες υποθυρεοειδισμού (υπολειτουργία του θυρεοειδούς) σε παιδιά και εφήβους.
Αιτίες
Η ακριβής αιτία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, πιστεύεται ότι προκύπτει από ένα συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων που πυροδοτούν μια αυτοάνοση αντίδραση κατά του θυρεοειδούς αδένα. Αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν ιογενείς λοιμώξεις, έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες ή ακόμη και διατροφικούς παράγοντες.
Συμπτώματα
Στα παιδιά, τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto μπορεί να ποικίλλουν ευρέως και να είναι διακριτικά, καθιστώντας τη διάγνωση δύσκολη. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κόπωση και λήθαργος
- Αύξηση βάρους ή δυσκολία απώλειας βάρους
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηρό δέρμα και εύθραυστα μαλλιά
- Δυσανεξία στο κρύο
- Καθυστέρηση της ανάπτυξης και της εφηβείας
- Ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση σε κορίτσια στην εφηβεία
- Αλλαγές στη διάθεση, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους
Διάγνωση
Η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto περιλαμβάνει συνήθως έναν συνδυασμό ιατρικού ιστορικού, κλινικής εξέτασης και εργαστηριακών εξετάσεων. Οι εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών (FT4) και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Επιπλέον, τα αντισώματα που σχετίζονται με αυτοάνοσες διαταραχές του θυρεοειδούς, όπως τα αντισώματα θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPOAb) και τα αντισώματα θυρεοσφαιρίνης (TgAb), είναι συχνά αυξημένα στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Φυσιολογικές τιμές TSH ανά ηλικία:
- Νεογέννητα (0 έως 4 ημερών): 1,1 έως 17,0 mIU/L
- Βρέφη (ηλικίας 2 έως 20 εβδομάδων): 1,5 mlUr/ml: 0,6 έως 10,0 mIU/L
- Παιδιά (2 έως 5 ετών): 0,7 έως 6,4 mIU/L
- Παιδιά (6 έως 10 ετών): 0,7 έως 5,7 mIU/L
- Παιδιά (11 έως 19 ετών): 0,7 έως 4,0 mIU/L
- Ενήλικες: 0,4 έως 4,0 mIU/L
*Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το εργαστήριο.
Υπέρηχος θυρεοειδούς στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στη διαχείριση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, παρέχοντας λεπτομερή απεικόνιση της δομής του θυρεοειδούς αδένα και βοηθώντας στη διάγνωση και τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. Δείτε πώς συμβάλλει στη φροντίδα των παιδιών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto:
Απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα: Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς επιτρέπει στους ιατρούς να απεικονίσουν το μέγεθος, το σχήμα και την υφή του θυρεοειδούς αδένα. Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το υπερηχογράφημα μπορεί να αποκαλύψει διάχυτη διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, γνωστή ως βρογχοκήλη, μαζί με χαρακτηριστικές αλλαγές, όπως ετερογενής ηχογένεια λόγω φλεγμονής και ίνωσης.
Ανίχνευση οζιδίων: Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης θυρεοειδικών όζων. Το υπερηχογράφημα μπορεί να εντοπίσει αυτούς τους όζους, προσδιορίζοντας το μέγεθος, τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά τους, γεγονός που βοηθά στη διάκριση των καλοήθων όζων από τους δυνητικά καρκινικούς.
Θεραπεία
Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η αποκατάσταση και η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως μέσω της θεραπείας υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών, συνήθως με τη μορφή μιας συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης που ονομάζεται λεβοθυροξίνη. Η δοσολογία προσαρμόζεται προσεκτικά με βάση την τακτική παρακολούθηση των εξετάσεων θυρεοειδικής λειτουργίας και την κλινική ανταπόκριση του παιδιού.
Διαχείριση
Τακτική παρακολούθηση: Οι τακτικές επισκέψεις με παιδοενδοκρινολόγο είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και την προσαρμογή της θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες.
Υγιεινός τρόπος ζωής: Η ενθάρρυνση μιας ισορροπημένης διατροφής και της τακτικής άσκησης μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της συνολικής υγείας και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.
Εκπαίδευση και υποστήριξη: Η παροχή εκπαίδευσης και συναισθηματικής υποστήριξης τόσο στο παιδί όσο και στα μέλη της οικογένειας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και να διευκολύνει την αντιμετώπιση της πάθησης.
Συμπέρασμα
Ενώ η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto σε παιδιά μπορεί να είναι δύσκολη για τους γονείς, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι με την κατάλληλη διαχείριση, τα παιδιά με αυτή την πάθηση μπορούν να ζήσουν μια πλήρη και υγιή ζωή. Συνεργαζόμενοι στενά με έναν παιδοενδοκρινολόγο και εφαρμόζοντας την κατάλληλη θεραπεία οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να προοδεύσει παρά τις προκλήσεις που θέτει η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.