Τα σωστά δημητριακά για το πρωινό μας

Γράφει ο Γιάννης Χρύσου, Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Τι έφαγες για πρωινό σήμερα το πρωί; Μήπως απάντησες και εσύ δημητριακά;

Τα δημητριακά, σύμφωνα με έρευνες, είναι η δημοφιλέστερη επιλογή και κυμαίνεται από 52-88%! Σε άλλη έρευνα, 2 στους 3 ερωτηθέντες απάντησε ότι καταναλώνει δημητριακά για το πρωινό του, τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζεις περισσότερες πληροφορίες, ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή!

Προσφέρουν ενέργεια

Προσφέρουν σημαντικά ποσά σύνθετων υδατανθράκων, σε συνδυασμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες, αποδεδειγμένα, συμμετέχουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, δίνουν ενέργεια, είτε τα επιλέξεις για το πρωινό σου, είτε για άλλη ώρα της ημέρας.

Ορισμένα, όμως, περιέχουν πολλά λιπαρά

Ο ανθρώπινος οργανισμός, από τα δημητριακά, χρειάζεται τους σύνθετους υδατάνθρακές του. Τα κατάλληλα λιπαρά που χρειάζεται θα τα λάβει από άλλες πηγές. Για τη βελτίωση, όμως, της γεύσης, θα βρεις στα ράφια δημητριακά πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και κυρίως κορεσμένα. Απέφυγέ τα. Αν απολαμβάνεις, για παράδειγμα, τη γκρανόλα, επέλεξε εκείνα με τα λιγότερα λιπαρά.

Προσφέρουν έντονο κορεσμό

Όσα δημητριακά προέρχονται από πρώτες ύλες ολικής άλεσης, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες. Ορισμένα, μάλιστα, που περιέχουν συνδυασμό σιταριού και βρώμης ολικής άλεσης, περιέχουν συνδυασμό αδιάλυτων και διαλυτών φυτικών ινών που σου προσφέρουν ποικίλα οφέλη, όπως, καλύτερο κορεσμό, συμβολή στη μείωση και έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, καλύτερη εντερική λειτουργία και, φυσικά, σε βοηθούν στο αδυνάτισμα!

Ορισμένα, είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα

 Πράγματι, και πάλι στον βωμό της γεύσης και της απόλαυσης, ορισμένες φορές θυσιάζεται η υγεία σου. Ορισμένα δημητριακά προέρχονται από επεξεργασμένα σιτηρά ή έχουν αυξημένη προσθήκη ζάχαρης. Για να είμαστε αντικειμενικοί και ειλικρινείς, μία μικρή ποσότητα ζάχαρης απαιτείται ώστε αυτό που τρως να μην νιώθεις ότι είναι απλά ένα άχυρο. Απόφυγε εκείνα που έχουν υψηλές τιμές απλών σακχάρων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από μεγάλες εταιρείες δημητριακών που επενδύουν στη διαρκή μείωση της ζάχαρης, με παράλληλη «εκπαίδευση» της γεύσης των καταναλωτών. Και σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή σου θα κάνει τη διαφορά. Ψάξε για δημητριακά με υδατάνθρακες αργής απορρόφησης. Έτσι, θα έχεις εντονότερο κορεσμό και ενέργεια για περισσότερο χρόνο.

Αποτελούν το «όχημα» για την πρόσληψη ασβεστίου

Πολλά παιδιά και ενήλικες δεν καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα γαλακτοκομικών ημερησίως. Η επιλογή των δημητριακών πρωινού, τα οποία συνοδεύουν, συνήθως, το γάλα ή το γιαούρτι, σε οδηγούν στην αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου.  Να θυμάσαι, πάντα, ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, μέσω της διατροφής, συμβάλλει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας (ενώ, μέσω των συμπληρωμάτων, μπορεί να μην έχεις τα ίδια αποτελέσματα) και η κατανάλωση γαλακτοκομικών, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη, συμβάλλει στη γρηγορότερη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Ορισμένα είναι τόσο γευστικά που οδηγούν στην υπερκατανάλωση

Η σωστή μερίδα θα σου προσφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να ανοίγει κάποιος μία συσκευασία δημητριακών πρωινού και, μέχρι το βράδυ, να την έχει καταναλώσει! Πιο συχνά το παρατηρούμε σε παιδιά αλλά δε λείπουν και οι ενήλικες. Δώσε προσοχή στη μερίδα. Σε συνδυασμό με την υπόλοιπη ημερήσια διατροφή σου όρισε την ποσότητα που πρέπει και μπορεί σαν καταναλώσεις, βάλε την στο μπωλ σου και κλείσε-αποθήκευσε την συσκευασία.

Σου «ανοίγουν» το δρόμο για μία πιο υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια της ημέρας!

Πανεπιστήμιο της Ισπανίας διεξήγαγε μία μελέτη σε διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άτομα που καταναλώνουν δημητριακά στο πρωινό τους ακολουθούν μία πιο υγιεινή διατροφή και στη διάρκειά της. Ξεκινώντας, λοιπόν, την ημέρα σου με ένα θρεπτικό πρωινό, με τα σωστά δημητριακά πρωινού (ολικής άλεσης και με υδατάνθρακες αργής απορρόφησης), μπαίνεις στην διαδικασία να σιτιστείς πιο υγιεινά καθ’ όλη την διάρκεια της. Θέσε, λοιπόν, τους στόχους, βάλε τα δυνατά σου, για να κάνεις τις σωστές επιλογές, να τρως τακτικά και θα συναντήσεις την καλή υγεία και ένα όμορφο σώμα στα επόμενα βήματά σου!