Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής, Ιατρικό Π.Φαλήρου

Τα «ναι» και τα «όχι» για την σωστή χρήση φακών επαφής

Γράφει ο Ιωάννης Μάλλιας, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής, Ιατρικό Π.Φαλήρου

Ένας από τους πιο γνωστούς και συχνά προτιμητέους τρόπους διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών του οφθαλμού, όπως της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού αποτελεί η χρήση διορθωτικών φακών επαφής. Υπάρχουν μονοεστιακοί και πολυεστιακοί φακοί επαφής, μαλακοί, σκληρικοί και ημίσκληροι αεροδιαπερατοί, ημερήσιοι, μηνιαίοι ακόμα και ετήσιοι, ανάλογα με το είδος της διαθλαστικής ανωμαλίας, τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και λαμβάνοντας υπόψιν τους ανατομικούς περιορισμούς του κερατοειδούς αποφασίζουμε ποια είναι η κατάλληλη λύση για τον καθένα. Παρόλα αυτά η κακή χρήση των φακών ενέχει ήπιους έως και αρκετά σοβαρούς κινδύνους για την όραση. Η σωστή χρήση των φακών περιλαμβάνει την σωστή εφαρμογή και το σχολαστικό καθαρισμό τους. 

Ποια είναι όμως τα «ναι» για την ορθή χρήση των φακών επαφής;

 • Κάθε φορά πριν βγάλετε τον φακό ή πριν τον βάλετε στο μάτι σας είναι πολύ σημαντικό να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και να τα ξεβγάλετε με άφθονο νερό, καθώς επίσης, και να τα σκουπίσετε με μία καθαρή πετσέτα.

 • Κάθε φορά, πριν τοποθετήσετε το φακό στα μάτια σας, τον κρατάτε με την άκρη του δείκτη σας και βεβαιώνεστε ότι δεν τον κρατάτε ανάποδα. 

 • Εάν αποτύχετε την πρώτη φορά μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε, μόνο που θα χρειαστεί να ενυδατώσετε εκ νέου το φακό σας.

 • Είναι σημαντικό να είναι καθαρή η θήκη φύλαξης των φακών. Επίσης, χρειάζεται να γεμίζετε τη θήκη με ικανοποιητική ποσότητα υγρού διαλύματος αφού βγάλετε τους φακούς για να τους αποθηκεύσετε. Όταν τους φοράτε καλό είναι να πετάτε το υπολοιπόμενο υγρό απο την θήκη .

 • Χρειάζεται να τηρείτε τον χρόνο ζωής του κάθε φακού, δηλαδή ο μηνιαίος να χρησιμοποιείται ένα μήνα, ο ημερίσιος μία ημέρα, ο ετήσιος, ένα χρόνο. Έτσι, θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες μόλυνσης. 

 • Είναι σημαντικό να βγάζετε τους φακούς σας για λίγες ώρες μέσα στην ημέρα και να μη τους φοράτε συνεχόμενα και για πολλές ωρές. Βέβαια, υπάρχουν φακοί των οποίων το υλικό κατασκευής επιτρέπει τη μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης τους, όπως οι φακοί σιλικόνης-υγρογέλης, όμως για να μπορεί να «αναπνεέι» ο κερατοειδής συνιστάται αποχή λίγες ώρες μέσα στην ημέρα ή κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα.

Και ποια είναι τα «όχι»;

 • Απαγορευτικό είναι να φοράτε τους φακούς επαφής σας ενώ κοιμάστε.  Ο κερατοειδής με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να οξυγονωθεί καλά με αποτέλεσμα να υποστεί υποξία, δηλαδή παθολογική μείωση της οξυγόνωσης του. Επίσης, σοβαρή συνέπεια αυτής της συνήθειας είναι και η δημιουργία έλκους, δηλαδή μικρής πληγής στην επιφάνεια του κερατοειδή η οποία μπορεί να επιμολυνθεί και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην όραση σας.

 • Απαγορευτικό, επίσης, είναι να φοράτε τους φακούς επαφής σας όταν κάνετε μπάνιο στην θάλασσα ή στην πισίνα. Το νερό στις πισίνες, στα ποτάμια, στις λίμνες και στη θάλασσα φιλοξενεί μία αφθονία βακτηρίων, ιών και μικροοργανισμών, πολλά από τα οποία μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή για τα μάτια, όπως η ακανθαμοιβάδα. Ακόμα και μικρές ποσότητες όπως πιτσίλισμα νερού μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις. Μία καλή λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ημερήσιους φακούς για την θάλασσα, αφού έχουν το πλεονέκτημα της ημερήσιας αλλαγής τους.

 • Μην χρησιμοποιείτε την θήκη άλλων χρηστών φακών επαφής παρά μόνο τη δική σας.

 • Εάν οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε κόψιμο, πόνο , υπερβολική ενόχληση σαν τσούξιμο ή κάψιμο, οπωσδήποτε αφαιρέστε έγκαιρα το φακό σας και επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο.

 • Είναι σημαντικό να μη φοαράτε τους φακούς επαφής σας εάν βρίσκεστε σε χώρο με πολλή σκόνη.

 • Εάν έχετε την υποψία ότι ο φακός σας μπορεί να έχει σκιστεί, ή ενώ τον φοράτε σας ενοχλεί αρκετά, τότε πετάξτε τον και χρησιμοποιείστε καινούριο.

 • Απαγορευτικό είναι να φοράτε τους φακούς εάν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Επίσης, έαν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του υγρού τότε προμηθευτείτε ένα καινούριο και πετάξτε το παλιό.

Με αυτούς τους απλούς κανόνες υγιεινής προφυλάσετε τον εαυτό σας και τα μάτια σας! Μη ξεχνάτε πως όση άνεση και ευκολία προασφέρουν οι φακοί τόσο μπορεί να αποβούν καταστρεπτικοί για την όραση σας εάν δεν χρησιμοποιούνται με σύνεση!

Ιατρός

Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής, Ιατρικό Π.Φαλήρου