Σταφυλόκοκκος από την άμμο

Γράφει ο Ηλίας Ζιάζιος, Παιδίατρος, Επιμελητής Α’ της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Καλοκαίρι για τα παιδιά σημαίνει παραλία,  θάλασσα κι ατέλειωτα παιχνίδια στην άμμο. Δεν είναι, όμως, πάντοτε ακίνδυνα. Μετά από το χειμώνα, με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το κρύο, έρχεται το καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, που βοηθάει στην ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων, όπως είναι ο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος (ως κύριο αίτιο), (Staph. Aureus) και ο πυογόνος στρεπτόκοκκος (Strep. Pyogenes).

Οι σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. O «ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος» ή αλλιώς MRSA μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις στο δέρμα, στα οστά, στα πνευμόνια, κ.ά. Ο MRSA μπορεί να ζήσει στο θαλασσινό νερό για αρκετές ημέρες και να αναπαραχθεί στην άμμο. Είναι πιο συχνός το καλοκαίρι, γιατί ευνοούν οι συνθήκες (ζέστη, δραστηριότητες σε ύπαιθρο (γρατζουνιές)/θάλασσα, η ατοπική δερματίτιδα, πιο συχνά τσιμπήματα από κουνούπια ή άλλα έντομα, αλλεργίες με έντονο κνησμό κ.ά.). Οι δερματικές βλάβες από Σταφυλόκοκκο ονομάζονται Μολυσματικό κηρίο (impetigo contagiosa), η οποία είναι μία μεταδοτική επιφανειακή μικροβιακή λοίμωξη του δέρματος, που παρατηρείται στα παιδιά. Διακρίνεται σε πρωτοπαθής (άμεση μόλυνση προηγουμένως υγιούς δέρματος) και δευτεροπαθής (μόλυνση του δέρματος από λύση του δέρματος). Εμφανίζεται είναι, κυρίως, σε παιδία 2-5 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες στις ηλικίες.

Η μετάδοση του S.A γίνεται με άμεση επαφή με τις αλλοιώσεις ή έμμεσα, μέσω μολυσμένων αντικειμένων (π.χ. παιχνίδια, υγρές πετσέτες, ξαπλώστρες, ή άλλα αντικείμενα). Εμφανίζεται 4-10 ημέρες, μετά την επαφή, και σταματά να μεταδίδεται, μετά από 24-48 ώρες από την κατάλληλη αγωγή ή όταν δεν βλέπουμε πια κρούστες (σαν μέλι) ή φυσαλίδες. Η εμφάνιση των βλαβών μπορεί να είναι σε όλο το σώμα ακόμα και στο τριχωτό της κεφαλής(πιο δύσκολη εκρίζωση), κύρια εστία σταφυλόκοκκου είναι ο ρινικός βλεννογόνος. Εκεί μπορεί να εντοπιστεί και σε φυσιολογικά άτομα, τα οποία θεωρούνται φορείς σταφυλόκοκκου. Σε περιπτώσεις, που ο σταφυλόκοκκος είναι ανθεκτικός στα συνηθισμένα αντιβιοτικά, που χορηγούνται από το στόμα, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για ενδοφλέβια αγωγή.

Η πρόληψη ή προστασία, που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι: 1. Να καλύψουν τα σημεία, στα οποία υπάρχει λύση του δέρματος (π.χ. γρατζουνιές), πριν παίξουν με την άμμο (ειδικά σε περιοχή, με πολύ υγρή/λασπώδη άμμο), 2. Να πλένουν, συχνά, τα χέρια τους και να κόβουν τα νύχια τους (κανόνες υγιεινής), 3. Να μην ξαναφορούν το μαγιό τους μετά το μπάνιο, αν δεν το  έχουν ξεπλύνει πρώτα, 4. Όχι στη χρήση κοινών πετσετών (ή υγρών πετσετών) ή άλλων αντικειμένων, 5. Προσοχή στις ξαπλώστρες ως πηγή μετάδοσης από άτομα, που μπορεί να νοσούσαν, 6. Να πλένουν πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τέλος, αν και οι επιστήμονες βεβαιώνουν πως η μόλυνση της θάλασσας δεν είναι υπεύθυνη για τη μόλυνση από σταφυλόκοκκο, τουλάχιστον στην Ελλάδα, μπορεί, όμως, να είναι σε άλλες χώρες (όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής). 

Καλό καλοκαίρι σε όλους και ΠΡΟΣΟΧΗ στον «Κύριο. Σταφυλόκοκκο», μην τον αφήνετε να σας χαλάσει τις διακοπές!!!