Νευρολόγος - Νευροανοσολόγος, Διευθυντής Νευρολογικού Τμήματος, Ιατρικό Π. Φαλήρου

Σκλήρυνση κατά πλάκας: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την χρόνια πάθηση του νευρικού συστήματος

Γράφει ο Δημήτριος Παπαδόπουλος, Νευρολόγος - Νευροανοσολόγος, Διευθυντής Νευρολογικού Τμήματος, Ιατρικό Π. Φαλήρου.

 

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια πάθηση του νευρικού συστήματος . Αν και συνήθως προσβάλει νέες και νέους μεταξύ 20 και 40 ετών δεν είναι απίθανο να εκδηλωθεί και σε παιδιά ή και σε μεγαλύτερες ηλικίες.  

H αιτιολογία της παραμένει άγνωστη αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η εμφάνιση της νόσου μπορεί να σχετίζεται με τον ιό της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, το κάπνισμα και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. 

Οι περισσότεροι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ακολουθούν υποτροπιάζουσα πορεία με εξάρσεις και υφέσεις των συμπτωμάτων της νόσου, ενώ σπανιότερα γύρω στο 10% των ασθενών ακολουθεί πορεία προοδευτικής επιδείνωσης την οποία ονομάζουμε πρωτοπαθή προϊούσα μορφή.  

Οι εκδηλώσεις της νόσου εξαρτώνται από τις περιοχές του εγκεφάλου και του μυελού που μπορεί να προσβληθούν και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν διαταραχές της όρασης, απώλεια μυϊκής ισχύος σε ένα ή περισσότερα άκρα, αιμωδίες, αστάθεια στη βάδιση και διαταραχές από την ούρηση. Η πολλαπλή σκλήρυνση σπάνια απειλεί τη ζωή των ασθενών. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά οδηγεί σε αναπηρία και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στις εκδηλώσεις της νόσου, στα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου και του μυελού και σε κάποιες ακόμη εργαστηριακές εξετάσεις.

Η πολλαπλή σκλήρυνση δε θεωρείται ιάσιμη νόσος με τη λογική του να μπορεί κανείς με κάποια θεραπεία να απαλλαχτεί από αυτή μια για πάντα. Ωστόσο, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής κατανοούμε καλύτερα τους μηχανισμούς της νόσου και αυξάνονται συνεχώς οι διαθέσιμες θεραπείες με αποτέλεσμα η νόσος θεωρείται πια αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμη.

Η μεγάλη ποικιλία των εκδηλώσεων της νόσου συχνά απαιτεί πολύπλευρη αντιμετώπιση από ομάδα ειδικών που μπορεί να περιλαμβάνει εκτός από τον νευρολόγο με εξειδίκευση και εμπειρία στη συγκεκριμένη πάθηση και οφθαλμίατρο, νευροαπεικονιστή, ουρολόγο, φυσίατρο, ψυχίατρο, νευροψυχολόγο, φυσικοθεραπευτή και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Στο Ιατρικό Π. Φαλήρου, με τη συνδρομή των εξαίρετων συνεργατών μας όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και με το νέο μας μαγνητικό τομογράφο, παρέχουμε τα τελευταία δέκα χρόνια πρωτοποριακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στοχεύοντας στην έγκαιρη και ακριβή διάγνωση αλλά και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης.  

Ιατρός

Νευρολόγος - Νευροανοσολόγος, Διευθυντής Νευρολογικού Τμήματος, Ιατρικό Π. Φαλήρου