ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Γράφει ο Γεώργιος - Ζαχαρίας Ζαντόπουλος, Επιμελητής Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Ο πυρετός αποτελεί ένα μη ειδικό σημείο που παρουσιάζεται σε ένα ευρύ φάσμα νόσων...

Ειδικά την περίοδο του χειμώνα οι γονείς ξέρουν πως το παιδί τους αρρωσταίνει εύκολα, έξι ή επτά φορές με το βήχα, τον πυρετό, τον πονοκέφαλο και το συνάχι να υπάρχουν σχεδόν σε ημερήσια διάταξη. Παρότι, όμως, η φυσική τάση των γονέων είναι να ανησυχούν όταν βλέπουν το παιδί τους να αρρωσταίνει, η αλήθεια είναι πως είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν κάτι εξαιρετικά σοβαρό ή και απειλητικό για τη ζωή του.

Όταν το παιδί χάνει τη διάθεσή του, έχει γκρίνια, είναι άκεφο και δεν έχει διάθεση για παιχνίδι, είναι στ’ αλήθεια άρρωστο – και είναι πιθανό η τάση αυτή να συνιστά σοβαρό σύμπτωμα για την πάθησή του, οπότε και πρέπει να ενημερώνεται ο παιδίατρος.

Το ύψος του πυρετού δεν αποτελεί κίνδυνο για το παιδί, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πού οφείλεται. Είτε το παιδί έχει 38°C είτε 40°C είναι το ίδιο. Αν όμως οφείλεται σε μικρόβιο πρέπει να διαγνωστεί αμέσως και να αρχίσουμε αντιβίωση, ενώ, αν οφείλεται σε ίωση και το παιδί νιώθει καλά δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε, ούτε καν να δώσουμε αντιπυρετικό.

Ο γενικός κανόνας για μικρούς και μεγάλους είναι πως το αντιπυρετικό το χορηγούμε όταν ο άρρωστος δεν νιώθει καλά και πρέπει να τον ανακουφίσουμε.
Ο πυρετός μπορεί να είναι επικίνδυνος σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, δηλαδή στα νεογνά και στα βρέφη. Τα παιδιά αυτά όταν εμφανίσουν πυρετό (δηλαδή θερμοκρασία πάνω από 38°C) πρέπει αμέσως, από το πρώτο κιόλας 24ωρο, να ελέγχονται από τον παιδίατρό τους.
 

 Ως πυρετός ορίζεται η θερμοκρασία πάνω από 38°C.

Αντιπυρετικό πρέπει να χορηγείται εάν και εφ’ όσον ο ασθενής δεν νιώθει καλά.

Ιδιαίτερο έλεγχο επί πυρετού χρειάζεται  άν το παιδί :

α) δείχνει πολύ άρρωστο ή/και έχει ασυνήθιστη κακοδιαθεσία, υπνηλία ή βρισκόταν σε ασυνήθιστα ζεστό χώρο (π.χ. μέσα σ’ ένα υπερθερμασμένο αυτοκίνητο) πριν παρουσιάσει τον πυρετό.

β) Παρουσιάζει και άλλα συνοδά συμπτώματα όπως δυσκαμψία αυχένα, σοβαρό πονοκέφαλο, σοβαρό πονόλαιμο, σοβαρό πόνο στο αυτί, ανεξήγητο εξάνθημα, επαναλαμβανόμενους εμέτους ή διάρροια.

γ) Έχει διαγνωσμένη ανοσολογική ανεπάρκεια.

δ) Επιμένει ο πυρετός του, πάνω από 24 ώρες, και έχει ηλικία κάτω των 2 ετών, επιμένει ο πυρετός πάνω από 72 ώρες και έχει ηλικία άνω των 2 ετών, έχει πυρετό πάνω από 40 βαθμούς (ανεξαρτήτως ηλικίας).

Ο βήχας είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα, αλλά ανησυχία πρέπει να προκαλείται στους γονείς εάν το παιδί έχει «βράσιμο», βραχνάδα της φωνής ή ο βήχας του είναι παρατεταμένος και εμφανίζει δυσκολία αναπνοής.

Η βραχνάδα  εκδηλώνεται όταν ο λάρυγγας παρουσιάζει οίδημα και αρχίζει να στενεύει. Η βραχνάδα μπορεί να είναι απειλητική ιδίως στα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, διότι ο λάρυγγάς τους είναι στενός και υπάρχει κίνδυνος να κλείσει εντελώς, δυσχεραίνοντας την αναπνοή τους. Αν, συνεπώς, το παιδί είναι μικρό και παρουσιάσει βραχνάδα, οι γονείς πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρο.

Στον κοιλιακό πόνο ο γενικός κανόνας είναι πως όταν ο πόνος εμφανίζεται, υποχωρεί και ξαναρχίζει, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Όταν, όμως, ο πόνος είναι εντοπισμένος, συνεχόμενος και αυξανόμενος σε ένταση, υπάρχει λόγος ανησυχίας. Βέβαια, μεγάλη σημασία έχει αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως εμέτους, διάρροια ή εξάνθημα, αλλά, σε κάθε περίπτωση, οι γονείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο.

Ο πονοκέφαλος χρήζει ελέγχου εάν:

α) Διαρκεί αρκετές ώρες ή είναι τόσο έντονος ώστε το παιδί διακόπτει τις δραστηριότητές του.

β) Είναι δυνατός και αιφνίδιος ή συνοδεύεται από πυρετό, έμετο, σύγχυση ή δυσκαμψία του

αυχένα.

γ) Εμφανίζεται ιδιαίτερα συχνά.

Το εξάνθημα χρειάζεται έλεγχο εάν:

α) Εκδηλώνεται με ερυθρά σπυράκια που δεν αποχρωματίζονται με την πίεση.

β) Είναι εκτεταμένο ή προκαλεί πόνο στο παιδί ή το παιδί έχει όψη πάσχουσα.

γ) Καλύπτει μεγάλη εκτατική επιφάνεια, μοιάζει ως έγκαυμα, χωρίς να έχει καεί το παιδί.

Διάρροια και έμετος χρήζουν ελέγχου εάν:

α)Το παιδί δείχνει αρκετά καταβεβλημένο ή παρουσιάζει ενδείξεις αφυδάτωσης.

β) Παρουσιάζεται αιματέμεση ή αίμα στα κόπρανα.

γ) Έχει έντονο κοιλιακό πόνο που δεν υποχωρεί με τον έμετεο ή υπάρχει πιθανότητα δηλητηρίασης.

δ) Έχει πόνο χαμηλά δεξιά στην κοιλιά και προτιμά να είναι ξαπλωμένο και «διπλωμένο»

ε) Κάνει επανειλημμένους εμέτους (>7-8) ή έχει ηλικία κάτω των 12 εβδομάδων και ανεβάζει πυρετό.