Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) στα δύο φύλα

Γράφει ο Γεώργιος – Μάριος Μακρής, Μαιευτήρας-Χειρουργός- Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Σεπτέμβρης, μήνας ανασύνταξης και επιστροφής στην καθημερινότητα. Όμως το καλοκαίρι έχει αφήσει τα σημάδια του. Τα καλά, όπως είναι η ξεκούραση και οι χαρούμενες στιγμές και τα κακά, όπως είναι ατυχήματα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν μια από τις πιο συχνές λοιμώξεις παγκοσμίως.

Άνδρες και γυναίκες προσβάλλονται τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους από κάποιο ΣΜΝ.

Τα συχνότερα ΣΜΝ είναι η μυκητίαση των γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα, η βακτηριδιακή κολπίτιδα, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, και οι λοιμώξεις από χλαμύδια.

Η μυκητίαση των γεννητικών οργάνων χαρακτηρίζεται από κνησμό και ερεθισμό, τυρώδεις κολπικές εκκρίσεις στις γυναίκες και ερυθρές βλάβες στους άνδρες.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι συνήθης σεξουαλικώς μεταδιδόμενη βλάβη και των δύο φύλων και έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση ως λεπτό εξόγκωμα, σαν ελιά, στα γεννητικά  όργανα και τον πρωκτό. Η εμφάνισή τους συνήθως δεν έχει συμπτώματα παρά μόνο ανεπαίσθητο αίσθημα καύσου.

Η βακτηριδιακή κολπίτιδα  ή αιμόφιλος του κόλπου, οφείλεται συνήθως στο μικρόβιο Gardnerella. Προκαλεί κίτρινα δύσοσμα υγρά, ερυθρότητα και κάψιμο στην περιοχή, ενώ χαρακτηριστικό εύρημα είναι η οσμή ψαριού στα έξω γενετικά όργανα άνδρα και γυναίκας. Συνηθέστατα χρειάζεται άμεση θεραπεία.

Ο έρπης των γενετικών οργάνων επίσης μεταδίδεται με την επαφή και έχει συνήθως βασανιστική διαδρομή. Εκδηλώνεται με χαρακτηριστικές βλάβες στο δέρμα της περιοχής με φυσαλίδα αρχικά και ερυθρότητα. Η εμφάνιση των βλαβών συνοδεύεται με κάψιμο και πόνο και χρειάζεται αγωγή από την πρώτη στιγμή.

Τα χλαμύδια δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ελλάδα αλλά οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα όπως ενδοπυελική φλεγμονή και στειρότητα στις γυναίκες. Συνήθως προκαλούν τσούξιμο στην περιοχή και άλγος χαμηλά στην κοιλιά.

Η γονόρροια ανήκει στα ΣΜΝ, αλλά ευτυχώς δεν  είναι συνηθισμένη λοίμωξη. Εχει χαρακτηριστική πρωινή σταγόνα στο πέος.

Μικρόβια όπως το ουρεόπλασμα και το μυκόπλασμα επίσης είναι ΣΜΝ, αλλά δεν θεραπεύονται πλέον πάντα κατ’ ανάγκη.  

Για όλα τα παραπάνω ΣΜΝ υπάρχουν κοινές αρχές πρόληψης και αντιμετώπισης. Πάντα τοπική υγιεινή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα. Πλύσιμο και ούρηση πριν και μετά την επαφή. Προσεχτική επιλογή συντρόφου, όχι συχνή εναλλαγή, πάντα χρήση προφυλακτικού και στο παραμικρό που εντοπίζεται απευθείας αναζήτηση γυναικολογικής ή ανδρολογικής βοήθειας.  

Μένοντας ασφαλείς οι ευχάριστες αναμνήσεις διαρκούν πάντα περισσότερο.