Μαιευτήρας-Χειρουργός- Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Σεξουαλική υγεία: όλα όσα πρέπει μα γνωρίζουμε

Γράφει ο Γεώργιος - Μάριος Μακρής, Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η σεξουαλική επαφή είναι απόλαυση και θα πρέπει να παραμένει έτσι στη ζωή όλων.

Απλοί κανόνες που τηρούνται πιστά, εξασφαλίζουν την υγεία των γεννητικών οργάνων. Αρχική απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι η γενετήσια πράξη είναι προϊόν κοινής συναίνεσης και αμοιβαίου σεβασμού. Ιδανικά αυτό συνοδεύεται από επιθυμία και διέγερση, κάτι που προετοιμάζει την περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, επέρχεται η απαραίτητη ενυδάτωση και αποφεύγονται οι μικροτραυματισμοί. Η ποιότητα της επαφής πρέπει να είναι αποδεκτή και να υπαγορεύεται και από τους δυο συντρόφους. 

Σημαντικότατη είναι η επιλογή του κατάλληλου συντρόφου. Το ιστορικό και η υγεία των έξω γενετικών οργάνων του/της συντρόφου μας γλιτώνει συχνά από περιπέτειες. Όσο περισσότεροι είναι οι σύντροφοι τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να είναι φορέας των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) και επομένως να μεταδώσει τη λοίμωξη. Η τακτική χρήση προφυλακτικού είναι συχνά αποτελεσματικός φραγμός στη μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων. 

Οι απλοί κανόνες καθημερινής υγιεινής είναι σημαντικοί. Το καθημερινό πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής και η κένωση της ουροδόχου κύστης προ και μετά την επαφή καθαρίζουν μηχανικά την περιοχή και μειώνουν το φορτίο των πιθανών παθογόνων μικροβίων. Κατά το πλύσιμο υπάρχει πάντοτε μια ευκαιρία να αυτοεξεταστεί η περιοχή και να ψηλαφηθούν παράξενα ή επώδυνα σπυράκια. Παράξενη μυρωδιά, υγρά, πόνος, κοκκίνισμα, φαγούρα ή κάψιμο της περιοχής συχνά υποδεικνύει κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ).

Η παραμικρή ένδειξη ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στην ευαίσθητη περιοχή πρέπει να οδηγεί στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται η διάγνωση, τόσο πιο εύκολη είναι η θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση ο τακτικός ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αναδεικνύει έγκαιρα τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ακόμα και πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Κάτι τέτοιο οδηγεί γρήγορα στην κατάλληλη φαρμακευτική και προληπτική αγωγή.

Τακτικός έλεγχος της περιοχής , απλά μέτρα υγιεινής και προσεχτικές προσωπικές επιλογές βοηθούνε στο να συνεχίσει η ερωτική επαφή να αποτελεί απόλαυση και μια από τις χαρές της ζωής. 

Ιατρός

Μαιευτήρας-Χειρουργός- Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών