Γενικός Χειρουργός, Εξειδικευμένος στη Ρομποτική Χειρουργική, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Ρομποτική Χειρουργική στην Παλινδρόμηση και τη Διαφραγματοκήλη: Η ανώδυνη και αποτελεσματική λύση ενός συχνού προβλήματος

Dr Χάρης Κωνσταντινίδης, MD-PhD, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής Γενικής Χειρουργικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και διαφραγματοκήλη είναι ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα που συνήθως εκδηλώνεται με ξινίλες, καούρες και οπισθοστερνικό άλγος/βάρος. Στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει ένας σύνθετος μυώδης σφιγκτήρας που ενεργεί σαν βαλβίδα.

Όταν υπάρχει ΓΟΠ αυτός δυσλειτουργεί, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου και στις τροφές να παλινδρομούν, προκαλώντας οισοφαγίτιδα, στενώσεις, έλκη και αιμορραγία, ενώ είναι δυνατό να προκληθεί κακοήθης εξαλλαγή και τελικά ανάπτυξη καρκίνου.

Στη θεραπεία της ΓΟΠ αρχικά συστήνεται αλλαγή της διατροφής, απώλεια βάρους, μείωση του καπνίσματος και του αλκοόλ, καθώς και κατάκλιση μετά την πάροδο μερικών ωρών από το φαγητό. Συμπληρωματικά χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της οξύτητας του στομάχου. Μελέτες όμως των τελευταίων ετών δείχνουν πως η χρόνια αγωγή με αντίστοιχα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει αυξημένη συχνότητα σημαντικών επιπλοκών.

Η χειρουργική αντιμετώπιση συστήνεται σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στη συντηρητική αγωγή ή εμφανίζουν υποτροπιάζουσα συμπτωματολογία με τη διακοπή της. Η επέμβαση ονομάζεται θολοπλαστική και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία της ΓΟΠ. Οι επεμβάσεις αυτές για πολλά χρόνια γίνονταν λαπαροσκοπικά, ενώ η μετεξέλιξη αυτής της τεχνικής είναι η πολύ πιο σύγχρονη και λεπτομερής τεχνική της ρομποτικής χειρουργικής.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται πλέον ρομποτικά σε όλα τα σύγχρονα και εξειδικευμένα κέντρα, καθώς η τεχνική αυτή φαίνεται να υπερτερεί συνολικά έναντι της λαπαροσκόπησης, ειδικά στις πιο σύνθετες περιπτώσεις.

Η ομάδα του Δρ Χάρη Κωνσταντινίδη εφαρμόζει μια νέα πρωτοποριακή ρομποτική τεχνική που ο ίδιος έχει προτείνει στη διεθνή βιβλιογραφία, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη χρήση ενός ειδικού απορροφήσιμου πλέγματος για την ενίσχυση του διαφράγματος. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η σχεδόν εξάλειψη των υποτροπών, αλλά και η πλήρης ύφεση των ενοχλημάτων, τόσο στις μεγάλες διαφραγματοκήλες, όσο και στις περιπτώσεις επανεμφάνισης μετά από ένα μη επιτυχημένο χειρουργείο. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια 24ώρης νοσηλείας καθώς η ρομποτική χειρουργική διασφαλίζει μια πλήρως αναίμακτη και ανώδυνη διαδικασία, που επιτρέπει την άμεση επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητά του.

Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν τη σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία, αλλά και νέα γενιά εξειδικευμένων απορροφήσιμων πλεγμάτων, είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την επιτυχία ακόμα και στα πιο δύσκολα και σύνθετα περιστατικά διαφραγματοκήλης και γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης.

 

Ιατρός

Γενικός Χειρουργός, Εξειδικευμένος στη Ρομποτική Χειρουργική, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης