ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής , Ιατρικό Π. Φαλήρου

Ρινοπλαστική: Ανώδυνη και οριστική αποκατάσταση!

Γράφει ο Γεώργιος Καρκατζούλης, ΩΡΛ– Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου

Τι σημαίνει ρινοπλαστική και για ποιους σκοπούς χρησιμοποιείται;

Η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση με την οποία καταφέρνουμε να τροποποιήσουμε και να βελτιώσουμε το σχήμα, τις διαστάσεις και γενικότερα την εξωτερική όψη της μύτης, καθιστώντας τη έτσι αρμονική με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Συγκεκριμένα, με το μέθοδο της «κλειστής» ρινοπλαστικής οι τομές γίνονται εσωτερικά, δίχως να είναι εμφανείς. Πέρα, όμως, από την αισθητική αποκατάσταση της μύτης, πολλές φορές είναι απαραίτητη και η διόρθωση της λειτουργίας της. Στην ίδια επέμβαση δηλαδή, προβαίνουμε και σε χειρουργικό ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος, συρρίκνωση των υπερτροφικών ρινικών κογχών και αφαίρεση πιθανών ρινικών πολυπόδων. Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα αλλά και η μέγιστη αναπνοή!

Ποιους αφορά και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ρινοπλαστική αφορά άτομα τα οποία επιθυμούν να διορθώσουν τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα της μύτη τους. Ιδανική ηλικία θεωρείται όταν έχει συμπληρωθεί το 18ο έτος έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η ανάπτυξη του υποψηφίου. Ανώτατο ηλικιακό όριο δεν υπάρχει. Πολύ συχνά, άτομα 60 ετών και άνω επιθυμούν να διορθώσουν κυρίως προβλήματα αναπνοής από τη μύτη και να τα συνδυάσουν με αισθητική βελτίωση.

Τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζονται, ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρείται δυσκολία αναπνοής από τη μύτη, επαναλαμβανόμενη αλλεργική ρινίτιδα, ροχαλητό και πολλές άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που πάσχουν από αυτά τα συμπτώματα να μην ξεκουράζονται καθόλου και να μην έχουν επαρκή απόδοση στην καθημερινότητα τους.

Είναι σημαντικό να υπάρχουν οργανωμένες νοσοκομειακές δομές;

Φυσικά! Αυτού του είδους οι επεμβάσεις απαιτούν εξειδίκευση και σύγχρονο νοσοκομειακό εξοπλισμό. Στο Ιατρικό Π. Φαλήρου χρησιμοποιούμε άρτιο και υπερσύγχρονο εξοπλισμό για τη μέθοδο της κλειστής Ρινοπλαστικής. Ο συνδυασμός της εξειδίκευσης και της πολυετούς μας εμπειρίας, με έναν μεγάλο αριθμό επιτυχημένων επεμβάσεων, έχει καθιερώσει την κλινική ως πρωτοπόρα στον παραπάνω τομέα. Παρακολουθώντας, σε καθημερινή βάση, τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις και με σύμμαχο τις γνώσεις και τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την ελάχιστα επεμβατική και ατραυματική λύση για κάθε περίπτωση. Ειδικά με τη μέθοδο της «κλειστής» ρινοπλαστικής και τη χρήση του συστήματος Navigation προσφέρουμε στον ασθενή μία εξαιρετικά ασφαλή, άμεση και ανώδυνη επέμβαση. Βέβαια, όλες αυτές οι επεμβάσεις γίνονται τελείως ανώδυνα και με πολύ προσιτό κόστος για τον ασθενή!

Πως να επιλέξω τον κατάλληλο χειρουργό, ώστε να θεραπευθώ, οριστικά;           

Μία επιτυχημένη ρινοπλαστική μπορεί να βασιστεί μόνο στα χέρια ενός έμπειρου και εξειδικευμένου χειρουργού. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην χειρουργική τεχνική που ακολουθεί καθώς αυτή είναι που θα παίξει πρωταρχικό ρόλο στην γρήγορη αποθεραπεία και οριστική αποκατάσταση του προβλήματος. Αν, λοιπόν, διαθέτει μεγάλη εξοικείωση με αυτό το αντικείμενο και έχει μία πολύ καλή εικόνα εμπειρίας και προσόντων, αξίζει να τον συμβουλευτείτε!

Μην ξεχνάτε, στο ραντεβού με τον ιατρό θα πρέπει να υπάρχει άρτια επικοινωνία και να εκφραστούν όλες οι προσδοκίες και οι πιθανές ανησυχίες σας. Μέσα από αυτή τη συζήτηση, ο ιατρός θα σας ενημερώσει με πλήρη αντικειμενικότητα καθώς το κάθε πρόσωπο είναι ξεχωριστό και θέλει τις ανάλογες αισθητικές παρεμβάσεις που του αρμόζουν.

Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο από το χρόνο σας και με σωστά κριτήρια προβείτε στην επιλογή του κατάλληλου χειρουργού, στοχεύοντας πάντα στο καλύτερο!

O κ. Καρκατζούλης Γεώργιος είναι ΩΡΛ Διευθυντής και Προϊστάμενος του Τμήματος Λειτουργικής και Αισθητικής Ρινοχειρουργικής στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου. Επιλέχθηκε ως παγκόσμιος πρεσβευτής (Global Ambassador) της Aesthetic Multispecialty Society, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αισθητικής ιατρικής παγκοσμίως. Έχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί στην πλαστική προσώπου και κυρίως στη ρινοπλαστική, στη μικροσκοπική και ενδοσκοπική χειρουργική της μύτης και στη Χειρουργική με Laser σε διάσημα διεθνή κέντρα (ανάμεσά τους πανεπιστημιακές ΩΡΛ κλινικές Κολωνίας, Μαγδεμβούργου, Ντύσσελντορφ, Έσσεν, Τούμπινγκεν κ.α.).

Ιατρός

ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής , Ιατρικό Π. Φαλήρου