Πρακτικές Οδηγίες: Αλλεργία στα οικόσιτα ζώα

Από τον Κώστα Πρίφτη, Καθηγητή Παιδιατρικής Πνευμονολογίας και Αλλεργιολογίας, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Αν διαπιστωθεί, σε τυχαίο έλεγχο, «ευαισθητοποίηση» (θετική δερματική δοκιμασία νυγμού ή εξέταση στο αίμα) σε κάποιο από τα οικόσιτα ζώα, όπως γάτα ή σκύλος, αλλά, σε επαφή μαζί τους δεν παρατηρείται εκδήλωση συμπτωμάτων, δεν υπάρχει λόγος απομάκρυνσης των ζώων ούτε λήψης άλλων ειδικότερων μέτρων.

Γα τα παιδιά που έχουν «ευαισθητοποίηση» και έχουν ήδη την εμπειρία ότι η επαφή μαζί τους προκαλεί συμπτώματα, συνιστάται να τα αποφεύγουν. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η απομάκρυνση του ίδιου του ζώου από το ενδοοικιακό περιβάλλον. Μετά την απομάκρυνση συνιστάται επιμελές καθάρισμα με την προσθήκη διαλύματος ταννικού οξέος 3% που καταστρέφει τα υπολείμματα από τα αλλεργιογόνα των ζώων ή τα καθιστά μη αλλεργιογονικά.

Για εκείνους που επιμένουν να μην τα απομακρύνουν, παρότι γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί σε αυτά, αλλά δεν έχουν εκδηλώσει σοβαρές αντιδράσεις, προτείνονται τα παρακάτω:

  • Κρατήστε τα ζώα έξω από το υπνοδωμάτιο και τους άλλους χώρους που μένει το παιδί τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αν είναι δυνατόν, κρατήστε τα στην αυλή ή τη βεράντα.
  • Πλένετε τα ζώα 2 φορές την εβδομάδα.
  • Καθαρίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά, τα κλινοσκεπάσματα και τους καναπέδες.
  • Εκπαιδεύστε το παιδί σας να πλένει τα χέρια του ή ακόμα να αλλάζει τα ρούχα του μετά που έρχεται σε στενή επαφή μαζί τους, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στα αλλεργιογόνα.
  • Πλένετε τακτικά το χαλάκι που κοιμάται το ζώο, καθαρίζετε τακτικά και επιμελημένα το σπιτάκι του.
  • Συζητήστε με τον παιδοαλλεργιολόγο το ενδεχόμενο της απευαισθητοποίησης.