Πότε πρέπει να πηγαίνουμε τα παιδιά στον ΩΡΛ;

Γράφει ο Ιωάννης Αθανασόπουλος, Διευθυντής Τμήματος Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας Παίδων του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Οι ανάγκες γύρω από την ιατρική φροντίδα ενός παιδιού μπορεί να είναι απαιτητικές και να προκύψουν στιγμές κατά τις οποίες οι γονείς πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή ενός ειδικού. Ο εξειδικευμένος στο παιδί ΩΡΛ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα ενός παιδιού και να αντιμετωπίσει μια ποικιλία παθήσεων. Επειδή το φάσμα των παθήσεων αυτών αλληλοεπικαλύπτεται με τις παθήσεις που χειρίζεται ο παιδίατρος, μπορεί να προκληθεί σύγχυση στους γονείς. Οι παρακάτω οδηγίες αποτελούν έναν οδηγό για συνηθισμένες καταστάσεις, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία. Δεν είναι ποτέ λάθος οι γονείς να συμβουλευτούν πρώτα τον παιδίατρο του παιδιού.

Ωτίτιδες

Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που οι γονείς αναζητούν βοήθεια για το παιδί τους είναι οι ωτίτιδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά με λίγα επεισόδια μέσης ωτίτιδας κατά τα 3 πρώτα χρόνια ζωής θα εξεταστούν από τον παιδίατρό τους και δεν θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση. Οι λόγοι για να συμβουλευτούν οι γονείς έναν ΩΡΛ με εξειδίκευση στα παιδιά είναι οι εξής: περισσότερες από 4 ωτίτιδες ανά έτος, λοιμώξεις του αυτιού σε παιδιά με καθυστέρηση στην ομιλία, υγρό που παραμένει στα αυτιά (εκκριτική ωτίτιδα) περισσότερο από 3 μήνες, ρήξη του τυμπάνου του αυτιού κατά τη διάρκεια μιας ωτίτιδας, λοιμώξεις του αυτιού που δεν ανταποκρίνονται σε συνήθη αντιβιοτικά, παιδιά που έχουν προβλήματα κατά τη λήψη αντιβιοτικών (όπως αλλεργίες στα φάρμακα, σοβαρή διάρροια, ναυτία ή/και έμετο), ή παιδιά που δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα από το στόμα, και δύσοσμη εκροή υγρού από το αυτί χωρίς πόνο.

Άλλες λοιμώξεις

Καθώς οι λοιμώξεις της μύτης, των παραρρίνιων κόλπων και των αμυγδαλών, είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, το πρώτο βήμα είναι να εξετάζονται από τον παιδίατρό τους. Όταν, όμως, προκαλούνται προβλήματα στην ποιότητα ζωής ενός παιδιού, θα ήταν συνετό να αξιολογήσει το παιδί ένας παιδο-ΩΡΛ και να προβεί σε περαιτέρω διερεύνηση. Καταστάσεις, κατά τις οποίες θα βοηθούσε η προσέγγιση αυτή αποτελούν οι συχνές φλέγμονες της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων, οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες και οι συχνές σχολικές απουσίες λόγω πονόλαιμου ή λοιμώξεων των παραρρίνιων κόλπων.

Ρινορραγίες

Τα παιδιά που εμφανίζουν ρινορραγίες τακτικά, μπορεί να χρειαστούν θεραπεία από ειδικό ΩΡΛ για να μειωθεί η συχνότητα των αιμορραγικών συμβάντων. Παρόλο που οι παιδίατροι είναι άριστοι γνώστες τέτοιων περιστατικών, ένα παιδί που συνεχίζει να εμφανίζει σημαντική αιμορραγία θα πρέπει να παραπεμφθεί σε παιδο-ΩΡΛ.

Ροχαλητό ή/και αποφρακτικά επεισόδια στη διάρκεια της νύχτας

Τα παιδιά μπορεί να ροχαλίζουν τη νύχτα, αλλά όταν αυτό συμβαίνει για πολλούς μήνες, διαταράσσεται η ποιότητα του ύπνου τους λόγω των συχνών αφυπνίσεων. Επίσης, αν υπάρχει ανησυχία ότι το παιδί σταματά να αναπνέει τη νύχτα, είναι απαραίτητη μια πλήρης αξιολόγηση του αεραγωγού τους από έναν παιδο-ΩΡΛ.

Διογκώσεις στο λαιμό

Οι διογκώσεις στο λαιμό ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσουν άγχος τόσο στους γονείς όσο και στο ίδιο το παιδί, όταν πρόκειται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Συχνά, πρόκειται για λεμφαδένες οι οποίοι διογκώνονται στην προσπάθεια του ανοσοποιητικού συστήματος-το οποίο συναντά για πρώτη φορά αντιγόνα και μαθαίνει να τα αντιμετωπίζει-να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Είναι απαραίτητη η αξιολόγηση για να προσδιοριστεί αν οι διογκώσεις αυτές πρέπει να αφαιρεθούν ή όχι σε οποιαδήποτε μάζα στο λαιμό αυξάνεται προοδευτικά, αν η ανάπτυξη αυτή σχετίζεται αλλαγή του χρώματος του δέρματος ή αν είναι συγγενής (δηλαδή, το παιδί γεννήθηκε με αυτή).

Covid-19
Προπληρωμή Test