Πώς θα βοηθήσουμε τα παχύσαρκα παιδιά να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, Παιδίατρος, Επιμελητής Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Στην Ελλάδα το ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων  παιδιών και εφήβων ανέρχεται στο 30%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν καθώς τα παιδιά σήμερα έχουν περιορισμένη φυσική δραστηριότητα και είναι εκτεθειμένα σε μη υγιεινές επιλογές όπως πρόχειρο φαγητό/ επεξεργασμένα τρόφιμα και υπερβολική  χρήση οθονών (τηλεόραση, Η/Υ, κινητό). 

Εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, επωμίζεστε έναν σημαντικό ρόλο στο να το βοηθήσετε να υιοθετήσει υγιέστερες συνήθειες.

Ο πολύπλευρος ρόλος της οικογένειας στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό.

Καταρχήν τα οικογενειακά γεύματα σε ευχάριστο περιβάλλον σχετίζονται με ορθότερες διατροφικές συνήθειες που διατηρούνται και στην ενήλικο ζωή.

Στο οικογενειακό γεύμα τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν ακατάλληλα τρόφιμα (πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι) και σε μεγάλες μερίδες. Παράλληλα, αυξάνεται η πρόσληψη σε πιο υγιεινά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, εφόσον βλέπουν τους γονείς με παρόμοια  διατροφική συμπεριφορά αποκτώντας ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση.  Προσπαθήστε να τρώτε πρωινό όλοι μαζί και τα σαββατοκύριακα το γεύμα να έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.. Προσπαθήστε ακόμη να καταναλώνετε τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας όλη η οικογένεια μαζί, καθισμένοι στο τραπέζι με κλειστή την τηλεόραση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε παιδιά με υπερβάλλον βάρος δεν αρέσει να ασκούνται. Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες πολλές φορές μπορεί να μετατραπεί σε δυσάρεστη εμπειρία, στις περιπτώσεις που αυτά  αδυνατούν να ακολουθήσουν την ένταση ή τις απαιτήσεις της άσκησης.  Ακόμα και τα 10 λεπτά άσκησης σε μορφή παιχνιδιού θεωρούνται ικανά για να τα κινητοποιήσουν, να τα διασκεδάσουν και να τα κάνουν να αγαπήσουν τη φυσική δραστηριότητα. Προοδευτικά ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξάνεται. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να είναι σωματικά δραστήριοι, αλλά και να ακολουθούν γενικότερα ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Όταν μία οικογένεια γυμνάζεται μαζί, τα παιδιά νιώθουν πιο ασφαλή, και είναι σπάνιο -ειδικά για τα υπέρβαρα παιδιά- να αισθανθούν αποκλεισμένα.     

Πέρα όμως από τους πιο προφανείς τρόπους επιρροής, που αφορούν δηλαδή πιο άμεσα στη διαμόρφωση των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι ο γενικός τρόπος διαπαιδαγώγησης που υιοθετούν οι γονείς μπορεί να επιδράσει όχι μόνο στην εξέλιξη του χαρακτήρα και την ψυχολογία, αλλά και στο σωματικό  βάρος. Ο οριοθετημένος τύπος γονέα επιδεικνύει και υψηλή απαιτητικότητα και υψηλή ανταπόκριση, δηλαδή, ενώ θέτει σαφή όρια για τις συμπεριφορές του παιδιού, επιτρέπει την ανάπτυξη της αυτονομίας του. Ο οριοθετημένος τρόπος διαπαιδαγώγησης σχετίζεται με καλύτερη εξέλιξη του παιδιού σε διάφορες πτυχές της κοινωνικοποίησής του, όπως αυξημένη ικανότητα για συνεργασία με συνομήλικους, ψυχοκοινωνική ωριμότητα, καλύτερη σχολική απόδοση και χαμηλότερα ποσοστά προβληματικής συμπεριφοράς. Παρόμοιο όφελος φαίνεται να ισχύει και σε σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού. Αντίθετα, έχει βρεθεί πως τα παιδιά με αυταρχικούς, επιεικείς ή αμελείς γονείς έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 

Καθοδηγώντας με το παράδειγμα και ενθαρρύνοντας μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά, οι γονείς μπορούν να διορθώσουν προβληματικές και τελικά  ανθυγιεινές συνήθειες ενός υπέρβαρου παιδιού και να το βοηθήσουν ουσιαστικά υιοθετώντας τις για όλη του την ζωή.