Πώς να προστατέψετε τα μάτια του μωρού σας από τον ήλιο

Γράφει ο Σταμάτης Γκατζώνης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Παιδοφθαλμίατρος, MD, FEBO, Παιδοφθαλμίατρος, MD, FEBO, Διευθυντής Παιδοφθαλμολογικής Κλινικής στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών
 

Το καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή για να σηκωθείτε από τον καναπέ σας και να βγείτε έξω. Ωστόσο, όταν έχετε ένα μικρό παιδί, το να βγείτε έξω δεν είναι τόσο απλό όσο το να βγείτε απλά από την πόρτα. Όχι μόνο πρέπει να πακετάρετε μια τσάντα με πάνες και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα και τα μάτια του μωρού σας, προστατεύονται από τον ήλιο. Γνωρίζετε ότι πρέπει να βάζετε αντηλιακό στο δέρμα του μωρού σας, αλλά πώς μπορείτε να φροντίσετε τα μάτια του; Από το να φοράτε καπέλο με προστασία UV μέχρι γυαλιά ηλίου, αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσει μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε τα μάτια του μωρού σας από τον ήλιο. 

Καπέλο με προστασία UV

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βεβαιωθείτε ότι τα μάτια του μωρού σας προστατεύονται από τον ήλιο είναι να βεβαιωθείτε ότι φοράει καπέλο και όχι ένα οποιοδήποτε καπέλο, αλλά ένα ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία. Κατασκευασμένο από υλικό που έχει σχεδιαστεί με επιπλέον στρώματα για να κρατά τον ήλιο μακριά, ένα ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία καπέλο είναι κατάλληλο να προστατεύει όχι μόνο το δέρμα του μωρού σας, αλλά και τα μάτια του.

Κάλυμμα καροτσιού

Ένας άλλος εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια του μικρού σας από τον ήλιο είναι να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το κάλυμμα του καροτσιού σας ή το ειδικό σκίαστρο, όταν βρίσκεστε έξω. Στην πραγματικότητα, πολλά καλύμματα καροτσιών έχουν επένδυση UV για να συγκρατήσουν την ακτινοβολία του ηλίου ακόμα περισσότερο.

Γυαλιά ηλίου

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα, είναι να κάνεις ένα μωρό να φορέσει γυαλιά ηλίου. Αν και είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψετε τα μάτια του, είναι επίσης σχεδόν αδύνατο για ένα μωρό να τα κρατήσει στο πρόσωπό του. Τα προηγούμενα μέτρα, δηλ. καπέλο και κάλυμμα καροτσιού ή σκίαστρο είναι συνήθως αρκετά και αποτελεσματικά. Όταν επιλέγετε γυαλιά ηλίου για τα μεγαλύτερα παιδιά άνω των 3 ετών, φροντίστε να μην είναι πολύ σφιχτά γιατί μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Επιπλέον, αναζητήστε ένα ζευγάρι με ελαστικό ιμάντα που τυλίγεται γύρω από το κεφάλι τους, για να τα βοηθήσει να μην τους πέσουν. Δεν χρειάζονται οικονομικές υπερβολές. Η πλειονότητα των εγκεκριμένων γυαλιών ηλίου για παιδιά έχουν 100% απορροφητικότητα για την UV.

Είναι αρκετά δύσκολο να προστατεύσετε τα μάτια σας από τον ήλιο και ακόμα πιο δύσκολο να προστατεύσετε τα μάτια του μωρού σας. Ευτυχώς, χρησιμοποιώντας τις συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε να ξέρετε ότι το παιδί σας παραμένει ασφαλές και άνετο, στο ζεστό Ελληνικό καλοκαίρι.