Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον κορωνοϊό και τις αλλαγές που έχει προκαλέσει στις ζωές μας

Γράφει η Αλίκη Φλώρου, Ψυχολόγος - Επιστημονική Συνεργάτης - Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

 

Τις τελευταίες μέρες το θέμα του κορωνοϊού και της απειλής απρόβλεπτης διασποράς του στη χώρα μας έχει αγγίξει ραγδαία και άμεσα τις ζωές όλων μας. Είναι απόλυτα φυσικό λοιπόν ως γονείς να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο για τα παιδιά μας.

Όσο όμως κι αν θέλουμε να τα προστατεύσουμε από αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας αυτό δεν είναι εφικτό.

Το κλείσιμο των σχολείων, η διατάραξη του προγράμματός τους, οι συζητήσεις των μεγάλων, οι συζητήσεις μεταξύ των παιδιών, οι δικές μας αναμενόμενες αγωνίες και ανησυχίες, όλα προσλαμβάνονται με κάποιο τρόπο από τα παιδιά.

Αν δεν τους μιλήσουμε είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να φανταστούν πολύ χειρότερα από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Από την άλλη μεριά, όμως, και η έκθεση σε υπερβολικά και ακραία ερεθίσματα και αντιδράσεις αλλά και η διαρκής ενασχόληση και συζήτηση για το θέμα του κορωνοϊού μπορεί επίσης να αναστατώσει ιδιαίτερα τα παιδιά, δεδομένων και των αλλαγών στην καθημερινότητά τους.

 

Τι μπορεί να βοηθήσει

Μιλάμε με λόγια απλά και κατανοητά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού

Τα παιδιά είναι, καταρχήν, καλό να λύνουν μαζί μας τις απορίες τους και να μην παρακολουθούν τις ειδήσεις, ιδιαίτερα όσο πιο μικρά είναι.

Είναι σημαντικό να είναι ενήμερα από εμάς για αυτό που συμβαίνει με λόγια απλά και κατανοητά γιατί έτσι έχουμε τον έλεγχο να τα πληροφορήσουμε σωστά με τον τρόπο που εμείς θέλουμε. Μπορούμε να τους πούμε, για παράδειγμα, ότι τα σχολεία έκλεισαν για να καθαριστούν, για να μην κολλήσουμε πολλοί άνθρωποι, ότι η αρρώστια αυτή δεν είναι το ίδιο επικίνδυνη για όλους, αλλά κυρίως, για κάποιους ανθρώπους πιο ευαίσθητους.

 

Ξεκινάμε από αυτά που ρωτάνε και ήδη γνωρίζουν

Είναι πάντοτε βοηθητικό να απαντάμε «τόσο όσο» μας ρωτάνε και να ξεκινάμε τη συζήτηση από αυτά που τα παιδιά ήδη ξέρουν και έχουν ακούσει.

Όσο πιο μεγάλα είναι τα παιδιά τόσο πιο πολλά έχουν ακούσει και σκεφτεί ήδη από μόνα τους. Επομένως, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς χωρίς να λέμε ψέματα σε πράγματα που μπορεί ήδη να γνωρίζουν.

 

Δηλώνουμε διαθεσιμότητα

Υπενθυμίζουμε στα παιδιά ότι μπορούν να μας ρωτούν ό,τι θέλουν και ότι είμαστε δίπλα τους για ό,τι χρειαστούν. Είναι πολύ βασικό να μας νιώθουν διαθέσιμους για να εκφράσουν τις απορίες τους όταν το επιθυμούν.

 

Παραμένουμε ψύχραιμοι

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να καθησυχάσουμε τα παιδιά μας, να διατηρήσουμε την αισιοδοξία και την ψυχραιμία μας και να αποφεύγουμε τις υπερβολικές αντιδράσεις αμφισβητώντας ανοιχτά τις υπερβολές που κάποιες φορές ακούγονται.

 

Διατηρούμε πρόγραμμα και ρουτίνα

Είναι, επίσης, σημαντικό να διατηρήσουμε μια κανονικότητα και μία ρουτίνα στη ζωή των παιδιών γιατί έτσι καλλιεργούμε ένα αίσθημα ασφάλειας και αποφεύγεται η ανασφάλεια που προκύπτει όταν δε γνωρίζουν τί θα ακολουθήσει μέσα στην ημέρα τους. Μπορείτε μαζί με τα παιδιά σας να φτιάξετε ένα νέο πρόγραμμα που να μοιάζει όσο γίνεται με το παλιό και να περιλαμβάνει σταθερές ώρες ύπνου, φαγητού, παιχνιδιού, χαλάρωσης.

 

Ατομικοί κανόνες υγιεινής, μία ευκαιρία για περισσότερη υπευθυνότητα

Μπορούμε να δούμε την εκπαίδευση στην τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής σα μία ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αναπτύξουν ή να εξελίξουν την αυτονομία και την υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους.

 

Περισσότερος χρόνος «μαζί»

Είναι μία μοναδική ευκαιρία, αν κι εσείς βέβαια είστε σπίτι, να περάσετε ποιοτικό αλλά και ποσοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, να διαβάσετε, να παίξετε, να φτιάξετε, να συζητήσετε αλλά και να κάνετε μαζί δουλειές του σπιτιού. Δείτε το χρόνο αυτό μέσα στο σπίτι σα μια ευκαιρία να «ξαναγνωριστείτε», να έρθετε πιο κοντά, να συνεργαστείτε, να μοιραστείτε και να περάσετε όμορφες στιγμές.

Τέλος, προσπαθείστε να μην αυξηθεί ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες!